Acasa Actualitate-InternaSocial Educaţie. Ce spune ministrul Pricopie despre clasa pregătitoare

Educaţie. Ce spune ministrul Pricopie despre clasa pregătitoare

scris de M.A.
3 afisari

Educaţie. Ministrul Remus Pricopie a vorbit din nou dumnică despre anul şcolar, clasa pregătiroare, clasa a noua şi examenul de bacalaureat.

Educaţie. Ce spune ministrul Pricopie despre clasa pregătitoare

Educaţie. Ce spune ministrul Pricopie despre clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare face parte din ciclul primar. Rămâne la şcoală din punct de vedere metodologic. Pot fi şi excepţii, aşa cum au fost şi anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se va desfăşoară. În 97% din cazuri clasa pregătitoare se desfăşoară în şcoli. Există cazuri speciale când nu au avut loc în şcoli şi ele funcţionează în continuare în grădiniţe”, a afirmat Remus Pricopie, la RTV. El a precizat că a solicitat o situaţie pentru acele 3% din cazuri, iar dacă va fi posibil, acele clase vor fi mutate în şcoli.

„Efortul financiar extraordinar (n.r. pentru organizarea clasei pregătitoare) a fost anul trecut. Din punct de vedere al spaţiului, lucrurile sunt echilibrate în şcoli şi grădiniţe. Din punct de vedere al locurilor avem un pic mai multe în grădiniţe decât numărul de copii, raportat la cifrele de faţă. Se lucrează la un recensământ al copiilor”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Referitor la clasa a noua, ministrul a explicat că aceasta se va desfăşura în anul şcolar 2013/2014 în licee. „Potrivit legii actuale, clasa a noua nu face parte din liceu, ci din învăţământul gimnazial. Legea nu are aplicabilitate (n.r. pentru trecerea clasei a noua în şcoli) în acest an şcolar, ci peste doi ani. Există discuţii în Ministerul Educaţiei şi la nivelul Comisiilor de Învăţământ din Parlament ca acest subiect să fie revăzut după ce va exista un studiu de impact, pentru că problemele pe care le-am avut anul trecut cu spaţiile pentru clasa pregătitoare şi cu cadrele didactice ar putea să se repete peste doi ani şi să constaţi că în licee rămâi cu spaţii în plus şi cu profesori pe care să trebuiască să îi concediezi şi cu spaţiu insuficient în şcoli. Este posibil ca peste doi ani clasa a noua să fie la gimnaziu, dar nu decide ministrul Educaţiei. Este vorba de un proces complex care trebuie finalizat în Parlament”, a precizat ministrul.

Remus Pricopie a recomandat elevilor care urmează să susţină Bacalaureatul în acest an să se pregătească pentru formula actuală de examene. „Bacalaureatul profesional din punct de vedere legal nu există. Bacalaureatul profesional este o propunere.(…) Avem anunţată o metodologie şi o procedură de examen de Bacalaureat identică cu cea de anul trecut şi numai în cazul în care Parlamentul va vota şi preşedintele va promulga un act normativ referitor la bacalaureatul profesional, acesta va deveni din 2013 sau din 2014 o opţiune, o completare. Pentru un elev de clasa a XII-a astăzi care urmează să susţină bacalaureatul anul aceasta am o recomandare: să înveţe şi să se pregătească pentru formula actuală de bacalaureat„, a mai spus ministrul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult