Acasa Actualitate-InternaSocial Evaluarea Naţională 2012: Baremul subiectului controversat la limba română în atenţia MECTS

Evaluarea Naţională 2012: Baremul subiectului controversat la limba română în atenţia MECTS

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Ministrul Interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a anunţat marţi, 26 iunie, că programa şcolară este deficitară şi trebuie urgent schimbată.

Liviu Pop

Evaluarea Nationala 2012: Ce a declarat Liviu Pop despre baremul subiectului controversat de la limba romana

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi, Liviu Marian Pop a criticat modul în care au fost redactate subiectele pentru prima probă de la Evaluarea Naţională 2012 şi a anunţat că miercuri va fi schimbat directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Potrivit realitatea.net, din punctul de vedere al Ministrului “programa şcolară e deficitară, trebuie urgent modificată”, precizând că “, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Institutul care trebuie să conceapă această programă şcolară, va avea un nou director. Actualul director a intrat în concendiu fără plată, aprobat de fostul director adjunct, în condiţiile în care elevii din clasele a V-a, a VI-a şi a IX-a aşteptau programe şcolare pentru începutul acesta de an, iar la nivelul institutului, în doi ani de zile, nu s-a scris decât programa pentru clasa pregătitoare”.

Cât despre baremul controversat al punctului 3 de la subiectul II al examenului de limba română de la evaluarea naţională, Liviu Pop a anunţat că “Odată cu schimbarea programei analitice, cu siguranţă şi programa de gramatică va trebui adaptată, în aşa fel încât să se evite chestiunile de ambiguităţi”. De asemenea, el a anunţat că în luna septembrie vor fi făcute publice unităţile şcolare din care vin profesorii care fac subiectele de la aceste examene.

Luni, la proba Limba şi Literatura Română, elevii de clasa a VIII-a au întâmpinat cele mai mari probleme la punctul 3 al subiectului II al examenului unde au trebuit să numească tipul unei propoziţii:

“3. Propoziţia subordonată din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii” este:

a. atributivă

b. predicativă

c. subiectivă

Potrivit baremului de corectare, varianta corectă este cea din urmă, însă au fost mai mulţi elevi care au ales varianta „predicativă„, iar specialiştii în gramatica limbii române recunosc că întrebarea poate fi interpretabilă până la un anumit punct. Părinţii şi elevii deopotrivă cer însă ca la acest subiect să fie acordat punctajul maxim pentru ambele variante de răspuns.

Liviu Pop nu a oferit mai multe informaţii despre această solicitare şi şi-a îndreptat atenţia către finalizarea anchetei privind BAC-ul olimpicilor. Referitor la această anchetă proaspăt încheiată, Ministrul Interimar al Educaţiei a  că nu va fi emisă nici o sancţiune în legătură cu BAC-ul olimpiclor, dar a specificat că “la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret au fost deficienţe în înscrierea absolvenţilor la sesiunea specială”.

9 comentarii

pantea 26-06-2012 - 19:24

Bai cik se poate interpreta gresit….. TARA ….. asta e tara mah oameni buni. numai ratati mai e si in invatamant:-j DEZAMAGIT complet

elena 26-06-2012 - 23:43

Niste ordinari nesimtiti, au stricat psihicul copiilor de 14 ani si al parintilor lor inainte de proba de matematica. RUSINE NEMERNICILOR !!!! RUSINE SISTEMULUI DE INVATAMANT ROMANESC!!!! RUSINE CA LOVESC IN MINTEA CEA MAI FRAGEDA CARE PANA ACUM NU A LUAT CONTACT CU NEISPRAVIREA DIN TARA ASTA!!!! RUSINE MAGARILOR!!! AU STRICAT ATATEA MEDII CU IDIOTENIA LOR! SI CICA SUNT PROFESORI DE ROMANA.

digital 26-06-2012 - 23:57

ce test cretinoid!
într-adevăr ăștia-s duși de căpățână,rău de tot!

Romeo2110 27-06-2012 - 10:26

NESIMTITII trebuie INTAI cautati la NUVELUL UE !
PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE !

Subiectele de nivel „mediu” din nultimii ain, nu permit o departajare reala a elevilor pe baza diferentei de cunostinte, de experienta si de munca ! Permit doar ‘raportari’ de multe medii, de peste 9 ! Cele de la matematica sunt pur si simplu ridicole ! Iei peste 9 fara sa intelegi de fapt matematica !
Experimentul FUNERIU este un ESEC !

Subiecte foarte simple + medii foarte mari din gimnaziu, unele obtinute pe nedrept, nu mai permite o ierarthizare corecta a elevilor. De aia avem medii de admitere de peste 9.

Evident ca un subiect controversat, ca cel de la romana, poate falsifica si mai mult ierahii. La o scoala din Bucuresti, profesorii de romana s-au impartit in doua tabere: unii care sustineau ca propozitia este subiectiva si altii care sustineau ca e predicativa.

Departajarea nu trebuie facuta in acest fel.

Atat pt admiterea in licea, cat si pt cea din facultate, e de dorit sa se revina la politicile din anii 60-70-80, cand se ajungea si la sesiuni de toamna.

Romeo2110 27-06-2012 - 11:07

http://www.mediafax.ro/social/evaluarea-nationala-2012-pop-stim-ca-a-fost-un-subiect-ambiguu-dar-baremul-ramane-acelasi-9783746

Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar „90 la sută” dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.

„Subiectele au fost finalizate în martie, după ce la ele s-a lucrat timp de şase luni”, a mai spus ministrul.

În acelaşi context, Pop a afirmat că subiectul controversat demonstrează că programa şcolară este deficitară şi trebuie modificată. „În doi ani de zile, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei s-a scris o singură programă, cea pentru clasa pregătitoare. (…) Institutul va avea un nou director. Actualul director a intrat în concediu fără plată”, a mai spus Pop.

o mama 27-06-2012 - 21:14

La ora actuala as da afara din invatamant pe profesorii care au facut asemenea subiecte si isi bat joc de elevi . Asta este nivelul profesorilor din Romania cei care au ajuns in minister doar pe criterii politice .

maria 27-06-2012 - 22:47

propozitia este subiectiva.trebuia o analiza gramaticala la un post tv si toata lumea se lamurea parinti, elevi etc.

daniela paraschiv 28-06-2012 - 09:55

Nimeni nu spune nimic despre copiii care au raspuns corect, adica subiectiva , iar acum vor fi defavorizati de marirea pe nedrept a notelor.

geek-a-contra 28-06-2012 - 11:47

„Nimeni nu spune nimic despre copiii care au raspuns corect”. realitatea este ca nu se stie daca au raspuns sau nu corect. nici macar academicienii nu se pot pune de acord care este raspunsul corect…..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult