Acasa Actualitate-InternaSocial Epoca antibioticelor este pe cale sa apuna

Epoca antibioticelor este pe cale sa apuna

scris de Ziua Veche
52 Afisari

De-a lungul timpului, bacteriile au captatat imunitate in fata antibioticelor, iar oamenii de stiinta se tem ca in curand vor ramane fara arme cu care sa le vina de hac. Epoca post-antibiotice care va urma va fi una in care pana si cele mai banale operatii de azi vor implica riscuri enorme pentru pacienti.

Epoca antibioticelor se apropie cu pasi repezi de sfarsit. Pe parcursul a doar cateva generatii, antibioticele au fost invinsa de bacteriile pe care fusesera concepute sa le anihileze, asa ca apocalipsa post-antibiotice e la orizont, relateaza guardian.co.uk.

Asta deoarece bacteriile au devenit in timp imune la majoritatea tipurilor de antibiotice pe care oamenii de stiinta le-au creat. Aceasta realitatea ingrijoratoare a ajuns de curand in atenta publicului, cand presa internationala a acordat spatii largi unei enzime recent descoperite, care le confera bacteriilor rezistenta in fata uneia dintre cele mai puternice clase de antibiotice.

“Se pare ca ne apropiem de final. Nu exista antibiotice care sa combata eficient enzima NDM-1. Ne mai ramane o perioada de zece ani, in care va trebuie sa folosim antibioticele existente cu multa intelepciune, insa pana la urma va trebui sa acceptam realitatea: nu avem medicamente cu care sa tratam tipul acesta de infectii”, a declarat profesorul Tim Walsh, cel care a descoperit enzima care ameninta planeta.

Multe dintre procedurile chirurgicale si din tratamentele din prezent vor disparea in epoca post-antibiotice. Este cazul transplanturilor si a medicamentelor impotriva cancerului. Pana si banalele operatii de apendicita vor implica riscuri uriase, la fel ca in perioada de dinainte de anul 1928, cand Alexander Fleming a inventat penicilina. In plus, tuberculoza va redeveni o boala imposibil de tratat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS