Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Funeraliile Regelui Mihai (live video)

UPDATE – Funeraliile Regelui Mihai (live video)

scris de Ziua Veche
106 afisari

UPDATE – Peste 17.000 de români au mers la Palatul Regal, în ultimele 24 de ore, pentru a se reculege la catafalcul Regelui Mihai, aşteptând la cozi câteva ore. Palatul Regal a rămas deschis toată noaptea, iar vineri dimineaţă erau în continuare la rând sute de persoane.

In noaptea de joi spre vineri, Palatul Regal a rămas deschis pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai, iar mii de oameni au trecut pe la catafalcul Majestăţii Sale. Cu flori şi cu lumânări în mână, oamenii au stat la rând până la opt ore, coada întinzându-se până la Sala Palatului, pe mai multe rânduri.

Pe parcursul nopţii, Garda de Onoara s-a schimbat de mai multe ori.

Angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială au împărţit ceai şi supă oamenilor care au aşteptat la rând la Palatul Regal, joi noapte, pentru a aduce un omagiu Regelui Mihai.

Vineri dimineaţă, sute de oameni aşteptau în continuare la rând pentru a se putea reculege la catafalcul regelui Mihai.

Trandafiri, lalele, crini sau crizanteme albe împodobesc întreg gardul al Palatului Regal. Mii de candele aprinse, coroane de flori şi mesaje: „Stelele să vă lumineze drumul! Rămas bun, Majestate! Prinţul Nicolae, rege al României!”.

Traficul rutier va fi restricţionat începând de vineri după-amiază în Capitală, în zona Catedralei Patriarhale şi la Gara CFR Băneasa, pentru funeraliile Regelui Mihai I.

Potrivit Brigăzii Rutiere, vineri, circulaţia va fi restricţionată, începând cu ora 16.00, pe Aleea Colina Bucuriei şi pe platoul de la baza acesteia şi în zona Gării Băneasa, perimetrul delimitat de Str. Tipografilor şi Gara CFR Băneasa. De asemenea, parcarea maşinilor în aceste zone va fi interzisă.

Sâmbătă, traficul rutier se va restricţiona, între 00.00 şi 8.00, pe Calea Victoriei între Str. C.A.Rosetti şi Aleea Kretzulescu, pe Str. Dem. I. Dobrescu între Bd. Nicolae Bălcescu şi Calea Victoriei, precum şi pe străzile care acced în acestea. Între orele 8.00 şi 14.00, circulaţia rutieră va fi oprită pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Str. Ion Câmpineanu, precum şi pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcţie de numărul participanţilor.

După ora 11.00, restricţiile vor fi impuse pe traseul de deplasare a cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei: Palatul Regal – Calea Victoriei – Spl. Independenţei – Bd. Unirii – Aleea Colina Bucuriei, iar începând cu ora 14.00, pe ambele sensuri, gradual, pe traseul de deplasare a cortegiului şi pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Băneasa: Aleea Colina Bucuriei – Pod Şerban Vodă – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Universităţii – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Bd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Piaţa Presei Libere – Şos. Bucureşti-Ploieşti – Fântâna Mioriţa – Gara Băneasa, precum şi pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, între Piaţa Presei Libere şi Pasajul Băneasa şi Str. Tipografilor, între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Poligrafiei.

Mii de oameni stau la coadă, la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai.

Ei poartă haine închise la culoare şi stau la rând cu răbdare, în ciuda temperaturilor scăzute de afară. Într-un cort situat în zona Palatului Regal Crucea Roşie Română a pus la dispoziţie ceai cald.

Alţii care nu au putut sta la coadă pentru a ajunge la catafalcul regelui Mihai au depus flori, drapele, portrete ale regelui şi au aprins candele în zona gardului Palatului Regal.

Printre cei care au venit joi la Palatul Regal s-au numărat edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarii sectoarelor 5 şi 6, Daniel Florea şi Gabriel Mutu.

Fostul principe Nicolae a stat de vorbă cu oamenii veniţi la Palatul Regal să îi aducă un omagiu regelui Mihai. El a venit însoţit de logodnica sa. Oamenii i-au transmis condoleanţe, i-au strâns mâna, iar unii l-au îmbrăţişat, în lacrimi.

Mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat dorinţa ca Nicolae de Roumanie Medforth Mills să fie regele românilor. O femeie a afirmat că el trebuia să fie custodele coroanei, o alta i-a spus că este „frumos, tânăr, drăguţ” şi i-a transmis să aibă „o căsnicie frumoasă, perfectă”.

Un bărbat l-a rugat să rămână în România definitiv. „Rămâneţi aici definitiv! Noi vă dorim să veniţi aici, în locul Majestăţii Sale”, a spus acesta, fostul principe Nicolae răspunzând: „O să fiu!”.

O femeie i-a spus că poporul român îl vrea, iar un cetăţean l-a îndemnat să nu cedeze şi să lupte, fostul principe mulţumind.

Nicolae de Roumanie Medforth Mills, alaturi de logodnica sa Alina Maria Binder

„Să trăiţi prinţe, vă iubim! Veniţi la noi, veniţi să ne conduceţi! Veniţi, prinţe, veniţi!”, i-a spus o femeie emoţionată. „Vă iubim mult şi nu vă lăsaţi!”, „Cel mai potrivit pentru noi!”, „Să vă dea Dumnezeu putere!”, „Sunteţi speranţa noastră în mai bine!”, „Aş vrea din suflet să continuaţi misiunea regelui Mihai, nu se poate să lăsaţi ţara, vă rugăm din suflet!”, „Sunteţi tânăr şi aveţi tot viitorul în faţă, nu renunţaţi!”, „Să fiţi un rege demn, exact ca bunicul dumneavoastră!”, „Să veniţi să ne conduceţi!” – sunt alte mesaje transmise de cetăţeni fostului principe, care le-a mulţumit.

Nicolae a spus că este alături de ţară şi popor. Întrebat de cineva când vine în România, fostul principe a declarat: „Nu vreau să zic acum public exact când, dar voi veni înapoi”.

Printre cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la regele Mihai s-au numărat şi cetăţeni veniţi din diferite colţuri ale ţării. Un bărbat a declarat că a venit de la Năvodari împreună cu soţia şi unul dintre nepoţi şi că a stat la coadă mai multe ore. „Am venit din respect pentru acest om, care i-a fost loial ţării şi care a dat dovadă de mare patriotism. (…) El a fost în exil 60 de ani, iar noi câteva ore ne speriem?”, a spus Vasile Vasile.

Margareta Spiridon, în vârstă de 84 de ani, a fost de părere că regele Mihai a însemnat pentru România un exemplu de moralitate şi curaj.

La rândul său, Andrei Ghenov, în vârstă de 76 de ani, a spus că regele Mihai a fost un model de comportament şi de conducător şi un iubitor al poporului român.

O studentă de 21 de ani a spus că pentru ea regele Mihai a reprezentat o speranţă, că acesta a realizat foarte multe pentru România şi merită respect, de aceea a depus o candelă şi flori.

Gheorghe Mihai Adrian, un tânăr student, a spus că bunicul său a fost în Garda Regală. „Îmi plăcea foarte mult de rege (…) era un stejar între multe buruieni”, a adăugat Gheorghe Mihai Adrian.

De asemenea, cântăreţul Grigore Leşe a spus că regele Mihai a avut proiecte foarte serioase pentru România.

În România este doliu naţional pentru trei zile, începând de astăzi, în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea. La funeraliile regelui Mihai I vor fi reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia.

De asemenea, vor lua parte la funeralii reprezentanţi ai familiilor imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne, a anunţat, joi, Casa Regală. Astfel, vor ajunge în România Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Principele Lorenz al Belgiei sau Principesa Muna a Iordaniei.

Coroana de Oţel a României originală, care este clasată în categoria Tezaur şi se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), nu poate fi folosită pentru ceremoniile funerare dedicate Regelui Mihai I pentru nu este prevăzut în legislaţie un astfel de scop, a explicat pentru Agenţia de presă News.ro directorul instituţiei muzeale, Ernest Oberländer-Târnoveanu. În locul acesteia este utilizată o copie fidelă.

viewscnt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult