e-Book-uri pentru elevii români în loc de manuale | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial e-Book-uri pentru elevii români în loc de manuale

e-Book-uri pentru elevii români în loc de manuale

scris de D.P.
7 afisari

Stelian Fedorca, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că de anul viitor va începe procesul de implementare a proiectului privind înlocuirea manualelor şcolare cu e-book-uri, proces care va costa în total aproximativ 600 de milioane de euro.

Manualele şcolare existente nu sunt bune. Ele sunt din 1996 – 1998 şi se retipăresc. O cheltuială inutilă de bani. De aceea, am venit cu un proiect, cu aceste e-book-uri, proiect pe care vom încerca să-l implementăm chiar din 2013. Pe acestea vor exista noile manuale. Sperăm ca până în luna martie să terminăm cu curriculum, iar din 2013 – 2014 să dăm unui număr cât mai mare de copii aceste e-book-uri, unde să aibă manualul în sistem electronic‘, a declarat Fedorca.

Secretarul de stat este de părere că prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retipărirea unor manuale, în mare parte nefolositoare la clasă pentru că sunt depăşite. De asemenea, acesta susţine că proiectul are numeroase alte avantaje, atât pentru elevi cât şi pentru mediu.

Acei bani ar putea fi utilizaţi, din aproape în aproape, pentru dotarea şcolilor cu aceste e-book-uri unde elevii să aibă manualele în format electronic. Pe de o parte, este bine şi pentru sănătatea lui, mai ales pentru cei care au foarte multe manuale şi sunt destul de grele, adunate, iar pe de altă parte, din punct de vedere ecologic, pentru că astfel se taie mai puţini copaci şi se consumă mai puţină hârtie. În plus, manualele sunt în format electronic şi pot fi uşor adaptate, actualizate, în cazul în care se modifică ceva şi nu trebuie să arunci la topit un manual. Mai mult decât atât, dacă va avea şi conexiune la internet există foarte multe platforme de comunicare între elevi şi profesori, profesorul putând chiar să-i corecteze temele, iar părintele poate intra pe fir pentru a-l urmări. Ar fi păcat să nu folosim această tehnologie, în avantajul pregătirii copiilor‘, a adăugat Stelian Fedorca.

Proiectul este estimat la valoarea de 600 de milioane de euro, pentru a putea fi implementat în toată ţara. Potrivit oficialului, există fonduri europene nerambursabile în acest sens, cofinanţarea urmând a fi plătită ‘de Ministerul Educaţiei prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale’. Stelian Fedorca a participat, joi, împreună cu deputatul liberal Cristina Pocora, la o dezbatere publică între cadrele didactice şi reprezentanţi ai ministerului educaţiei, administraţiei locale şi judeţene, pe teme de actualitate ce privesc sistemul de învăţământ.

9 comentarii

BULA 05-10-2012 - 07:48

Scanati manualele vechi (din anii ’60 pana in ’89) si puneti-le pe net. E de preferat sa fie in format DJVU (fisiere mai mici si se citesc rapid cu Windjvu).
Pentru compresie in DJVU puteti folosi programul Djvu Solo (http://djvu.org/files/DjVuSolo3.1-noncom.exe).
Sa nu lipseasca nici o editie a manualelor de matematica, fizica, chimie si biologie.
Asa au facut rusii cu cartile tiparite inainte de ’89.

aurelia 05-10-2012 - 08:34

Da, dar noi nu îi copiem pe ruși în ceea ce fac ei, chiar dacă e de bine. Noi îi copiem numai pe occidentali – francezi, germani, canadieni -, că așa sunt vremurile acum

BULA 05-10-2012 - 09:51

Eu ii indemn pe romanii de rand sa faca aceste scanari si sa le puna pe diverse site-uri (forumuri, etc). De la autoritati nu ma astept la nimic bun. Scanarea sa fie in formatul bitmap, cu rezolutie de minim 600 dpi si dupa scanare sa se „piepene” putin imaginile (daca e cazul), pentru contrast bun (se poate folosi Lview Pro, versiunea mai veche, http://users.usinternet.com/n0flq/software/download_lviewpro.html). Pentru prelucrarea imaginilor obtinute dupa scanare se poate utiliza si programul DCE AutoEnhance (cautati-l pe net, ca sunt date si versiuni functionale, nu numai demo).
Transformarea fisierelor grafice dintr-un tip in altul se poate face usor (automatizat, un folder intreg, nu pe bucati) cu programul ReaConverter Pro v.3.5 (il gasiti pe net sau mai bine il luati cu eMule – http://prdownloads.sourceforge.net/emule/eMule0.50a-Installer.exe ).

ein deutscher 05-10-2012 - 08:59

O idee buna! Manualele vechi sunt mult mai valoroase decat saraciile dupa care se invata in prezent! Enunturi ambigue, raspunsuri gresite, iar lista poate continua…

jan dinu 05-10-2012 - 09:20

Am auzit ca – Universitatea Lomonosov – din Moskowa
e pe undeva spre locul 500 in clasamentul international .
ori nici nu mai exista printre cele 1000…. E advarat ca
au shi rushii cite-o shansa cu unele femei fatale ce ajung
amantele profesorilor din vest …tragindu-i de limba cind
fac amor ce noutati mai sunt in domeniul tehnico-stiintific ,
colectate shi impachetate prin filiere dipomatice ….
„Manualele acelea ” nu au tinut pasul… cu explozia info
existenta ,dar sunt bune ca bibliografie in istoria stiinteleor .
JD-USA

BULA 05-10-2012 - 09:52

Asa sunt unii, scuipa unde au lins pe vremuri.

jan dinu 05-10-2012 - 16:31

Oricine care a locuit in tzara aia in perioada 1980 – 199o
a fost un criminal – sinucigash.Exclud minorii …ei nu
aveau dreptul la vot ! Asta-i tot…!
JD-USA

digital 05-10-2012 - 16:33

porkul-jan nu e în stare să scuipe!
el doar linge!
tot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mihai 06-10-2012 - 14:26

Sunt 3,3 milioane elevi in Romania iar un reader de top (Amazon Kindle) costa in magazin 55 Euro (69 USD), deci dotarea tuturor elevilor si profesorilor ar trebui sa coste sub 200 milioane euro.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult