Acasa Actualitate-InternaSocial FNAP-IP: Hotărârea de modificare a baremului la proba de limba română este incorectă

FNAP-IP: Hotărârea de modificare a baremului la proba de limba română este incorectă

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Membrii Federaţiei Naţioanale a Asociaţiilor de Părinţi din Invăţământul Preuniverstar (FNAP – IP) au anunţat că decizia MECTS de a modifica baremul probei de limba română de la Evaluarea naţională este una „incorectă” determinate de presiuni.

Evaluare nationala.subiecte si evaluare

Decizia MECTS de modificare a baremului la proba de limba romana e considerata incorecta de FNAP-IP

Joi dimineaţă, la câteva ore după decizia Ministerului Educaţiei de a acorda punctajul de 0.6 sutimi la subiectul ambiguu de la limba română de la Evaluarea naţională 2012, atât pentru cei care au răspuns predicativă şi subiectivă, oficiali ai FNAP-IP au declarat că aceasta este o dovadă de slăbiciune a MECTS care a cedat în faţa presiunilor şi a luat o decizia incorectă. Preşedintele FNAP-IP, Mihaela Gună, a precizat, conform Mediafax, că  „Baremul de corectare al unor probe nu se stabileşte în Piaţa Universităţii şi nici pe stradă, în faţa ministerului şi nici nu ţine cont de statistica răspunsurilor date la proba respectivă”, menţionând că este inadmisibil că „o propoziţie subordonată poate fi şi subiectivă, şi predicativă, în aceeaşi structură a frazei”. Astfel, propunerea Federaţiei este ca MECTS să confere liceelor autoritatea şi responsabilitatea elaborării subiectelor şi organizării concursului de admitere al copiilor, conform principiului descentralizării.

Luarea deciziei de ieri a fost influenţată de răspunsul primit de MECTS din partea Academiei Române, care prin reprezentanţii Institutului Lingvistic «Iorgu Iordan – Al. Rosetti» au susţinut că „în speţa care a făcut obiectul dezbaterii răspunsul este ambivalent – atât subiectivă, cât şi predicativă, în funcţie de context sau de intonaţie.” În urma corectării lucrărilor la proba de limba şi literatura română de la Evaluarea naţională 2012, s-a stabilit că la acest subiect 42% dintre elevi au răspuns că propoziţia subordonată este subiectivă şi că un procentaj aproape egal de 40% dintre elevi a răspuns că aceasta este predicativă.

1 comentariu

Romeo2110 28-06-2012 - 08:46

Daca Academia a stabilit stiintic faptul ca in functie de intonatie solutia poate fi atat predicativa cat si subiectiva baremul trebuie corectat:
3 puncte pt cei care au spus subiectiva, 3 puncte pt cei cvare au spus predicativa si 6 puncte pt cei care au observat ca in functie de intonatie pot fi ambele variante.

ADEVARUL STIINTIFIC TREBUIE SA AIBA ULTIMUL CUVANTUL !

Ceea ce face FNAP-IP se numeste anarhie !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult