Acasa Actualitate-InternaSocial Fara examen ORL pentru obtinerea permisului de conducere

Fara examen ORL pentru obtinerea permisului de conducere

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Evaluarea medicala pentru obtinerea permisului auto, potrivit directivei UE, va fi mai usoara, renuntandu-se la examenul ORL la soferii amatori, iar bolnavii cu epilepsie pot conduce masina in anumite conditii, in cazul dependentilor de alcool si droguri fiind impuse unele restrictii.


Ministerul Sanatatii a organizat, vineri, o dezbatere publica referitoare la Ordinul pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Potrivit Mediafax, dezbaterea a fost foarte aprinsa, probleme intens discutate fiind obtinerea permisului de catre dependentii de drog si alcool, cat si adaptarea actului normativ la problemele reale ale Romaniei, si nu doar copierea unui act numai pentru ca este „directiva a Uniunii Europene”. 

Presedintele Aliantei pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, Eugen Hristu, a spus ca actul normativ in forma propusa va aduce mai mari prejudicii, pentru ca dependentii de alcool si droguri nu vor mai lua tratament, temandu-se ca, fiind luati in evidenta, nu vor mai putea obtine permis. 

„Cine va evalua dependenta daca nu exista specialisti. Va rog sa scoateti termenul de dependenta, cu consum problematic. In Romania, sunt doua milioane de persoane care consuma problematic alcool si 500.000 care consuma droguri”, a spus Hristu. 

Potrivit proiectului, „permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc”. De asemenea, masura s-ar aplica, conform proiectului, si persoanelor dependente de substante psihotrope, sub orice forma, care pot limita capacitatea lor de a conduce in siguranta in cazul in care cantitatile absorbite sunt atat de mari incat au efecte negative asupra conducerii.  

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au spus ca au eliminat din proiect articolul care prevedea ca politistul poate recomanda control medical candidatului, daca il suspecteaza ca ar avea o afectiune. „36 la suta dintre romani au permis, dar numai 21 la suta dintre acestia nu il folosesc. De asemenea, rata mortalitatii la categoria 16-24 ani din cauza accidentelor rutiere este tot mai mare”, a precizat Constantina Albu. Potrivit unui raport al Institutului National de Medicina Legala, in 2009 au fost inregistrate 3.057 de decese ca urmare a accidentelor de trafic rutier. Din totalul accidentelor, pe primele locuri se situeaza decesele produse in cursul accidentelor rutiere (28%). 

Proiectul de act normativ prevede ca si candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori isi reinnoiesc permisul de conducere. In cazul in care exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului care solicita permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata. Nu se emit sau reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau soferii care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie (vedere dubla), se mai arata in proiectul de ordin. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau soferii care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul, in cazul celor cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia, cu afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat, cu crize de epilepsie, tulburari mentale grave, dar si pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc, cat si celor care consuma constant droguri, potrivit proiectului de act normativ. In schimb, pot obtine permis auto sau isi pot reinnoi actul soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afecteaza capacitatea lor de a conduce. Acestia trebuie sa prezinte un aviz medical autorizat si, daca este necesar, sa efectueze controale medicale periodice.  

In cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1. Examenul pentru obtinerea permisului auto va fi schimbat, proiectul de lege care vizeaza modificarea normelor de desfasurare a acestuia fiind supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor. Conform proiectului de ordin privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, proba teoretica si practica vor fi sustinute in zile diferite.

0 comentariu

Escu 25-07-2010 - 20:44

Rusii dau impresia ca aici nu au agenti..Impresia artistica se va constata cand vom auzi Corul cu cei 500 de spionei si spionele..

basarabeanul 17-08-2010 - 08:56

…pe ai lor rusii cu mandrie nationala ii numesc „cercetasi”, pe straini intodeauna „spioni”.Faptul ca Gabriel Grecu nu e numit spion in anuntul oficial televizat, ci cercetas – atunci, ori FSB nu are dovezi sa stea-n picioare acuzatia, ori al nostru e Erou National…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult