Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu

UPDATE Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu

scris de M.A.
6 afisari

UPDATE 12.50: Explozia de la Uzina Mecanică de la Sadu, care s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a alteia, a avut loc într-un atelier al unităţii unde era depozitată pulbere, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, Daniel Tică. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj a precizat că explozia a avut loc în jurul orei 11.30, iar două femei au fost găsite carbonizate, transmite Mediafax.

O treia persoană – un bărbat – a fost rănită grav , fiind dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu.

La rândul său, prefectul de Gorj Liviu Andrei a declarat că deflagraţia, care a fost urmată de un incendiu, a avut loc într-o magazie unde era depozitată pulberea necesară pentru două zile de lucru a unei secţii.

El a spus că din aprecierile directorului uzinei se pare că în momentul în care cele două femei transportau de la magazie în secţie o parte din pulbere s-ar fi produs o scânteie, fără a fi cunoscută cauza. Potrivit acestuia, pompierii au ajuns la faţa locului în 4-5 minute, iar incendiul a fost localizat.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj afirmă că în prezent nu mai există pericol de explozie. La faţa locului se află reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Poliţiei, dar şi procurori, pentru a stabili cauzele producerii deflagraţiei.

Uzina Mecanică Sadu figurează în raportul ANAF ca aflându-se în topul datornicilor către stat din judeţul Gorj. Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoară (PDL). Marcel Horă a anunţat, în 8 februarie, că Uzina Mecanică Sadu intră într-un amplu proces de retehnologizare care va dura patru ani, prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.Potrivit preşedintelui Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, Marcel Hoară, citat de presa locală, procesul de retehnologizare a fluxului de producţie va începe anul acesta, fiind aprobat studiul de fezabilitate, dar şi ordinul care vizează investiţia. Suma alocată pentru întregul proces de la UM Sadu se ridică la 200 de milioane de lei.

Două persoane au murit, vineri, iar o a treia a fost rănită în urma unui accident de muncă produs la Uzina Mecanică de la Sadu, primele informaţii arătând că a fost vorba despre o explozie, transmite Mediafax.Uzina Mecanica Sadu

Uzina Mecanica SaduLa 11:13, ISU Gorj a fost solicitat să intervină în urma unei explozii la Uzina Mecanică Sasu, urmată de un incendiu. În momentul de faţă, ISU Gorj participă la stingerea incendiului cu trei autospeciale. Potrivit primelor informaţii, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar o a treia a fost transportată la spital”, a spus, la Realitatea Tv, Liviu Dumitraşcu, inspector-şef ISU Gorj.

Uzina Mecanică Sadu este situată în oraşul Bumbeşti Jiu, din judeţul Gorj, în apropierea drumului european E70 Târgu Jiu – Petroşani. Uzina Mecanică Sadu produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentru acesta şi elemente pirotehnice de iniţiere.

Dupa anul 1989, datorita politicii statului roman de integrare in structurile euro-atlantice , care a impus reguli economice noi si standarde de productie diferite, uzina a intrat intr-un lung proces de reorganizare si restructurare, care a parcurs mai multe faze si care inca nu s-a incheiat. Astfel s-au realizat reduceri importante de personal, s-a micsorat numarul de produse din gama de fabricatie, s-a restrans spatiul de productie din proprietatea S.C. U.M. Sadu S.A, prin infiintarea , pe platforma Sadu II, in anul 2002 a Parcului Industrial Sadu sub autoritatea Consiliului Judetean Gorj . De asemenea, prin investitii majore in domeniul productiei de munitie , care au constat in achizitionarea de masini automate de ultima generatie, a crescut capacitatea de productie si , in acelasi timp, s-a diversificat gama de produse prin includerea unor calibre specifice NATO.

Din anul 2002, Uzina Mecanica Sadu este inregistrata ca societate comerciala filiala a Companiei Nationale ROMARM S.A., cu capital integral de stat.

Actualmente obiectul de activitate al uzinei consta in realizarea de produse si asigurarea de servicii , dupa cum urmeaza:

– cercetarea, proiectarea, fabricarea si comercializarea de munitie de infanterie calibre NATO (5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm, 9 mm Parabellum, in diferite variante constructive) precum si calibre „Est” , de la 5,45 mm la 9 mm Makarov , de armament de infanterie si componente pentru acesta si elemente pirotehnice de initiere.

De asemenea, prin facilitatile de care dispune, uzina poate asigura o gama larga de servicii si anume:

– activitati de cercetare – dezvoltare pe diverse proiecte

– proiectare, productie si reparatii de scule

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult