Acasa Actualitate-InternaSocial Fara mistrie, numai apa si hartie: casa ecologica la Muzeul taranului.

Fara mistrie, numai apa si hartie: casa ecologica la Muzeul taranului.

scris de Ziua Veche
3 afisari

Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte, in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde construiesc prima casa din hartie in perioada 21 aprilie – 25 august. Proiectul, sprijinit si de Ambasada Frantei in Romania, propune un program de educare, de informare si de aplicare practica privind deseurile de hartie. Pornind de la reciclarea hartiei se face prima casa de dimensiuni reduse din hartie turnata manual.


Pentru casuta se va folosi o tona de deseuri de hartie. Astfel, hartia reciclata manual poate fi unul dintre cele mai accesibile materiale de constructie. Materia prima va fi obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale, informeaza MTR pe pagina web a institutiei.

Astfel, turnarea caramizilor, a stalpilor, grinzilor si acoperisului se va face exclusiv mecanic, prin presarea stratificata. Aceasta tehnica unica si inedita de presare conduce la cresterea rezistentei. Componentele vor fi unite, la final, prin folosirea pastei de hartie ca mortar. La uscare, materialele stratificate si mortarul vor forma o masa compacta, complet integrata.

Ideea apartine unui copil

 

 

„Casa se va construi in Atelierul de Carte din Muzeul taranului Roman. In paralel cu etapele constructiei, in Atelier se vor tine workshop-uri educationale gratuite, prin care copiii, studentii si publicul larg interactioneaza cu un mestesug stravechi – facerea de hartie manuala, invata cum sa reutilizeze deseurile de hartie si devin observatorii directi ai ridicarii casutei. Workshop-urile se tin in perioada 12 mai – 18 august, in fiecare miercuri intre 10:00 – 14:00 si sambata intre 15:00 – 17:00. Cine vrea sa dea o mana de ajutor este invitat sa recicleze hartia la Muzeul taranului Roman. Cine vrea sa dea doua maini de ajutor, se poate implica direct in ridicarea casei pe toata durata proiectului”, precizeaza MTR.

„Daca un obiect aparent neinsufletit, cum e hartia, se poate reinventa, in folosul naturii, este timpul ca si oamenii sa constientizeze ca pot schimba ceva in privinta mediului inconjurator, incepand cu simplu gest de aruncare a hartiei la cos”, mai arata organizatorii.


„In timpul cursului tinut la muzeu, i-am intrebat pe copii: unde pleaca toate casele pe care le desenati pe hartie? In mai multe colturi ale lumii s-a incercat folosirea hartiei ca material de lucru. Unele proiecte au reusit, insa nicaieri hartia nu a fost turnata ca structura in volum.
Casuta din povesti este prima de acest fel din istoria constructiilor. Ideea apartine unui copil”, a precizat Razvan Supuran de la Atelierul de Carte al MTR.

0 comentariu

Huhu iscarioteanul 13-07-2010 - 16:19

Dispari ba!

ion 13-07-2010 - 16:36

il sufoca 3 trandafiri..

Tom 13-07-2010 - 16:46

Vai de el ,dupa ce are cea mai slaba prezenta in Parlament se vrea si prim ministru !!Va dati seama ce randament are Crinul ofilit la seviciu ? 0(zero) si ia o caruta de bani pt munca facuta .

Huhu iscarioteanul 13-07-2010 - 17:01

‘reati ai dracului de pedelisti-securisti-comunisti!

sobru 13-07-2010 - 17:16

Huhu, scirba ordinara, ai mincat-o pe ma-ta din groapa?

Huhu iscarioteanul 13-07-2010 - 18:16

Sictir, spurcatule Penal!

alba ca zapada 13-07-2010 - 18:53

Draga huhu si-mai-cum-vrei-tu,
imi plac la nebunie postarile tale. esti foarte dur, ferm, aprig. singurul lucru care ma ingrijoreaza e ca barbatii care injura ca tine nu’s in stare de mare lucru. e dezamagitor si faptul ca ai o singura idee si-aceea fixa. stai prost cu imaginatia si, cred eu, si cu nervii. saracutzu de tine, chiar nu te iubeste nimeni pe lumea asta? te rog sa ma contrazici, dar… asa barbateste! injuraturile ma lasa rece!

Marele sulangiu 13-07-2010 - 19:14

Pa, ciao!

alba ca zapada 13-07-2010 - 20:12

draga huhu, mi-a placut raspunsul tau, dar chiar si daca ai fi calugar trebuie sa-ti iubesti semenii, asa scrie in cartile sfinte. mai mult, se spune ca nici dumnezeu nu-i iubeste pe oamenii singuri, pentru simplu fapt ca acestia se iubesc doar pe ei. sa stii ca nu sunt baba cloanta, ci o zana. mi-a facut placere sa vorbesc cu tine!

Cinderella 13-07-2010 - 20:37

imi plac raspunsurile Domnului Huhu. Intotdeauna la subiect, elevate, nuantate, inspirate, romantate,
ce mai,razgaiate.

Huhu sulangiul 13-07-2010 - 21:08

Nu o condamn nici pe ea, nici pe moldoveni0, pentru duritatea, fermitatea lor, nici pentru felul lor aprig de a fi, au devenit asfel fortati fiind de multele navaliri ale popoarelor migratoare asiatice, cele mai barbare, crude si salbatice de pe pamint!!!!!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult