Acasa Actualitate-InternaSocial Fumătorii britanici puşi să lucreze suplimentar

Fumătorii britanici puşi să lucreze suplimentar

scris de Ziua Veche
4 afisari

Autorităţile locale din mai multe zone din Marea Britanie au decis să-şi oblige angajaţii fumători să facă ore suplimentare sau să-şi contorizeze pauzele de fumat, pentru ca acestea să le fie scăzute din timpul de lucru, spre nemulţumirea grupurilor de lobby pentru fumat, relatează The Independent.

Consiliul din Breckland, Norfolk, a fost cel care a preluat cel mai recent această nouă regulă. Grupurile de lobby pentru drepturile fumătorilor afirmă că autorităţile din Breckland cer angajaţilor, în baza noii reguli, să-şi ia pauze din timpul de lucru atunci când ies afară din clădire pentru a fuma, fapt calificat drept „cel mai recent exemplu de conduită tiranică” împotriva fumătorilor, notează Mediafax. Susţinătorii drepturilor fumătorilor afirmă că regula nu se aplică şi celorlalţi lucrători, care pur şi simplu ies din birou.

Interzicerea fumatului în spaţiile publice, măsură luată în 2007, care a presupus desfiinţarea spaţiilor pentru fumat, a făcut ca în faţa clădirilor de birouri să apară grupuri mari de angajaţi ieşiţi din clădire pentru a fuma. Însă şi varianta care le-a rămas celor 22% dintre adulţii britanici, care sunt fumători, a început să fie revizuită de autorităţile locale. Astfel, cel puţin cinci consilii, inclusiv unul al unui ţinut, au început să le ceară angajaţilor fumători fie să facă ore suplimentare fie să ia pauză formal de fiecare dată când ies să fumeze. Forest, grupul care face lobby pentru drepturile fumătorilor, afirmă că aceştia sunt trataţi discriminatoriu.

Vor introduce pontajul şi pentru cei care stau pe internet, care intră pe Facebook sau pentru cei care pur şi simplu beau o cafea? Mulţi dintre fumători consideră că o ţigară îi ajută să-şi redobândească nivelul de concentrare”, afirmă directorul Forest, Simon Clark, citat de cotidianul britanic, notează Mediafax. Pe de altă parte, oficialii Consiliului Breckland afirmă că măsura a fost introdusă pentru a elimina o percepţie de tratament incorect din partea nefumătorilor. “Cred că trebuie să acceptăm că anumitor nefumători li se pare nedrept atunci când colegul fumător de la biroul de lângă se tot ridică şi iese afară să fumeze, iar el trebuie să stea la birou şi să lucreze”, a declarat William Nunn, liderul conservator al Consiliului din Breckland. “Nu încercăm să-i facem să se lase, ci doar spunem că, dacă vor să fumeze, trebuie s-o facă în timpul lor liber”, a adăugat acesta.

Specialiştii în resurse umane susţin că majoritatea companiilor din sectorul privat s-au oprit cu măsurile luate împotriva fumătorilor la a le cere acestora ca pauzele de fumat să facă parte din perioada obligatorie de odihnă din timpul zilei de lucru. Pe de altă parte, companii precum British Airways şi HSBC, două dintre cele mai mari din Marea Britanie, au precizat că nu au vreo politică anume în legătură cu pauzele de fumat, precizând că apelează la bunul simţ al angajaţilor.

0 comentariu

sorge 29-07-2010 - 10:16

Pt asta am platit purcoiul asta de bani ?
Ritzi era pionera in comparatie .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS