Acasa Actualitate-InternaSocial Eurobarometru 72: Un an de criza

Eurobarometru 72: Un an de criza

scris de Ziua Veche
3 afisari

 Pesimismul traditional al romanilor referitor la situatia interna se mentine si in 2009. El este chiar crescand intre momentul de mijloc si finalul anului, de la 23 la 29% in privinta asteptarilor privind viata in general si de la 41 la 45% privind situatia economica interna.


Dezastru se inregistreaza si in privina locurilor de munca, pesimismulsarind de la 44 la 53%.Cat priveste situatia financiara a gospodariei scepticism urca de la 26 la 31%. In schimb, exista o tendinta de crestere a optimismului privind evolutia in urmatoarele 12 luni a economiei europene, de la 18 la 21%. Prin comparatie, la nivelul celor 27 de state membre, intre mijlocul si finalul anului 2009, exista o stabilitate a indicatorilor referitori la asteptarile privind viata in general, situatia financiara a gospodariei, locul de munca personal. La polul opus, la nivelul UE, creste optimismul in ceea ce priveste evolutia situatiei economice a tarii si a locurilor de munca, arata Eurobarometru 72, dat luni publicitatii de reprezentanta Comisiei Europene in Romania

 In Romania, anul 2009 va ramane probabil in istorie nu numai ca un an de criza economica globala, dar si ca unul caracterizat de un conflict politic de o intensitate majora, atat intre puterile statului, cat si intre fortele politice. In plan socio-economic, criza economica a adus disponibilizari in sistemul privat si multe dezbateri despre cele care ar trebui efectuate in sistemul public. De asemenea, reducerea drastica a creditarii, precum si cresterea euro comparativ cu 2008 au afectat consumul populatiei.

 Pe de alta parte, desi la inceputul anului 2009 se vorbea de intoarcerea romanilor plecati sa lucreze in spatiul Uniunii, ca urmare a crizei economice, acest lucru nu s-a intamplat intr-o proportie semnificativa astfel incat sa aiba efecte interne sesizabile. Uniunea Europeana ca spatiu socio-economic continua astfel sa genereze asteptari in privinta cresterii bunastarii fie in mod direct prin gasirea unui loc de munca, fie indirect prin banii primiti de la rudele care lucreaza acolo.

 Calitate vietii pe apa Sambetei

Punand in context, exista asadar premisele unei degradari subiective a calitatii vietii in Romania in 2009. Studiul Eurobarometru standard realizat in noiembrie anul trecut confirma acest fapt. Daca indicatorul privind satisfactia in ce priveste viata ramane constant la 47% intre iunie si noiembrie, evaluarile privind situatia economica interna, precum si asteptarile privind mersul lucrurilor in urmatoarele 12 luni devin mai pesimiste. Astfel, in noiembrie, procentul romanilor care credeau ca economia nationala merge mai putin bine decat media inregistrata in statele membre UE creste cu 13 la suta, de la 75% in iunie la 88% la finalul anului. De asemenea, creste procentul respondentilor care apreciaza ca situatia locurilor de munca in Romania este mai putin buna decat in celelalte state membre, de la 78% la 88%. Totusi, perceptiile asupra costului si calitatii vietii se mentin la niveluri comparabile intre iunie si noiembrie.

Incredere neclintia in UE

Criza economica nu a afectat increderea in institutiile europene nici in Romania, nici la nivelul intregii Uniuni. Mai mult chiar, in Romania se mentine nivelul mai ridicat al increderii in institutiile europene comparativ cu celelalte state, el fiind in crestere pentru Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana fata de datele inregistrate in iunie .

De asemenea, Uniunea Europeana are in continuare o imagine mai buna in Romania decat media inregistrata pe plan european. Se observa insa cresterea, fata de mijlocul anului 2009, a asocierii Uniunii cu teme legate de prosperitatea economica (de la 29 la 35%) si de protectia sociala (de la 17 la 22%).

Principalele masuri pentru iesirea din criza favorizate de romani pentru a fi adoptate de Uniunea Europeana privesc sustinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor (mici 31% si mari 22%), investitii in infrastructura (29%) si educatie (26%) si, in mai mica masura, sprijinirea persoanelor defavorizate (saraci 19% si someri 18%).

0 comentariu

teldrum 02-07-2010 - 16:12

Bai, dragnea, sa moara afacerile tale.Esti baron , bre, sau doar hot de Tr la drumul mare? Sa-ti numaram averile?

hoinarnet 02-07-2010 - 19:47

O idee de a scoate presa de la capitolul vulnerabilitati la adresa securitatii Romaniei
http://brasovean2008.blogspot.com/2010/07/romania-vazuta-politictimpulcampionatul.html

romanul 03-07-2010 - 04:33

Cu ce sa mai repuna tara in stare de functionare, cand toata economia a fost distrusa in timpul guvernarilor de dupa ’90 ? Mai avem noi industrie siderurgica, constructoare de masini-unelte, de autocamioane si buldozere, de locomotive, de motoare Diesel, de componente electronice si de aparatura, etc ? Pe mainile cui au ajuns Romtelecom, Sidex, Petrom, Rosia-Montana, etc ? Nu PSD-ul era la guvernare cand au fost instrainate sau distruse ? Nu sunt toti astia, de la partide, oamenii lui Ion Iliescu, securisti „de bine”, dati de partea americanilor, englezilor si francezilor, care au pulverizat Romania ca sa le fie mai bine vesticilor ?

Avem nevoie de o revolutie, dar de una adevarata, care sa duca la lichidarea regimului politic actual si la aducerea altora la putere, care sa inceapa munca titanica de refacere a tarii, de recladire a intregii industrii, de refacere a sistemului de invatamant, de instaurare a ordinii sociale.

viesparu 03-07-2010 - 05:57

Ce vor dansii? Sunt ei framantati de reyolvarea problemelor prin care trece tara? (sa nu uitam ce au insemnat inundatiile din 1971 si asa mai departe). Au cu ce si stiu cum sa le rezolve. La toate aceste intrebari (poate retorice) esista un singur raspuns. NU, NU AU, DAR VOR PUTEREA CU ORICE PRET. Si pentru asta vor face orice, oriunde si cu oricine, indiferent de consecinte. Romania nu mai are un mecanism politic de luare a deciziei. Singurul care se foloseste este „cum vor cei mari si tari, cei care au paralele”. Asa ca aceste zgomotoase declaratii nu sunt decat tunetele dinaintea furtunii care va urma in toamna lui 2010 in lumea (a se intelege mocirla) politica romaneasca. Economic, Romania a murit,asa ca politic, social, cultural etc. nu se mai pune problema decat a „parastasului”. Si daca stam si privim atant, dl. Dragnea este un bun specialist in trasul clopotelor (cred ca stie si raspunsul la celebra de acum intrebare ” Pentru cine bat clopotele”), asa ca a pornit la treaba. SCAPA CINE POATE. (Cine poate? Ei, binenteles)

spin 03-07-2010 - 16:22

mai pesedistilor , ce spune romanul –vezi comentariul,, e adevarat ma ,raul de la voi se trage voi ati distrus ma , eu spu sa avem rabdare si sa reformam PCR ul sa va venim de hac napircilor care ati jecmanit tara , o sa va futem pina la al noulea neam ma capitalistilor care ne-ti facut sclavi in tara noastra ,ma impostorilor

ion 03-07-2010 - 17:59

Eu abia astept sa ti-l dau…deocamdata cu blandetze; s-ar purea , de ma superi ca cetatzean; sa-ti para rau , tie si familii, dupa al 2-lea shut…ramai numai cu gingiile.
apropo: ai facut ceva pt Romania? daca DA, scapi, daca Nu…te rog din suflet : du-te sau te du; intru in pacate degeaba.

gili 03-07-2010 - 23:17

Brava domnule Dragnea ! Adica daca vrem sa scapam de neispravitii fesenei PD , sa votam aqtunci cu neispravitii fesenei PSD , n’asa?

Tzepesh 04-07-2010 - 13:21

Nu vezi ca da cinstea pe dinafara?…Pe cine au presedintele consiliului National? pe Nas-case? Da’ ce conteaza! Si-mi amintesc ca presedinte de onoare e tot Iliescu. Cum care? Ala cu trei mandate, care nu voia sa candideze in 1990, ca nu stia ce ordine ii aduce Shevarnadze…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult