Acasa Actualitate-InternaSocial Evaluările Naționale, clasele a II-a, a IV-a, a VI-a: Calendar detaliat

Evaluările Naționale, clasele a II-a, a IV-a, a VI-a: Calendar detaliat

scris de G. D.
3 afisari

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat joi, 9 ianuarie 2014, pe site-ul www.edu.ro, calendarul şi metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale (EN-2014) la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2013-2014.

Evaluările Nationale - Calendar 2013

Evaluările Nationale - Calendar 2013

În anul şcolar în curs, aceste evaluări se vor desfăşura, în două sesiuni, în perioada 6 – 29 mai, după cum urmează: prima sesiune, în perioada 6 – 15 mai, iar a doua sesiune, în perioada 20 – 29 mai.

PRIMA SESIUNE are următorul calendar:

– clasa a II-a (6 mai: Limba română – scris şi citit; 7 mai: Limba maternă – scris şi citit; 8 mai:  Matematică)

– clasa a IV-a (13 mai: Limba română – Limba maternă; 14 mai: Matematică)

– clasa a VI-a (14 mai: Limbă şi comunicare; 15 mai: Matematică şi ştiinţe)

SESIUNEA A DOUA (pentru elevii care au absentat din motive întemeiate la prima sesiune) are următorul calendar:

– clasa a II-a (20 mai: Limba română – scris şi citit; 21 mai: Limba maternă – scris şi citit; 22 mai: Matematică)

– clasa a VI-a (27 mai: Limbă şi comunicare; 28 mai: Matematică şi ştiinţe)

– clasa a IV-a (28 mai: Limba română – Limba maternă; 29 mai: Matematică).

Testele pentru EN-2014 sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, fiind formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu, astfel încât să permită administrarea în câte două secvenţe de evaluare. Pentru clasa a IV-a, testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani. Nivelul de dificultate al testelor va fi mediu.

Rezultatele obţinute la EN-2014 nu se înregistrează în catalogul clasei şi sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Responsabilitatea administrării la clasă a evaluărilor naţionale aparţine administratorului de test, care poate fiînvăţătorul/institutorul/profesorul de la clasă. Pe toată durata evaluării, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu are ore la acea clasă, desemnat de preşedintele comisiei de organizare şi de administrare a EN-2014 din unitatea de învăţământ.

Cadrele didactice evaluatoare sunt selectate de la alte unităţi şcolare decât cele din care provin elevii ale căror teste sunt evaluate. Fiecare test este evaluat de către două cadre didactice, pentru fiecare disciplină în parte, pe baza Caietului cadrului didactic. Baremele de evaluare, precum şi alte informaţii referitoare la evaluare, sunt cuprinse în Caietul cadrului didactic.Evaluarea fiecărui test se face cu respectarea strictă a baremului şi a precizărilor din Caietul cadrului didactic.

VEZI CALENDARUL EVALUĂRILOR NAȚIONALE ȘI SIMULĂRILOR PENTRU BACALAUREAT

47 comentarii

BULA 10-01-2014 - 09:04

Sistemul de invatamant e scapat de sub controlul societatii. A ajuns terenul de joaca al unor handicapati din Ministerul Educatiei. Dar nu tot ce se face rau e din prostie. Sunt aplicate „indicatiile pretioase” venite de la kakatii din Vest, care vor sa distruga total Romania, sa nu mai avem personal educat cum trebuie si calificat profesional, sa nu putem sa reluam productia industriala, baza dezvoltarii oricarei tari.

pathfinder 10-01-2014 - 09:17

De data asta nu pot decat sa fiu de acord cu tine.
Invatamantul a fost „terenul de joaca” al hadicapatilor din minister in toata perioada de dupa lovilutie.

Am mai spus-o pe forumul ZV, nivelul celor care ajung pe bancile facultatilor dupa 2000 scade constant. Interesant este ca „aura” lor este invers proportionala cu cunostintele avute. La fel si bunul simt.

Sa-ti dau un exemplu: daca prin 2000 puteam vorbi despre formula lui Heron si studentii de anul I stiau despre ce este vorba, acum daca pomenesc ecuatia de gradul II sunt unii care habar nu au cum sa o rezolve. Si pot da multe exemple de astea…

UnUL 10-01-2014 - 09:17

Bulă, iarăși aberezi. Singura indicație idioată venită din vest – acum foarte contestată și acolo și care a făcut enorm de mult rău învățământului universitar – e sistemul Bologna. În rest, occidentul nu se bagă cu copitele în învățământul românesc, prostiile le facem singuri. Singurul care a avut și curajul să facă ceva și idei a fost Funeriu, a cărui reformă (care trebuia doar îmbunătățită pe ici, pe colo, căci mai avea unele deficiențe și lacune) actualii guvernanți o fac chisăliță acuma.

BULA 10-01-2014 - 09:23

Nu te mai da mare specialist in toate, ca nu e nimic de tine. Pupincuresti PDL-ul, la asta te pricepi.

UnUL 10-01-2014 - 09:31

Bulă, tu te dai deștept și specialist în toate. Eu lucrez în învățământ și vorbesc în cunoștințe de cauză. Dă-mi voie să cred că, măcar în acest domeniu, știu mai multe ca tine. Eu măcar am bunul simț să nu mă bag în chestiuni la care nu mă pricep (nu m-ai văzut dându-mi cu presupusul nici pe teme de informatică, nici de astronomie, nici de fizică cuantică, etc…)

BULA 10-01-2014 - 09:48

Am 30 de ani de predare, la liceu pana in ’90 si la universitate dupa aia. Stiu bine ce spun si sunt destul de desfundat la minte.

Antibasistul 10-01-2014 - 09:57

Da un NUL nebunil, tu lucrezi în învațamint, ca portar la UBB

Antibasistul 10-01-2014 - 09:58

NEBUNIL=NEBUNUL

pathfinder 10-01-2014 - 10:05

@BULA
„30 de ani de predare, la liceu pana in ’90 si la universitate dupa aia”

Maaaa, mie mi se pare ca te cunosc de undeva…

UnUL 10-01-2014 - 10:08

Bulă.dacă ai experiența asta în învățământ (și mai ales în învățământul universitar), mă surprinde aversiunea ta împotriva sistemului universitar românesc, pe care îl vezi decăzut, de o calitate inferioară și grevat de corupție. Probabil că lucrezi (ai lucrat) în vreo universitate particulară, unde criticile tale erau justificate, dar de aici până la a recurge la generalizări pripite și răuvoitoare…
Da, așa cum spuneam cu toții, există o scădere vizibilă a calității învățământului nostru – datorată și măsurilor stupide ale unor miniștri, de la Andrei Marga la Aburel, Abramburica și descendenții ei – dar există și foarte mulți profesori care își fac treaba corect și cinstit (fără șpagă!), care păstrează un grad de exigență ridicat și nu promovează toți idioții (ca Huhu) sau toate loazele și care își respectă statutul de dascăl. Și sper să fie din ce în ce mai mulți; eu am câțiva foști studenți, astăzi la catedră, de o calitate intelectuală și umană deosebită.

Antibasistul 10-01-2014 - 10:21

În schimb au promovat un handicapat mintal, retardat ca tine!

pathfinder 10-01-2014 - 09:26

Sistemul Bologna a reusit sa distruga invatamantul ingineresc.
Daca doresti, revin si cu amanunte.
Multe amanunte!

UnUL 10-01-2014 - 09:32

Nu numai; el a distrus în bună măsură calitatea învățământului universitar, nu numai în Romănia ci și în Franța, Germania, etc.)

pathfinder 10-01-2014 - 09:38

Sa fiu sincer, ma cam doare undeva de Franta sau Germania.
Pe mine ma intereseaza calitatea absolventilor mei.

P.S. Despre Franta stiu ca la un moment dat universitatile luau singure decizia daca sa adopte sau nu Bologna. Cea cu care aveam contacte atunci nu adoptase sistemul de credite respectiv reducerea cu un an a duratei de studiu. Nu mai stiu care e situatia acum…

BULA 10-01-2014 - 09:45

E evreiala curata, prin care Europa a fost pusa in standby pe cateva generatii. S-a dus dracu avantajul tehnologiei inalte si productiei de bunuri cu valoare adaugata mare. Secretele industriale, acumularile din perioada cand tarile din Vest sugeau din colonii, utilajele moderne si finantarea s-au mutat in China, cu ajutorul marilor bisnitari care au facut mii de miliarde de dolari prin bisnitareala chinezismelor.

UnUL 10-01-2014 - 09:57

@Pathfinder
Acum toate sunt în sistemul Bologna (cu excepția a ceea ce francezii numesc Les Grandes Ecoles), și majoritatea universitarilor francezi sunt extrem de nemulțumiți de rezultate.

Ad 10-01-2014 - 10:00

Profesorii sunt de vina si nu ai treaba cu nici un sistem. Am avut in colegiu un director pe care l-am intrebat la sfarsit in ce meserie se poate intra cu o diploma de electromecanica si nu a stiut ce sa spuna. Toti au ramas cu gura cascata si nu facea la ore decat bancuri, povesti si laudarosenie. Toate cursurile se reduceau la o formula pe tabla , chiul si erau cursuri in care nimeni nu stia in ce sala se face. Orice sistem e facut pulbere de profesori cu directorii in frunte.

pathfinder 10-01-2014 - 10:08

@Ad
1. Ca inginer de electromecanica (este acelasi lucru cu mecatronica?) gasesti slujbe frumusele in ziua de azi. Daca nu-ti plac alea de la noi incearca in Italia sau Germania. Aia cauta in draci.

2. „erau cursuri in care nimeni nu stia in ce sala se face” ?!?!?!?!?
Despre ce universitate vorbim?????
Eu banuiesc ca e una din sudul Romaniei.
Una cunoscuta tareeeeeee

UnUL 10-01-2014 - 10:11

Ad, UNII profesori pot fi așa cum spui; ei nu ar avea ce căuta în învățământ. (Cum le spuneam întotdeauna studenților mei, ca să te faci medic, preot și dascăl îți trebuie vocație, celelalte sunt meserii.) dar, cum îi spuneam și lui Bulă, ferește-te de generalizări pripite!

BULA 10-01-2014 - 09:37

La Politehnica trebuie sa se intre cu examen greu, pe numar redus de locuri. Inginerii trebuie sa fie putini, o elita, bine pregatiti si cu salarii mari.
Invatamantul tehnic a fost distrus inca din anii ’80, de Leana Ceasca, care a considerat ca inginerul e un fel de activist de partid, care tipa la muncitori sa depaseasca planul. Ajunsesera inginerii sa fie bataia de joc a muncitorilor si maistrilor (astia se trageau de bretele cu directorii).
S-au dat diplome de inginer la toti orbetii, ceea ce a facut mult rau adevaratilor specialisti.

pathfinder 10-01-2014 - 09:41

Am mai spus-o: eu am dat examen de admitere la 3 discipline: 1 fizica si 2 matematici!

Sa stii ca in momentul de fata, cu toate ca sunt de 10 ori mai slab pregatiti decat acum 10 ani, inginerii au salarii frumoase. Cel putin cei din IT.

pathfinder 10-01-2014 - 09:46

Cred ca am uitat esentialul: da, sunt de acord ca admiterea trebuie sa fie pe baza de examen.

BULA 10-01-2014 - 09:52

Examen adevarat, nu de forma, cu subiecte de clasa a 8-a, sa se completeze locurile. Asa sa fie !

UnUL 10-01-2014 - 09:55

După ce Andrei Marga a scos admiterile, după ani buni de prăbușire a calității învățământului universitar, deoarece la facultate intrau toți neaveniții, lumea începe să se trezească și se revine încet-încet (mult prea încet, după gustul meu) la admitere, adeseori încă mai mult formală; dar sper ca în câțiva ani să revenim la normalitate.

Antibasistul 10-01-2014 - 10:09

Tu ai dat examen de admitere pentru funcția ta de portar la UBB?

UnUL 10-01-2014 - 10:12

@Bășinel, tu ai o idee fixă (una din puținele tale idei); nu mă voi mai obosi să-ți răspund.

Antibasistul 10-01-2014 - 10:23

Portar e un post bun, de ce te rușinezi!?

BULA 10-01-2014 - 10:24

@HUHU

Spune si tu ceva cu logica, nu te lua narozeste de UnUL.

BULA 10-01-2014 - 10:27

@UnUL

La universitatile „sudice” nu se va intra cu examen, pentru simplul motiv ca profii vor sa-si mentina serviciul (salariul + spagile – 200 lei de ciumete, la fiecare examen). Si cu admiterea fara examen nu se completeaza locurile.

Antibasistul 10-01-2014 - 10:30

Bula, ceva cu logica, e mai bine fara examen de admitere, DAR EXAMENELE din timpul anilor de studii sa fie FOARTE SEVERE!

BULA 10-01-2014 - 10:40

@Antibasistul

Vorbesti ca sa nu adormi.

Profii s-au pretat la o adevarata prostitutie intelectuala, ca sa aiba clienti si sa nu ramana fara serviciu. Nici vorba de exigenta in timpul facultatii. La facultatea la care lucrez eu, s-au pus note de trecere, din burta, la unii care nu venisera la examen (retrasi, plecati la munca in Italia, etc), ca sa nu se descompleteze grupele si sa nu se faca restructurari de personal. I-am povestit unui decan de la alta facultate si mi-a zis ca si la ei e tot asa.
Si cum sa lucrezi cu unii care au intrat la facultate fara examen de admitere si nu au cunostintele de baza ? Si cand te duci la planorism sau parasutism se face o selectie. La fel si la Politie sau Academia Militara. Asa e normal.

Antibasistul 10-01-2014 - 13:24

Ce zici e valabil pentru ștințele exacte, si Politehnica, da acolo trebuie ca studenți sa aiba cunoștințe de baza.

pathfinder 10-01-2014 - 13:30

🙂
Huhule, da ceilalti studenti nu trebuie sa aiba cunostinte de baza?

Intreb … nu dau cu parul.

UnUL 10-01-2014 - 14:14

@Domnule Bulă, asta tot de la Marga ni se trage și de la finanțarea pe număr de studenți. Sper să se revină și asupra acestei chestiuni. Ar trebui o clasare (și finanțare) a universităților după performanță, cum a încercat să facă Funeriu (evident, clasamentul lui Funeriu avea deficiențe și trebuia ameliorat, dar era un punct de plecare bun).

pathfinder 10-01-2014 - 14:16

„evident, clasamentul lui Funeriu avea deficiențe și trebuia ameliorat”

… si ilegal.
Dovedit in instanta!

Antibasistul 10-01-2014 - 14:44

Ștergeți-va la cur cu analfabetul basit Funeriu, la fel cu toți basistii!

jan dinu 10-01-2014 - 10:16

— INVATAMINTUL — vestic este cam prabushit din cauza –
— Junk Foodului — dar nu e mare paguba …compensam cu asiaticii (chinezii )
ne pot ajuta in domenii de virf …ca la cules orez ai lasa pe bastinashi
ca stiu deja sa imparta firul shi bobul in 4 (patru)
VIITORUL ??? Criza e mare shi nu e salvare …jumatate din
universitati vor dispare !!!
JD-USA

pathfinder 10-01-2014 - 10:23

Invatamantul vestic este prabusit?!?
Despre ce tari/universitati vorbim?
Si … pe ce parte a Atlanticului?

In ceea ce priveste chinezii, nu-i chiar asa usor.
Diferentele de cultura si mentalitate sunt foarte mari. Elaborez, la cerere.
Poate, mai degraba, cu cei indieni. Da’ aia vorbesc o engleza de te doare capul…
Vorbesc in cunostinta de cauza…

jan dinu 10-01-2014 - 10:28

Am zis shi EU asha … de pe „coasta mea „…
– Hindo- china – ne maninca shi coliva …
EI nu forteaza timpul …
JD-USA

pathfinder 10-01-2014 - 10:44

Am inteles despre ce coasta vorbesti.

Sunt intr-adevar multi ingineri din China si India (cel putin in IT).
Dar trebuie sa intelegi ca orice firma isi doreste cei mai buni dintre cei buni la un cost salarial cat mai redus.
Pe de alta parte, am cunoscut si ingineri scoliti is US si sunt mult peste cei amintiti anterior. Numai ca si pretentiile salariale sunt altele….

Traim vremuri de criza si fiecare dolar economisit (cu costuri salariale de exemplu) conteaza.

Chiar si asa, in US sunt foarte multe start-up-uri unde se ofera salarii bunicele daca, Doamne fereste, managementul a considerat ca salariul tau e prea mare…

jan dinu 10-01-2014 - 10:53

Intelegi problemele ,realitatile
devin shi mai complicate …uniformizarea
urmeaza .globalizarea e „mesiah „hindo-chino-asiatica …ce-o mai fi nici „secretele din templu ”
nu mai dureaza …totul se dilueaza …!
JD-USA

pathfinder 10-01-2014 - 11:05

Eu vad globalizarea asta ca un proces in etape.

Prima va fi cea a „occidentalizatilor”. (nu sariti, stiu, stiu…) Includ aici USA, Canada, UE, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, etc.

Pasul al doilea va include probabil tari ca India, Brazilia, Mexic, etc.

Rusia si China nu le vad prea repede in procesul asta. Nu fara miscari sociale de proportii.

Tarile musulmane si cele africane poate dupa ce aterizeaza primul OZN in fata Casei Albe…

P.S. E doar o parere…

jan dinu 10-01-2014 - 11:16

Prea de tot : In 25 ani de la teneshi de cauciuc
la sonda spatiala selenara ..e prea de neinteles
(sper ca nu vor fi ei primii colonisti spatiali )eu prefer pe tziganii nostrii
dupa ce au impartit pamintul in – Chinatown-uri – de la
Colentina la D’town Portland …
In rest asha este …
JD-USA

pathfinder 10-01-2014 - 11:20

Vina pentru saltul ala tehnologic este in US.
Ati exportat foarte multe tehnologii in China.
Si astia invata repede…

jan dinu 10-01-2014 - 11:29

Sotia mea a cunoscut la un seminar cu
circuit inchis un ” inteprinzator ” care a ajuns
intimplator sa aiba 17 fabrici in China shi Asia
ca a intrat prin hazardul sortii la un colegiul
cu ” specialitatea limbii chineze „…
A fost pe val… shi ce-o mai fi dupa altele ???
JD-USA

BULA 10-01-2014 - 10:31

America nu poate sa iasa din criza structurala in care se afla, decat prin dictatura si masuri dure. Dar nu dictatura de pana acum, a bisnitarilor si camatarilor.

jan dinu 10-01-2014 - 11:00

Cu harmalaie shi haloimisuri … intram in abisuri …
Asha s-a ajuns : Nici macar UNU cu o avere de $$ 50 miliarde
nu indrazneste sa iasa din tiparul – corectitudinii politico- rasiale – religioase … Ziguratele merg pina la cer …amestecind totul
nemaiistiind de unde s-a plecat …
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult