Aproximativ 44.000 de functionari publici din toata tara vor declansa greva de avertisment de doua ore, urmand sa intre in greva generala pe termen nelimitat pe 12 februarie, daca Guvernul nu va raspunde solicitarilor legate de cresterea salariilor mici si de pastrarea locurilor de munca. Presedintele executiv al FNSA, Romel Neagu, a declarat, ca 44.000 de membri din totalul de 50.000 au semnat pentru protest.
Conflictul la nivel national a fost declansat din cauza scaderii severe a drepturilor salariale, a anuntatelor disponibilizari, a incalcarii repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor constitutionale care privesc negocierile colective si dreptul autoritatilor locale de a-si gestiona propriile resurse financiare, precum si din cauza lipsei de reactie a autoritatilor la solicitarile Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie(FNSA), a aratat liderul de sindicat.
Romel Neagu a spus ca, in aceste conditii, sindicalistii afiliati la FNSA vor declansa, marti, de la 8.30 la 10.30, greva de avertisment, pe 9 februarie vor picheta ministerele Muncii si al Internelor, iar pe 12 februarie vor intra in greva generala pe termen nelimitat, daca nu vor ajunge la un acord cu autoritatile.
Ce vor sindicalistii
FNSA solicita Guvernului masuri urgente de crestere a salariilor mici, pentru a se reduce astfel diferentele salariale. Potrivit lui Romel Neagu, sindicalistii sunt nemultumiti de suspendarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou sau de vacanta, precum si a altor sporuri sau prime pe care functionarii publicit le primeau, ajungandu-se astfel la o reducere consistenta a veniturilor salariale in administratie. Sindicalistii cer, de asemenea, pastrarea locurilor de munca si respectarea dreptului autoritatilor locale de a stabili propriul necesar de personal in functie de angajamentele electorale asumate. „Sesizam lipsa de profesionalism si superficialitatea de care s-a dat dovada la redactarea proiectului de lege privind normativele de personal pentru unitatile administrativ-teritoriale in sensul ca singurul criteriu la care se raporteaza in stabilirea numarului de salariati este cel al numarului de locuitori, fara a se tine cont de realitatile sociale si economice ale zonei sau de calitatea serviciilor”, a declarat Romel Neagu, citat de Mediafax.
Liderul sindical a mai spus ca o alta revendicare este recunoasterea dreptului autoritatilor locale de a acorda din venituri proprii suplimente salariale sau materiale ca o masura de atragere si mentinere a angajatilor pe posturi remunerate sau de motivare a celor cu rezultate in atragerea de fonduri europene. O ultima solicitare a FNSA este anularea Ordinului 32/42 din 2010 al ministrului Muncii si al ministrului de Finante care subordoneaza autoritatile locale unei structuri ale administratiei centrale in contradictie cu prevederile legii administratiei publice locale. FNSA reprezinta functionarii publici din primariile mari din tara, consilii judetene sau locale, din institutiile subordonate acestora. La FNSA sunt afiliati salariati din Primaria Capitalei, din primariile de sector din Bucuresti, din primariile si consiliile judetene din Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov, Targu Mures, Baia Mare, Pitesti, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamt, Botosani, Bacau, Tulcea, Deva si din alte peste 200 de localitati, municipii, orase sau comune.
Primaria Capitalei la jumatate din capacitate
Jumatate dintre angajatii Primariei Capitalei vor fi in greva de avertisment, marti dimineata, timp de doua ore, iar mai multe directii din sectoarele bucurestene nu vor lucra cu publicul intre 8.30 si 10.30.Astfel, in intervalul orar respectiv, nu vor lucra cu publicul Directia de taxe si impozite din sectoarele 1, 2, 3 si 4, Directia de Evidenta a Populatiei din sectorul 3 si Politia Comunitara a Sectorului 4. Liderul sindical din Primaria Capitalei, Dumitru Gherdan, a declarat, luni, ca salariul mediu brut al angajatilor din institutie este putin peste 1.000 de lei, veniturile fiind reduse cu peste 40% in urma taierii mai multor drepturi, respectiv cele referitoare la orele suplimentare, fondul de premiere, tichetele cadou. „Nu este normal ca angajatii care au doctorate si mastere si reprezinta Primaria Capitalei in instanta sa primeasca salarii sub 1.000 lei”, a sustinut liderul sindical. Pe de alta parte, Gherdan a spus ca se prevad si reduceri de personal, deoarece angajatorul nu are posibilitatea de a acorda bani in plus salariatilor. Potrivit liderului sindical, un angajat care detine o functie maxima si are vechime maxima nu primeste un salariu brut mai mare de 1.700 de lei. Multi salariati nu au semnat pentru declansarea grevei de avertisment de teama sa nu-si piarda locul de munca, a precizat Gherdan.Salariatii din Primaria Capitalei sunt afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA).