
Potrivit reprezentantilor organizatiei, suma anuala pentru sustinerea unui copil la scoala este mai mare in mediul urban (1.572 de lei), fata de mediul rural (1.372 lei), transmite Agerpres. Avand in vedere ca multe familii au mai mult de un copil, efortul financiar suportat de parinti pentru educatia copiilor lor ajunge, in medie, la 1.954 de lei. Analiza indica faptul ca intre mediul rural si urban costul meditatiilor este de trei ori mai mare in cazul copiilor de la orase, in timp ce costul transportului pentru copiii de la sate il depaseste cu mai mult de o data si jumatate pe al celor din urban. Rechizitele, uniforma si echipamentul pentru sport, paza scolii, fondul clasei, serbarile sunt resimtite ca fiind mai scumpe de parintii din mediul urban.
Studiul mai releva ca peste 43% dintre parintii care au participat la cercetare au declarat ca fondul clasei este o contributie obligatorie in scolile in care invata copiii lor. Doar 11,5% dintre parintii care au raspuns cercetarii au sustinut ca primesc chitanta atunci cand achita fondul clasei, iar 19,4% au spus ca nu platesc acest fond.
Mai mult de jumatate dintre parinti, dupa cum arata studiul, afirma ca nu sunt consultati niciodata cu privire la destinatia banilor din fondul scolii ori ca acest lucru se intampla foarte rar sau rar, iar 38% afirma ca aceasta consultare are loc in majoritatea cazurilor sau intotdeauna.
Potrivit studiului, anual, limitele maxime platite de o familie pentru meditatii sunt de 5.000 de lei, cele pentru alimente si transport – 1.800 de lei, pentru rechizite si uniforma – 1.000 de lei, pentru manuale, culegeri, caiete speciale si softuri educationale – 700 de lei, serbari, evenimente – 400 de lei, paza unitatii, fondul scolii si al clasei 1.000 de lei, toate acestea ajungand la 4.500 de lei pe an.
Prezent la lansarea studiului realizat de Organizatia Salvati Copiii, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a declarat ca educatia in Romania comporta costuri ascunse, cel mai mare dintre ele fiind reprezentat de lipsa de educatie. In opinia ministrului, lipseste angajamentul politic serios pentru educatie, iar actualul sistem de Invatamant nu este unul transparent, predictibil si sustenabil. Potrivit ministrului Educatiei, meditatiile, fondul clasei si al scolii sunt costuri ascunse indirecte care ar trebui sa se desfasoare intr-un cadru structurat.