Acasa Actualitate-InternaSocial Explozia de la Călăraşi: Puteau fi mult mai multe victime, Dumnezeu a fost bun

Explozia de la Călăraşi: Puteau fi mult mai multe victime, Dumnezeu a fost bun

scris de D.P.
43 afisari

Autorităţile din Călăraşi aşteaptă permisiunea organelor de anchetă şi finalizarea evaluării pagubelor produse de explozia din seara de Crăciun pentru a începe reparaţiile la blocul afectat, prefectul judeţului afirmând că nu se poate spune că va fi vorba despre „o lucrare de cinci lei”.

Locuitorii de pe patru scări din blocul situat în centrul municipiului Călăraşi, afectat de explozia din seara de Crăciun, au început să revină în apartamentele lor, după ce furnizorii de utilităţi au reconectat imobilul la instalaţiile de gaze, apă şi energie electrică.

Potrivit prefectului judeţului Călăraşi, George Iacob, în trei dintre cele cinci scări ale blocului în care s-a produs explozia a fost reluată furnizarea de gaze naturale, curent electric şi apă încă de vineri seară, iar în scara 1, situată lângă scara unde a avut loc deflagraţia, echipele furnizorului de gaze au început branşarea apartamentelor la reţeaua de gaze sâmbătă dimineaţă. Scara 2, unde a avut loc deflagraţia, rămâne încă neracordată la utilităţi.

Prefectul George Iacob a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că autorităţile locale aşteaptă permisiunea anchetatorilor pentru a începe reparaţiile la imobilul afectat de deflagraţie.

„Acum aşteptăm cercetarea cheie şi împreună cu autorităţile locale să vedem ce este de făcut, care sunt paşii pentru a degaja resturile de materiale de construcţii şi să se poată apuca de refacerea planşeului şi aşa mai departe, dar asta după ce ni se va permite de către organul de cercetare penală”, a afirmat prefectul judeţului Călăraşi.

Întrebat dacă au fost identificate sursele de finanţare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus că în mod cert nu va fi vorba despre „o lucrare de cinci lei” şi că, în funcţie de evaluări, se va stabili dacă banii vor fi alocaţi din bugetul autorităţilor locale sau dacă se va solicita ajutor din partea Guvernului.

„Nu putem spune că urmarea deflagraţiei ar fi o lucrare de cinci lei. Aşteptăm să se termine toată evaluarea şi, în funcţie de devizele făcute de către experţi, cu siguranţă se va ajunge la o sumă şi pe urmă vedem ce se poate face. Ori, probabil, va fi suportată de către autorităţile locale, e posibil să fie făcut şi un demers pentru ajutor guvernamental, aceste lucruri le vom şti în perioada următoare. Deocamdată ne interesează ca cetăţenii să-şi poată relua viaţa în mod normal la apartamentele lor” a mai spus prefectul judeţului Călăraşi.

În ceea ce priveşte evaluarea pagubelor şi reparaţiile în apartamentele afectate, el a spus că este prematur să se pronunţe cine va suporta costurile lucrărilor, precizând că apartamentele sunt proprietate personală şi trebuie văzut dacă sunt asigurate.

Prefectul a mai spus că pierderile cauzate de deflagraţia din seara de Crăciun ar fi putut fi mult mai mari: „Puteau fi mult mai multe victime, dar se pare că Dumnezeu în ziua de Crăciun şi-a arătat puterea şi a fost bun cu noi”.

Explozia din blocul A 38 de pe Calea Bucureşti din Călăraşi a avut loc miercuri, la ora 17.44, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu. Femeia, care lucra la Agenţia de Dezvoltare Regională, va fi înmormântată sâmbătă.

De asemenea, în urma exploziei a fost grav rănit un bărbat de 61 de ani, Victor Avădanei, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia. El este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală, la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului. Alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei, nefiind necesară spitalizarea acestora.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Călăraşi, joi, iar vineri s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.

Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcţie cu patru etaje şi cinci scări cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidenţiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagraţiei au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.

Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav şi nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost îndoite planşeele dintre parter şi etajul 1, respectiv dintre etajele 1 şi 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord să fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispoziţie de către primărie şi au rămas în apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuinţe.

În urma deflagraţiei, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranşate de la utilităţi – apă, gaze, energie electrică.

Totodată, un expert de la Bucureşti desemnat de Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut o primă evaluare a blocului, stabilind că imobilul nu se află în pericol de prăbuşire, la Călăraşi mergând şi patru specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani. Aceştia au făcut măsurători şi au prelevat probe din apartamentul în care a avut loc deflagraţia, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma să fie prezentat anchetatorilor la sfârşitul lunii ianuarie.

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele au anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.

Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. În urma verificărilor angajaţii Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Procurorii au deschis, joi, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere în cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călăraşi, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.

La parterul blocului în care s-a produs explozia funcţionează o cafenea ce i-ar aparţine lui Cristinel Ionel Ghencea, cunoscut sub numele „Chirmuş”, care este dat în urmărire internaţională, în condiţiile în care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea pentru tentativă de omor.

Potrivit presei locale, Chirmuş este cunoscut drept liderul unei grupări interlope din Călăraşi, ai cărei membri au fost implicaţi în mai multe scandaluri. Presa locală a relatat despre incidente violente în care membrii grupării conduse de Chirmuş, având asupra lor arme albe, dar şi arme de foc, şi-au atacat rivalii, bătăile cu săbii, cuţite şi pistoale având loc pe stradă.

În martie 2012, Chirmuş a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Slobozia la şase ani de închisoare pentru tentativă de omor, victima fiind un alt membru al lumii interlope din Călăraşi, Vasile Boşnigeanu, poreclit „Americanu”. Procesul a continuat la Curtea de Apel Bucureşti, care a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ca în luna mai a acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dispună casarea sentinţei penale pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti şi menţinerea condamnării de şase ani de închisoare pronunţată de Tribunalul Călăraşi în martie 2012.

După pronunţarea acestei sentinţe, Ionel Cristinel Ghencea a dispărut, el fiind căutat şi în prezent şi dat în urmărire naţională şi internaţională, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene Călăraşi.

55 comentarii

mircea 28-12-2013 - 17:03

cei care locuiesc in acel imobil nu au notiunea de propietate si mentalitate de propietar.Principalii responsabili sunt presedintele asociatiei de propietari,administratorul asociatiei si cel dela societatea de distributie a gazelor care a constata si nu a aplicat procedurile in vigoare.Prefectul este o nulitate care nu constientizeaza ca s-a porodus un accident cu pagubemateriale si victime.Locuitori ai acestei asezari urbane trezitiva,plartiti fara nici un rost taxe si impozite.

Mircea 29-12-2013 - 06:55

Pentru numele lui Dumnezeu, te rog mult scrie PROPRIETATE de 100 de ori pina intelegi termenul si dupa aia da sentinte asupra vinovatilor. Cuvintul „propietate” nu exista in limba romana.
Mai ai si alte minuni dar asta o repeti.

salut 29-12-2013 - 07:14

Slujene cocalar, iar o sa zici ca tu postezi cu un singur nick, ai?

Mircea 29-12-2013 - 07:18

Maestre, cind am spus eu ca folosesc mai multe nick-uri ? Esti capabil sa prezinti o singura proba sau produci doar injuraturi, „ai” ?

mircea 29-12-2013 - 07:28

ce sa-i faci daca astia este nivelele lor ,ce vrei sa faca educatie si culture prin,,IMPROPIETARIRE”fortata doar sau ajuns boieri la bloc,hai la multi ani si cu noroc mare dom-Mircea

Mircea 29-12-2013 - 07:43

Intreaba-l pe nenea DEX cum e cu IMPROPIETARIREA si ai sa primesti raspunsul „Ați fost redirecționat automat la forma „împroprietărire”.”
Asta inseamna ca cuvintul folosit de tine NU EXISTA dar probabil ca incultii aia care fac DEX-ul au alte scoli („ce sa-i faci daca astia este nivelele lor”)

salut 29-12-2013 - 07:54

Pana la urma urmei, tu ce vrei, mai calicule? Atentie? Ai ajuns la a sasea postare si nu ai facut altceva dacat sa ataci la persoana. Nu ai postat nici o opinie vis-a-vis de vreun articol, de vreo parere, nu ai emis nici o idee, nu ai aderat sau combatut vreo idee. Doar atac la persoana. Si te mai miri ca lumea spune ca esti cocalar basist!
Pleaca dreaq, du-te si te culca, ca din trioul ce ocupa acelasi corp, Nulul, Rujatul si tu, tu pari chiar a fi cel mai prost. Nulul macar se strofoaca sa-mi compuna ode; pe tine stric pisatul degeaba. Nerecunoscatorule !

Mircea 29-12-2013 - 08:52

Am trait s-o vad si pe asta:
– antibasistii se pling de atacul la persoana.
Multumesc, am ris destul pe ziua de azi.

Mircea 29-12-2013 - 08:58

„pregatete-ti”
Si cine ziceai ca strica limba romana ?

UnUL 29-12-2013 - 14:52

HALÍ, halesc, vb. IV. Tranz. (Fam.) A mânca (repede și cu lăcomie). – Din țig. halo.
DEX

Ce inseamna “tig.”, ca esti tigan ? Asa se pare

UnUL 29-12-2013 - 16:05

Iar îmi șterpelește cineva nick-ul! De data asta nu m-am ocupat de dicționare. și cel care dă citate din DEX sub nick-ul meu nu sunt eu. Devine enervant !

Mircea 29-12-2013 - 09:03

HALÍ, halesc, vb. IV. Tranz. (Fam.) A mânca (repede și cu lăcomie). – Din țig. halo.
DEX

Ce inseamna „tig.”, ca esti tigan ? Asa se pare.

Mircea 29-12-2013 - 09:04

urbos, e pentru tine tigane.

mircea 29-12-2013 - 10:12

sa zice pan targ ca tu nu est tigan decat mata,tactu si ce doi frati ai tai,balaoachesule HAI si LA MULTI ANI

UnUL 29-12-2013 - 10:25

mirciulică, nu te mai lua după bârfe ! Și despre tine bârfesc unii cum că ai avea un dram de inteligență și de bun simț, dar nu am dat niciun moment crezare acestor calomnii ordinare.

ValVerde 28-12-2013 - 17:23

„Explozia de la Călăraşi: Puteau fi mult mai multe victime, Dumnezeu a fost bun”

===

Dar oare Dumnezeu nu ar fi fost si mai bun daca nu exploda de loc?
E fiinta suprema, ar fi putut s-o impiedice daca-si punea mintea.

Eu as zice ca in cazul asta Dumnezeu a fost asa-si-asa….

urbos 29-12-2013 - 08:24

Cred ca viermii astia au primit ordin sa imputa limba romana de tot, ca sa intre si analfadeta Marelui Carmaci in „legalitate”. Maine poimaine o sa spuna ca si „succesuri” e forma corecta si ca oamenii pot „sa vorbeste” cum „vrea” ei.

Mircea 29-12-2013 - 08:55

In sfirsit crezi si tu ceva bine. Am primit ordin si pentru asta va folosim pe voi. Sunteti cel mai bun exemplu.

Mircea 29-12-2013 - 09:07

In ultimele minute faci eforturi supraomenesti sa ne ajuti. Merci beaucoup.

Antibasistul 29-12-2013 - 14:34

Stiiu un caz asemanator, șase baieți si fete s-au adunat sa chefuie de Craciun, intr-o camera mica, si au crapat toți asfixiați de gaze, intr-un orașel din Transilvania, inainte de 1989!.

Antibasistul 29-12-2013 - 14:45

Mda, ValV. tu si cu sfatuitorii tai din Lumea de Apoi, ați hotarit ca in reincarnarea ta de acum sa fi un mare dobitoc, MATERIALIST-DIALECTIC, care crede numai in simțurile lui, NU IN DUMNEZEU, nici in Lumea de Apoi, CARE EXISTA 100% SIGUR!

ValVerde 29-12-2013 - 15:47

🙂
Deci eu si cu sfatuitorii mei din Lumea de Apoi am hotarit ca Lumea de Apoi nu exista !
Mai Huhule, tu citesti ce scrii sau te joci si tu pe la butoane sa le auzi cum fac „click” ???

In schimb, tu stii ca Lumea de Apoi exista 100% sigur !
Dar daca e numai 93,67% sigur? Ce te faci ?

Antibasistul 29-12-2013 - 16:40

Frinarule materialist-dialectic, daca te vei omori acum, sa nu o faci, VEI CONSTATA CA Lumea de Apoi exista 100 % SIGUR!

ValVerde 29-12-2013 - 16:54

Da’ tu de ce esti atit de sigur ?

Antibasistul 29-12-2013 - 17:03

Sunt 100% sigur pentru ca gindesc logic, nu am nevoie sa ma omor sa-mi dovedesc, tu trebuie sa o faci, nu o fa, imi vei da dreptate!

ValVerde 29-12-2013 - 17:06

Hahah

Du-te mai copile si te joaca in trafic….

UnUL 29-12-2013 - 17:35

ValVerde, dacă Huhu gândește logic, eu sunt regele Norvegiei. (De fapt, dacă gândește, pur și simplu!)

salut 29-12-2013 - 17:44

Nulitate slujana,
Si tu si cealalta personalitate schizofrenica a ta, Mircea, aveti dileala „sa fiti ceva”. Ala cardinal, tu rege…
Frustrati de propria-va nimicnicie.

UnUL 29-12-2013 - 17:47

☼ ?????? ☼ !!!!!!! ☼ ↔ ♫ ☻☺ !!!!

salut 29-12-2013 - 17:49

Hai, baga o manea slujane, lasa botu’ !

UnUL 29-12-2013 - 18:04

†††††††††††††††††††
☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺
????????????????????

Antibasistul 29-12-2013 - 17:10

Ai capul prost, ASCULTA SFATURILE INȚELEPTE!!!

UnUL 29-12-2013 - 17:45

De mult n-am mai auzit un banc atât de bun! Ai șanse la un premiu la Festivalul Național de umor (sau, eventual, de Omor!)

Antibasistul 29-12-2013 - 17:56

SICTIR IN IAD BOI BASISTI IN FRUNTE CU CHIORUL!

UnUL 29-12-2013 - 18:00

„Sictir!” – copy-paste nr. 63
„În IAD” – copy-paste nr. 5
BOI BASISTI– copy-paste nr 230
„chiorul (-chel-bețiv)” – copy-paste nr 172

Antibasistul 29-12-2013 - 18:03

HANDICAPATULE MINTAL, CA TOȚI BASISTII, NU M-AM ADRESAT ȚIE, M-AM ADRESAT LUI ValV.!!!!!!!!!!!!!!

UnUL 29-12-2013 - 18:12

Păi nici eu nu m-am adresat ție : doar am contabilizat.
P.S.:
HANDICAPATULE MINTAL – copy-paste nr. 78
CA TOȚI BASISTII – copy-paste nr. 2331
„băsist/băsistă” – copy-paste nr.3767

Antibasistul 29-12-2013 - 18:25

DUMNEZEU E UN MARE NEBUN DACA NU TE TRASNESTE PE TINE si FAMILIA TA ȚICNITA, bestie basista un NUL!!!!

UnUL 29-12-2013 - 18:40

„bestie băsistă” – copy-paste nr 25

BULA 29-12-2013 - 09:36

E o mare problema cu gazul metan folosit prin toate locuintele. Oricand poate sa uite careva robinetul deschis la aragaz si se poate produce o nenorocire. As prefera incalzirea electrica, ca la francezi. Dar nu avem atatea reactoare nucleare ca francezii.

Antibasistul 29-12-2013 - 17:07

Curentul a devenit, SI-N ROMANIA MAI IEFTIN LA INCALZIT, un oltean cunoscut d-al meu incalzește cu aer comdiționat, centrala o ține doar pentru apa calda!

ancuta 29-12-2013 - 18:45

Foarte intelept acest oltean, cunoscut de-al tau, ciocumicule!
Poa’ sa fie afara si -20 *C, el are-n casa 21*C tot timpul!
Bravos!

digital 29-12-2013 - 18:50

normal vitto, că n-o fi prost să aibă -21 C, așa cum ai tu în coteț!

Antibasistul 29-12-2013 - 19:00

Bou basist, moldovean cretin, iaca ca olteanu are mai multa minte ca tine, handicapat basist, ca toți basistii. ptiuuu!!!!!

UnUL 29-12-2013 - 19:01

Bășinel și Degețel
Ia mai rumegați nițel !

ancuta 29-12-2013 - 19:06

ciocumicule esti prost.
scarna copypaste, esti cunoscator vaz.
Pai daca afara-s -20*C, cum poa’ sa-i faca aparatul de aer conditionat, in casa 21*C?

Antibasistul 29-12-2013 - 19:32

Poate bou basist, CA TOȚI BASISTII, FACE-N SUA!!!

ancuta 29-12-2013 - 19:50

Esti debil, prietene al scarnelor!
„Curentul a devenit, SI-N ROMANIA MAI IEFTIN LA INCALZIT, un oltean cunoscut d-al meu incalzește cu aer comdiționat, centrala o ține doar pentru apa calda!”

Antibasistul 29-12-2013 - 19:58

Dobitoc basis un NUL am fost in Februarie in NY, SUA, totul e incalzit cu aer condiționat ATUNCI!!!!!!!!!

Antibasistul 29-12-2013 - 20:01

Februarie nu acest an, IDIOT BASIST!

UnUL 29-12-2013 - 20:35

Bășinel, ești c r e t i n ? Am vorbit eu ceva de cum se face încălzirea în SUA ? Tu te cerți cu mine și atunci când nu particip la discuție.

UnUL 29-12-2013 - 20:36

Și cui naiba îi pasă în ce an ai fost în State ?

Contra 29-12-2013 - 14:08

Trebuie verificati la cap cei care traiesc in comun!
Daca nu, in camine cu apa rece si fara gaze!

Antibasistul 29-12-2013 - 14:33

Stiiu un caz asemanator, șase baieți si fete s-au adunat sa chefuie de Craciun, intr-o camera mica, si au crapat toți asfixiați de gaze, intr-un orașel din Transilvania, inainte de 1989!

Antibasistul 29-12-2013 - 14:40

Mda, confund cu aia patru tineri gasiți asfixiați in Oltenița, parcă!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult