Acasa Actualitate-InternaSocial Feriţi-vă de otrava delicioasă E625!

Feriţi-vă de otrava delicioasă E625!

scris de Ziua Veche
3 afisari

Monoglutamatul de sodiu sintetic sau E625, cunoscut şi ca sarea chinzească sau umami, a trezit interesul nutriţioniştilor din cauza efectelor pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii consumatorilor. Problema este aceea că producătorii de alimente nu respectă cantităţile recomandate. Începând din 2011, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va verifica dacă produsele conţin într-adevăr ingredientele trecute pe etichetă.

Noi suntem tributari dietei noastre şi atunci acest glutamat poate avea fecte adverse pentru că doza maximă admisă depăşeşte pragul limită al normalităţii. Şi eu mă pot îmbolnăvi”, a declarat directorul general al ANSVSA, Liviu Rusu, citat de Realitatea.net. Monoglutamatul de sodiu a fost descoperit în 1908 de chimistul japonez

Kikunae Ikeda. Se găseşte mezeluri, chips-uri, supe instant, junk food şi în multe alte produse. E-621 are capacitatea de a da unui aliment fad un gust delicios. În Uniunea Europeană sunt acceptaţi în alimente peste 300 de aditivi. Practic, monoglutamatul de sodiu păcăleşte papilele gustative care transmit creierului un mesaj eronat şi îl face pe cel în cauză să creadă că a mâncat ceva foarte gustos. Aceste adaosuri fac, însă, mâncarea mai ieftină, mai accesibilă şi cu un termen de valabilitate mai mare.

Specialiştii susţin că monoglutamatul de sodiu are efecte neurotoxice şi poate induce sindromul “bucătăriei chinezeşti”, care se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din această cauză nu este permis în alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate, a hipoglicemicilor, a bătrânilor şi a cardiacilor. La nivelul UE se duce o

campanie susţinută de interzicere a glutamatului de sodiu, în timp ce Ministerul american al Alimentaţiei a avertizat că glutamatul de sodiu ar putea contribui la producerea maladiilor Alzheimer şi Parkinson.

0 comentariu

victor 10-09-2010 - 13:07

ce minti luminate are PSDul,mazare,dragnea,ponta,nica….,si ce nepot ne a livrat matusa tamara..mai sa ma doara in schengen” de dragul lor ,oare tatucu ilici si matusa tamara chiar au trait o idila ,d au facut asa urmasi unu si unu”.

Emil 10-09-2010 - 14:24

Este vital pentru jidovii de la FMI sa-si recupereze banii imprumutati si mult dorita dobanda. Probabil ca vom intra in Schengen si daca nu indeplinim conditiile, pe pile.
Atunci se vor inchide trei sferturi din facultati. Se va reduce la o zecime numarul de locuri finantate de la buget si majoritatea absolventilor de liceu vor pleca la munca in Vest, sa aduca „mirodenia” pentru FMI

nik 11-09-2010 - 05:42

pe vremea cand un roman nu castiga 100 de dolari pe luna si lucra 10 zilnic tu si cu alt mare politician frundo pariati 100 de dolari pe o partida de tenis .daca bostanul ala mare care il porti pe umeriil foloseai la problemele tari era mult mai bine si nu se ajungea aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult