Acasa Actualitate-InternaSocial Functionarii ameninta cu greva generala

Functionarii ameninta cu greva generala

scris de Ziua Veche
2 afisari

Aproximativ 45.000 de functionari publici din primarii, consilii judetene si locale, administratii financiare, politie comunitara au intrerupt activitatea, marti dimineata, la ora 8.30, pentru doua ore, nemultumiti de diminuarea salariilor si de disponibilizarile preconizate. Greva de avertisment s-a incheiat, la ora 10.30, conform programului stabilit anterior. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Guvernul nu le poate mari functionarilor salariile in acest an.


„Speram sa ni se ia in considerare drepturile ca sa nu ajungem la oprirea totala a lucrului pe perioada nedeterminata. Vrem ca veniturile salariale sa fie macar la nivelul celor din decembrie 2009 si sa se respecte contractele colective de munca”, a declarat, marti, pentru Mediafax, la finalizarea protestului, Romel Neagu, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA). Persoanele care au dorit sa-si plateasca taxele si impozitele la birourile si institutiile unde angajatii au fost in greva de avertisment, marti, au avut posibilitatea de a achita aceste datorii prin posta sau la CEC.Afise cu anuntul privind greva de avertisment a functionarilor publici si motivele acestui protest au fost puse la toate institutiile care au oprit marti activitatea.

 

Programul de protest prevede pichetarea, in 9 februarie, a sediiilor ministerelelor Muncii si al Internelor si greva generala pe termen nelimitat, in 12 februarie, daca sindicalistii nu vor ajunge pana atunci la un acord cu autoritatile.

 Conflictul la nivel national a fost declansat din cauza scaderii severe a drepturilor salariale, a anuntatelor disponibilizari, a incalcarii repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor constitutionale care privesc negocierile colective si dreptul autoritatilor locale de a-si gestiona propriile resurse financiare, precum si din cauza lipsei de reactie a autoritatilor la solicitarile FNSA, a aratat liderul de sindicat.

FNSA solicita Guvernului masuri urgente de crestere a salariilor mici, pentru a se reduce astfel diferentele salariale. Potrivit lui Romel Neagu, sindicalistii sunt nemultumiti de suspendarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou sau de vacanta, precum si a altor sporuri sau prime pe care functionarii publicit le primeau, ajungandu-se astfel la o reducere consistenta a veniturilor salariale in administratie.

Sindicalistii cer, de asemenea, pastrarea locurilor de munca si respectarea dreptului autoritatilor locale de a stabili propriul necesar de personal in functie de angajamentele electorale asumate.

Liderul sindical a mai spus ca o alta revendicare este recunoasterea dreptului autoritatilor locale de a acorda din venituri proprii suplimente salariale sau materiale ca o masura de atragere si mentinere a angajatilor pe posturi remunerate sau de motivare a celor cu rezultate in atragerea de fonduri europene.

O ultima solicitare a FNSA este anularea Ordinului 32/42 din 2010 al ministrului Muncii si al ministrului de Finante care subordoneaza autoritatile locale unei structuri ale administratiei centrale in contradictie cu prevederile legii administratiei publice locale.

FNSA reprezinta functionarii publici din primariile mari din tara, consilii judetene sau locale, din institutiile subordonate acestora. La FNSA sunt afiliati salariati din Primaria Capitalei, din primariile de sector din Bucuresti, din primariile si consiliile judetene din Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov, Targu Mures, Baia Mare, Pitesti, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamt, Botosani, Bacau, Tulcea, Deva si din alte peste 200 de localitati, municipii, orase sau comune. 

 

Vladescu: nu sunt bani 

 

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a evitat sa comenteze decizia functionarilor publici de a intrerupe, marti, activitatea ca semn de protest fata de diminuarea salariilor si disponibilizari, aratand doar ca Guvernul nu are in acest an posibilitatea de a majora salariile. „Pentru cei care protesteaza pentru somajul tehnic, le spun ca vineri vom rezolva aceasta problema . Pentru cei care vor mariri de salariu, spun ca nu avem posibilitatea. Nu avem posibilitatea sa marim salariile”, a spus Vladescu, solicitat, marti, de jurnalisti sa comenteze greva functionarilor publici.

Premierul Emil Boc a anuntat, saptamana trecuta, ca prelungirea pentru 2010 a somajului tehnic va fi decisa in sedinta de vineri a Guvernului.

0 comentariu

Andres Kaiser 06-07-2010 - 06:20

Riscati sa ma dezabonez, stimabililor: cel putin jumatate din „perle” sint de notorietate, cred ca le stiu dinainte de bac-ul meu, si-au trecut ceva ani de-atunci. Rusinicaaa…

cristina 06-07-2010 - 08:44

este o mare minciuna. perlele sunt arhicunoscute , nici vorba sa fie de la BAC-ul de anul acesta

teldrum de la pc 06-07-2010 - 09:56

reclamatiile depuneti-le la protv, aia e sursa

Just 06-07-2010 - 11:16

Iara v-ati facut de tot rahatul. Baaa, amaritilor, „perlele” astea pe care le dati voi, le-ati ciordit de pe net, unde stau acolo de mai bine de zece ani. Mai dati-va dracului de amariti. Ori faceti ziaristica ca lumea, ori duceti-va dracului la inundatii si puneti nisip in saci, javrelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult