Acasa Actualitate-InternaSocial Exodul halatelor albe – România rămâne fără medici

Exodul halatelor albe – România rămâne fără medici

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Ne plangem de ani de zile ca ne pleaca doctorii din tara, dar nu facem nimic concret in privinta acestui fapt. De parca scoala medicala romaneasca ar putea produce doctori pe banda rulanta, la infinit, astfel incat sa acopere scurgerile masive de personal catre tari mai primitoare si mai deschise la punga.

Migratia medicilor

Din nefericire, nu ne gandim acum la consecintele prezente si viitoare ale acestei migratii masive. Iar una din consecinte se observa deja: Romania se plaseaza pe o pozitie ingrijoratoare in ceea ce priveste numarul medicilor raportat la populatia tarii. Econtext va prezinta o noua analiza despre medicina romaneasca. De data aceasta, tragem un semnal de alarma asupra migratiei de personal din domeniul sanitar.

Mai precis, va prezentam topul statelor europene dupa numarul de medici raportat la populatie. Cati medici sunt la 100.000 de locuitori in fiecare stat european. Am ales sa prezentam aceasta paritate (numar raportat la populatie) pentru a avea o referinta comuna.

Dupa cum spuneam, vom arata cati doctori activi sunt in fiecare stat european raportat la suta de mii de locuitori si, in functie de acest lucru, vom vedea care este situatia medicala in Europa. Asadar, statul european care are cei mai multi medici raportat la populatie este Austria. In Austria, sunt 478 de doctori activi raportat la suta de mii de locuitori. Este tara cu cea mai buna structura medicala din toata comunitatea europeana. Pe a doua pozitie, dar la distanta considerabila, se afla Franta. In Franta sunt 389 de doctori la suta de mii de locuitori.

Unde este Romania in acest top? Din pacate, la coada clasamentului, cu un numar al medicilor de doua ori mai redus decat in Austria. Mai precis, pe locul 25 din 26 de state (pentru Estonia nu sunt date publice). Practic, penultima din Uniunea Europeana! Dar iata cati doctori sunt in Romania si in toate celelalte state europene:


5 comentarii

Traian Basescu 30-05-2012 - 21:25

Fratilor,

Eu am tot vrut sa dau drumul la legea sanatatii dar voi nu si nu ca tot cu spagozaurii e mai bine. Pai cu spagozaurii o sa si ramaneti….

BULA 31-05-2012 - 12:30

Ma jegule, tu aveai de gand sa ne furi legal baza materiala a Sanatatii si sa ne dai la grinda pentru orice serviciu medical, desi suntem asigurati.

BULA 31-05-2012 - 12:36

Problema nu e cu numarul de medici, ci e data de saracia generalizata, de lipsa banilor pentru medicamente, pentru analize de laborator, pentru investigatii (RMN, PET tomograf, etc).
Deci gravitatea situatie pleaca de la distrugerea capacitatilor de productie, ca sa nu-i concuram pe cacatii din Occident, dar si de la instrainarea resurselor (pentru ca in trecut s-au declansat razboie mondiale si a murit atata lume). Am fost agresati de occidentali, supusi unui razboi neconventional.

Dublarea sau triplarea numarului de medici nu ar duce la cresterea calitatii serviciilor medicale.

Cercul 31-05-2012 - 15:17

Cauza e si ca la noi invatamantul e retetistic nu axat pe cercetare ca in vest. Actorul acela bolnav ar fi trebuit sa se poata trata in Romania daca la noi n-ar iesi medici rutinieri.

Pribeagul 31-05-2012 - 18:34

Nenorocirea sistemului nostru sanitat este sistemul achizitiei medicamentelor. Comerciantii au cerut cit au vrut, si au primit, ca asa actioneaza piata.. la noi.

Avem nevoie de putina demnitate a conducatorilor si totul ar fi ceva normal.

Demnitate, Cunoastre, Dorinta si Vointa!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult