Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Emil Boc: Legea educatiei nu accepta compromis

UPDATE Emil Boc: Legea educatiei nu accepta compromis

scris de Ziua Veche
0 afisari

.UPDATE 14.00: 

Boc: Noua Lege a educatiei spune adio gastilor din sistem

Noua Lege a educatiei elimina formulele de compromis determinate anterior de contextul politic in care fosta lege a fost asumata de Guvern, iar actul normativ „spune adio gastilor universitare si din invatamant”, a declarat, luni, premierul Emil Boc, la dezbaterea organizata de Parlamentul Romaniei. 

„Aceasta lege porneste de la o solutie corecta, bazata pe fapt si duce la o reforma structurala a sistemului. Spune adio gastilor universitare, spune adio gastilor din invatamant, pune accent pe performanta si toti cei care au fost obisnuiti cu apa calduta, sa treaca azi sa vina maine, salariile se platesc, nu conteaza calitatea, acestia trebuie sa uite ca, prin noua lege, va mai fi incurajat”, a precizat primul ministru.”Noua lege pe care o propunem elimina formulele de compromis existente in legea anterioara determinate de contextul politic in care a fost propusa asumarea, optand pentru solutii clare si radicale. De aceea are in integralitate la baza ceea ce s-a convenit la nivel politic, Pactul National pentru Educatie si Strategia educatiei si cercetare pentru societatea cunoasterii. Pactul a fost semnat de toate partidele parlamentare si de 22 de ONG-uri reprezentative, iar strategia a fost semnata de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice”, a declarat Emil Boc, la dezbaterea privind noua Legea a educatiei nationale. In procesul de pregatire preuniversitar trebuie sa se puna accentul pe formarea de competente si nu pe memorarea unor informatii uneori nefolositoare, a continuat premierul.

„Stim ce fac copiii nostri. Pleaca la scoala cu un ghiozdan ce nu-l putem ridica in mana si vin acasa ca mici robotei si reproduc informatiile care le sunt predate, fara limita, la scoala, nu au timp nici pentru familie, nici pentru alte activitati extracuriculare si pleaca a doua zi la scoala obositi, alergand in permanenta sa satisfaca nevoia unui sistem educational care ii toarna cu palnia in cap informatii si evalueaza sec, fara evaluare de competente, ceea ce a memorat”, a spus Boc, potrivit Mediafax.

Referitor la invatamantul universitar, seful Guvernului a precizat ca trebuie eliminate anumite criterii, cum ar fi cel al vechimei, cerut la evaluarea performantei si promovarii cadrelor didactice, pentru ca „performanta nu are varsta”‘

El a subliniat faptul ca Executivul va sustine adoptarea acestei legi pentru ca este nevoie de o reforma structurala in sistemul educational romanesc.

„O amanare nu inseamna decat sa perpetuam o situatie negativa pe care o cunoastem. si stim bine vorba romanesca: o boala netratata inseamna moarte sigura”, a conchis premierul. 

 

Proiectul Legii educatiei nationale opteaza pentru formule radicale, a apreciat prim-ministrul Emil Boc. „Legea opteaza pentru formule fara compromis si radicale”, a spus Boc, la dezbaterea publica „Legea educatiei nationale – un pas inainte pentru România”, organizata de Ministerul Educatiei. In context, el a aratat ca actualul proiect reia mare parte din fostul proiect elaborat de Guvernul PD-L – PSD, insa „elimina formele de compromis existente in legea anterioara determinata de compromisul politic” si are la baza Pactul national pentru Educatie si strategia in domeniu, informeaza Agerpres. „Avem datoria sa facem ordine pentru a elimina riscul de derapaje”, a mai spus premierul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult