Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Galaţi şi Brăila, ameninţate de Dunăre. Se construiesc diguri de protecţie, dar se ia in calcul şi evacuarea

UPDATE Galaţi şi Brăila, ameninţate de Dunăre. Se construiesc diguri de protecţie, dar se ia in calcul şi evacuarea

scris de Ziua Veche
89 afisari

 

.

 UPDATE 18.10: Nemultumiţii către Boc: “Luaţi lopata în mână şi nu vă mai plimbaţi”. 

O parte dintre oamenii care lucrau la Galaţi la ridicarea digului l-au fluierat şi huiduit pe prim ministrul Emil Boc venit la faţa locului, căruia i-au sugerat: “Luaţi lopata în mână şi nu vă mai plimbaţi”. Reacţia şefului Executivului a fost să meargă la fiecare grup care l-a huiduit şi să stea de vorbă cu oamenii. Boc le-a ascultat nemulţumirile şi le-a spus că situaţia este sub control şi că principala acţiune a Guvernului este să ferească municipiul Galaţi de inundaţiile provocate de Dunăre. Premierul a stat de vorbă cu oamenii, cu jandarmii, cu militarii, a strâns mâinile celor care munceau la dig, i-a incurajat şi le-a mulţumit pentru faptul că lucrează bine şi că are încredere că lucrarea va fi finalizată la termen.

 

Împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, primul-ministru a inspectat lucrările hidrobarajului de pe Dunăre din cartierul Valea Oraşului. La începutul vizitei, premierul s-a oprit în sectorul din apropierea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos unde i-a fost prezentat, de către secretarul de stat Mihai Capra, traseul digului de 4,3 km destinat să apere cartierul Valea Oraşului de apele revărsate ale Dunării. Capra l-a informat pe premier că lucrarile sunt în graficul normal şi că marţi întreaga lucrare va fi gata chiar în condiţiile în care se va construi în paralel şi un dig de control care să apere blocurile aflate în imediata vecinătate a Dunării. Boc s-a declarat mulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările şi le-a spus autorităţilor locale că oamenii trebuie să ştie să fie pregătiţi şi pentru planul B în cazul în care digul nu va rezista. În final, primul-ministru s-a urcat într-o şalupa şi a mers în comuna Grindu unde, conform planului B, în cazul în care va exista pericol iminent de rupere a digului de la Galaţi să se creeze două breşe la Cotu Pisicii. Pentru protecţia localnicilor din Grindu se lucrează la ridicarea unui dig de 5 m.

 

UPDATE 13.30: Autorităţile sunt pregătite să evacueze locuitorii Galaţiului expuşi riscului inundaţiilor, în cazul în care va trebui detonat controlat digul de la Cotul Pisicii, chiar dacă amenajarea digului de protecţie este în stadiu avansat, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Aflat la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), Blaga şi-a exprimat speranţa că luni noaptea digul de la Galaţi va fi finalizat. Premierul Emil Boc a susţinut că ridicarea digului de la Galaţi este o măsură fără precedent, municipiul de la Dunăre fiind prioritar în această perioadă. „În acest moment, preocuparea majoră a noastră este Galaţiul. Din acest punct de vedere, echipa coordonată de ministrul Blaga lucrează intens la Galaţi pentru salvarea oraşului şi pentru a preveni pagube. După datele pe care le avem, digul de 4,5 km va fi finalizat mâine. Digul este fără precedent până în acest moment, după datele pe care le avem”, a afirmat Boc, la CNSU. Potrivit ministrului Blaga, autorităţile acţionează în zona Galaţiului cu 1.400 de pompieri, 1.100 de jandarmi, 300 de militari din cadrul Armatei, transmite Agerpres. 

 

Potrivit IGSU, in ultimele 24 de ore, au fost afectate cinci localităţi din patru judeţe (Botoşani, Galaţi, Harghita şi Tulcea). Au fost evacuate 12 persoane. În total, au fost afectate 278 gospodării şi anexe gospodăreşti, trei drumuri judeţene, 50 de locuinţe, iar două au fost distruse.
Pentru înlăturarea şi diminuarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice au acţionat 2.064 angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 474 ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, 93 ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, 25 ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, alături de alţi peste 1.500 angajaţi din cadrul M.Ap.N. şi ai altor structuri. În total, s-a intervenit cu 636 mijloace de intervenţie, din care 275 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

––––

După şedinţa comitetului pentru situaţii de urgenţă de la Galaţi, s-a luat decizia construirii unui dig de protecţie a cartierului Valea Oraşului, unde se află circa 7.000 de locuitori în pericol de a fi inundaţi. Nivelul fluviului Dunărea a atins, la Galaţi, 676 de cm, cu 6 cm mai mult decât duminică. După şedinţa comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă desfăşurată la Galaţi, s-a luat decizia construirii unui dig de protecţie a cartierului gălăţean Valea Oraşului, unde se află circa 7.000 de locuitori în pericol de a fi inundaţi, transmite Radio Romania Actualitati. Potrivit corespondentului RRA, Maria Măndiţă, digul, care trebuie finalizat până marţi dimineaţă, va avea în final o lungime de 4,5 km şi o înăţime de 1,5 metri. Pentru realizarea acestui dig, angajaţi MAI, MapN şi lucrători ai unor societăţi comerciale din Galaţi au lucrat, toată noaptea, în zona Port. In ajutorul gălăţenilor au venit deja echipe de jandarmi din Bucureşti şi  Prahova. Urmează să ajungă echipe de lucrători ISU şi din alte judeţe. Toate forţele MAI şi MapN venite din alte judeţe vor rămăne la Galaţi pănă va trecere pericolul pe Dunăre. Ei vor fi cazaţi în cămine şcolare, iar masa le va fi asigurată de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Potrivit prognozei hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi în ziua de 9 iulie. Din cauza nivelului ridicat al Dunării, nici Siretul nu mai poate deversa apele umflate. Astfel, zeci de gospodării din cartierul gălăţean Barboşi sunt inundate. La Şendreni, se monitorizează în permanenţă digul de apărare supraînălţat în permanenţă în ultimele 7 zile. Deşi casele din comună nu au fost inundate, DN 2 B este acoperit de apă, la fel un atelier de tâmplărie şi o staţie de carburanţi. Tot din cauza Siretului, DJ 204 N este acoperit cu apă cu o adâncime de 2,5 metri, de mai bine de o săptămă. Accesul în comuna Nămoloasa se face doar pe digul de protecţie, care face legătura între comunele Măicăneşti şi Nămoloasa. 

 

Situaţie gravă şi la Brăila  

Dunărea a depăşit la Brăila cu 10 centimetri cota istorică din 2006, luni înregistrându-se 709 centimetri şi un de debit de 15.040 de metri cubi pe secundă, iar prognozele indică o creştere a nivelului fluviului de până la 733 de centimetri pe 9-10 iulie, transmite AgerpresApele fluviului înaintează pe zi ce trece în municipiu, inundând mare parte din clădirile aflate de pe faleza Dunării, zona liberă, portul, docurile, mai multe străzi care duc spre Dunăre, băncile şi aleile de promenadă de pe faleză, terasele aflate pe malul Dunării, precum şi pontoanele care făceau legătura cu restaurantele plutitoare. Străzile Împăratul Traian, Danubiului şi Anghel Saligny sunt impracticabile, apa a înconjurat Căpitănia Portului, sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională, restaurantul „Marinarul”, a ajuns până la treptele Centrului de Dializă şi înaintează spre Moara „Violatos” şi patinoarul şi baza sportivă din Grădina Mare. Pe o lungime de un kilometru din faleza Dunării există un dig de protecţie în calea apelor, format din peste 5.000 de saci de nisip, aşezaţi pe două-trei rânduri.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, încă de săptămâna trecută, să oprească pomparea apei din zona Portului Brăila, în condiţiile în care se preconizează o creştere a nivelului Dunării până la 733 de centimetri, ceea ce va duce la inundarea în totalitate a falezei, zonei libere, a portului şi a docurilor.

În ceea ce priveşte sinistraţii evacuaţi din cele două cămine sociale de pe malul Dunării, unde apa a pătruns în locuinţele oamenilor, şi transportaţi în tabăra Lacu Sărat, primarul de Brăila, Aurel Simionescu, a dat asigurări că aceştia vor primi hrană în perioada cât se vor afla în adăpostul pregătit de primărie, iar casele unde aceştia locuiesc au fost baricadate şi vor fi păzite de poliţie, pentru a nu fi prădate de hoţi. Problema cea mai sensibilă în ceea ce priveşte creşterea nivelului şi a debitului Dunării se găseşte în Insula Mare a Brăilei (IMB), unde Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a conceput un plan de evacuare, în maximum 36 de ore, a celor peste 6.000 de locuitori, în situaţia în care digul ar ceda sub presiunea apelor sau Dunărea ar depăşi stăvilarul.

Echipe ale SC TCE 3 Brazi, arendaşul IMB, angajaţi ISU şi jandarmi lucrează la înălţarea digului cu saci de pământ şi intervin în regim de urgenţă în momentul în care apar grifoane, fenomen extrem de periculos, care poate duce la dărâmarea digului şi este consolidat în permanenţă cu saci de nisip şi pietriş. Prefectul de Brăila, Dumitru Popa, a prezentat ambele scenarii gândite de Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi luate în calcul pentru evacuarea populaţiei, în cazul în care apa depăşeşte digul sau în situaţia în care digul cedează sub presiunea apelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, maior Ştefan Stoian, în localitatea Berteştii de Jos, unde fenomenul de remuu a făcut ca Dunărea să se verse în albia râului Călmăţui, şi la inundarea a 178 de hectare de păşuni şi 14 hectare de lucernă, a fost închis Drumul Comunal 15 Berteşti – Stăncuţa. Dunărea nu reprezintă o ameninţare pentru digul Noianu – Chiscani, din localitatea Chiscani, care a fost consolidat anul trecut şi este considerat de specialişti cel mai rezistent din ţară, având în vedere că s-a aplicat în premieră o tehnologie modernă de consolidare.  

Situaţia inundaţiilor la Suceava 

Mai mult de 4000 de case au fost inundate, iar peste 40 au fost distruse în totalitate din cauza ploilor din ultimele zile în judeţul Suceava. Potrivit unui bilanţ al autorităţilor locale, şase persoane au murit în această perioadă. Potrivit corespondentului Radio România, Mihaela Buculei, noaptea trecută a fost una fără ploi însemnate cantitativ, însă pentru judeţul Suceava a fost emisă o atenţionare cod galben din punct de vedere hidrologic pentru râurile Suceava, Moldova şi afluenţii acestora până luni la ora 16:00. Au fost luate măsuri de golire a amenajărilor piscicole cu scopul preluării unor eventuale viituri. Forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei şi Poliţiei acţionează în zonele inundate pentru ajutorarea sinistraţilor şi pentru recuperarea unor bunuri din gospodăriile acestora. Numărul persoanelor evacuate este de aproximativ 150, acestea fiind adăpostiţi în grădiniţe, şcoli şi în locuinţe modulare. În ultimele zile, mai mulţi miniştri ai cabinetului Boc au inspectat zonele inundate. 

MApN: Podul de pontoane peste râul Suceava va fi gata joi, 8 iulie

.Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, se va afla, luni, în localitatea Dorneşti, din judeţul Suceava, unde un detaşament de 125 de militari din Batalionul 72 Geniu şi Batalionul 17 Vânători de Munte a început instalarea podului de pontoane peste râul Suceava. De asemenea, tot la Dorneşti, a ajuns, luni dimineaţă, o coloană auto cu ajutoare asigurate de Comandamentul Logistic Întrunit şi puse la dispoziţia primăriei din localitate pentru locuitorii sinistraţi ale căror case au fost distruse în urma inundaţiilor. Ajutoarele asigurate de MApN constau în 200 de echipamente de îmbrăcăminte complete (pantaloni, cămăşi, vestoane, pijamale, pulovere ş.a.), 100 de paturi, câte 500 de cearşafuri, foi de cort, raniţe, gamele, bidoane de apă şi 1.000 de prosoape. În prezent, peste 600 de militari din MApN acţionează, cu 65 de mijloace tehnice, în localităţi din judeţele Galaţi, Suceava, Botoşani, pentru evacuarea bunurilor materiale, consolidarea digurilor de protecţie şi degajarea căilor de acces. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a dispus suplimentarea forţelor pe care le asigură armata, astfel încât să poată interveni la consolidarea digurilor de protecţie din zona Şendreni şi municipiul Galaţi, conform măsurilor stabilite la reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din 4 iulie, de la Galaţi. De la începutul intervenţiilor la inundaţii, peste 2.500 de militari, cu 225 de mijloace tehnice, au acţionat în localităţile afectate de inundaţii pentru sprijinirea populaţiei şi consolidarea digurilor.

 

Aproximativ 500 de jandarmi acţionau luni dimineaţă pentru întărirea digului de protecţie al municipiului Galaţi.
Începând de duminică, 4 iulie a.c., în sprijinul celor aproximativ 200 de jandarmi gălăţeni, elevi şi studenţi jandarmi care participau la măsurile de consolidare a digului la Galaţi, au fost trimişi 300 de jandarmi din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General şi al Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti.
De asemenea, astăzi, 5 iulie a.c., aproximativ 400 de jandarmi şi elevi jandarmi acţionează pentru consolidarea digurilor, decolmatarea locuinţelor şi repararea acestora, limitarea efectelor inundaţiilor, paza bunurilor şi a ajutoarelor, în localităţi din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila , Galaţi, Ialomiţa şi Suceava, după cum urmează:

BACĂU – peste 80 de jandarmi acţionează în localitatea Săuceşti pentru asigurarea măsurilor de ordine publică, asigurarea pazei bunurilor persoanelor sinistrate şi a ajutoarelor ce urmează a fi împărţite populaţiei, precum şi pentru împărţirea ajutoarelor umanitare;
BOTOŞANI – peste 70 de jandarmi acţionează pentru decolmatarea locuinţelor, repararea acestora şi evacuarea bunurilor din acestea, în localitatea Dorohoi;
BRĂILA – peste 50 de jandarmi acţionează pentru consolidarea digului de protecţie în Insula Mare a Brăilei;
IALOMIŢA – peste 50 de jandarmi acţionează pentru consolidarea digului de protecţie în municipiul Feteşti;
GALAŢI – peste 70 de jandarmi acţionează pentru consolidarea digului de protecţie în localitatea Şendreni;
SUCEAVA – peste 70 de jandarmi şi elevi jandarmi acţionează pentru repararea drumurilor, decolmatarea locuinţelor şi evacuarea bunurilor în localităţile Voievodeasa, Pătrăuţi, Liteni, Dolhasca, Zamostea şi Dărmăneşti.

 

Statele Uniunii Europene trimit ajutoare

 

Un prim convoi cu asistenţă tehnică din partea celorlalte state membre ale Uniunii Europene, este aşteptat să sosească luni în ţară. Belgia şi Austria trimit pentru zonele inundate pompe, generatoare electrice şi unităţi de purificare a apei. Echipamentele au fost oferite după ce România a cerut acum două zile declanşarea mecanismului european de protecţie civilă. Potrivit corespondentului Radio România, Claudia Marcu, convoiul a plecat duminică din Belgia, cu 11 pompe, 5 generatoare electrice şi o unitate de purificare a apei, echipament care va fi acţionat de o echipă de nouă persoane. Vicepremierul Belgiei şi ministrul afacerilor externe, Steven Vanackere, a spus că pentru Belgia este important să răspundă imediat cererii făcute de România. Cu acelaşi transport va fi adus şi echipamentul oferit de Austria şi acceptat de ţara noastră. Este vorba de alte 10 pompe de apă şi trei generatoare electrice. La numai câteva ore de la cererea pentru declanşarea mecanismului, alte două ţări şi-au oferit sprijinul, este vorba de Franţa şi Estonia. România încă analizează ofertele acestora. Mecanismul european de protecţie civilă facilitează intervenţiile rapide în situaţii de urgenţă, cum ar fi cutremure sau inundaţii. Odată declanşat, mecanismul asigură coordonarea asistenţei în afara şi în interiorul Uniunii Europene, 31 de ţări fiind partenere în acest sistem de intervenţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS