Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Examen de rezidenţiat, concurenţa cea mai mare la stomatologie

UPDATE – Examen de rezidenţiat, concurenţa cea mai mare la stomatologie

scris de A.H.
164 Afisari

UPDATE, 25 noiembrie, ora 12,34 – Concursul de rezidenţiat, care a început duminică, are pentru prima dată aproximativ 500 de posturi în clinicile universitare şi spitalele judeţene asigurate medicilor, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Pentru prima dată în 2012 Ministerul Sănătăţii a aprobat scoaterea la concursul de rezidenţiat a unor posturi în clinicile universitare şi spitalele judeţene, acestă măsură fiind în beneficiul medicilor care vor putea să rămână să lucreze după rezidenţiat în respectiva clinică”, a explicat Rafila.

Concursul a început fără incidente. Pentru concursul de rezidenţiat de duminică s-a înscris 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. Dintre aceştia, 4.142 vor concura pentru un loc/post la medicină, 931, la stomatologie, iar 298, la farmacie.

Peste 5.300 de absolvenţi au fost înscrişi la concursul de rezidenţiat care are loc duminică în Capitală şi în alte cinci centre universitare, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 4.142, concurând la medicină, însă cea mai mare concurenţă, 3,7 candidaţi pe loc/post, va fi la stomatologie.

Pentru concursul de rezidenţiat din 25 noiembrie au fost înscrişi 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. Dintre aceştia, 4.142 vor concura pentru un loc/post la medicină, 931, la stomatologie, iar 298, la farmacie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

La fel ca anul trecut, concursul se va desfăşura, descentralizat, în şase centre universitare, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.778 de locuri şi posturi. Dintre acestea, 3.558 sunt pentru medicină, 250, pentru medicină dentară, iar 170, pentru farmacie. Cea mai mare concurenţă este, astfel, la stomatologie, unde sunt aproximativ 3,7 candidaţi pe un loc/post. Candidaţii care vor câstiga un loc în urma concursului nu vor avea post asigurat la sfârşitul rezidenţiatului.

În Capitală, unde examenul va avea loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, au fost înscrişi 1.899 de candidaţi – 1.474 pentru medicină, 303 pentru medicină dentară şi 122 pentru farmacie.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în acest an există şi o noutate: concursul de rezidenţiat pe post este organizat şi pentru spitalele clinice şi judeţene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de susţinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale în ţară. De asemenea, numărul posturilor scose la concurs nu a mai fost stabilit numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă. Candidaţii trebuie să fie în sălile de concurs la ora 8.30. Intrarea în sală se face conform listelor publicate, în baza unui act de identitate, buletin/cartea de identitate sau paşaport, documentele trebuind să fie în termen de valabilitate. Concursul se desfăşoară, timp de patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu, precizează Ministerul Sănătăţii.

Măsurile de ordine publică în zona sediilor instituţiilor de învăţământ superior cu profilul Medicină şi Farmacie, din municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Dolj şi Mureş, pentru desfăşurarea în condiţii normale a examenului de rezidenţiat vor fi asigurate de Jandarmierie, în perioada 24-26 noiembrie. De asemenea, jandarmii vor asigura şi măsurile de protecţie a locaţiilor în care se vor desfăşura activităţile pregătitoare (redactarea şi multiplicarea subiectelor de examen), precum şi activităţile de corectură a lucrărilor.

La solicitarea reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ superior, jandarmii vor interveni pentru soluţionarea situaţiilor ce pot afecta buna desfăşurare a examenelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult