Acasa Actualitate-InternaSocial Duminica dimineata dam ceasul cu o ora inainte!

Duminica dimineata dam ceasul cu o ora inainte!

scris de Ziua Veche
2 afisari

Romania trece la ora de vara in noaptea de sambata spre duminica, cand ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ideea orei de vara a pornit de la celebrul om de stiinta Benjamin Franklin, in anul 1784, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.

 

 

Benjamin Franklin a scris un eseu numit „An Economical Project” in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii. Pe cand se afla la Paris, la varsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficeinte erau acestea.

Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezat ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar, a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont. Ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic. Si acesta a fost uimit cand intr-o dimineata de vara, in jurul orei 6, chiar daca afara era lumina, toate obloanele caselor erau inchise. El a propus intr-un pamflet din 1907 sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In anul 1908 s-a incercat introducerea acestei reguli, in Marea Britanie, dar a fost intampinata negativ.

Nemtii au fost primii, acum sunt 70 de tari

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.

Cea mai mare confuzie s-a creeat in Statele Unite unde fiecare stat avea propria regula de introducere a orei de vara, situatie ce s-a mentinut pana in 1966!

In acest moment 70 de tari au introdus ora de vara.

Ora de vara nu este folosita in tarile de la Ecuator si de la tropicul Capricornului.

Doua tari importante, Japonia si China, nu folosesc ora de vara.

1932, prima “ora de vara” in Romania

In tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in orima duminica a lui octombrie. Intre anii 1941 si 1979 nu s-a mai folosit ora de vara. Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii) ora de vara se introducea la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie.

 

0 comentariu

Viorica Ianc 11-07-2010 - 18:01

Nu pot intelege nici trimiterea si nici
directia plimbarii !
Flerul (fierul) unui articol pe caldura
asta ar trebui sa se dilate !
Sau plimbarea este numai pe corso TVA ?

Parpanghel 12-07-2010 - 06:37

Daca si servitorul absolut a …realizat ca dl. Basescu a intrecut orice limita ,si in obsesia de a lichida pe varstnici ,recurge la toate potlogariile ieftine, care in totalitate sant lipsite de o logica elementara, si in majoritate lor nu se incadreaza in limita constitutionala ,al carui garant principal ar trebui sa fie SEFUL STATULUI. Este clar trebuie urgent convocate alegeri anticipate si CERUTA SUSPENDAREA PRESEDINTELUI si a acestui guvern ineficient!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult