Acasa Actualitate-InternaSocial Gerul închide școlile

Gerul închide școlile

scris de C.F.V.
13 afisari

Luni şi marţi nu vor avea loc cursuri în şcolile din Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat duminică primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Începe şcoala. 14 ianuarie, ziua urâtă de eleviEdilul Capitalei a precizat că este vorba despre grădiniţe, şcoli şi licee.

„Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi noapte, azi dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni – cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment – portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. În primul rând pe noi ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici. (…) Am luat decizia ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti şi probabil se va extinde această decizie, nu pot eu să o anunţ, ci autorităţile locale competente. (…) Este vorba despre vânt, ger – două fenomene suprapuse – şi de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a anunţat primarul general la comandamentul de iarnă convocat la Primăria Capitalei.

Decizia a fost luată, în urma unei analize „extrem de responsabile”, împreună cu instituţiile de resort – Prefectura, ANM, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Gabriela Firea a subliniat că preferă să vină întotdeauna cu măsuri de prevenţie şi să fie vorba despre o uşoară alertă suplimentară, decât să existe victime.

„Vreau să spun încă de pe acum, cu toată responsabilitatea, şi ca primar, şi ca părinte, pentru că mi-aduc aminte de momentul în care am considerat împreună, autorităţile, că trebuie scurtate cursurile într-o zi din perspectiva ciclonului care se anunţa şi care s-a comentat ulterior că nu a fost atât de grav cât s-a anunţat: eu prefer să venim întotdeauna cu măsuri de prevenţie. Prefer să se spună că am fost uşor, uşor prea alertaţi, decât să numărăm victime.Vântul va bate cu putere, va fi foarte ger, extrem de ger şi va ninge. Vom avea un strat maxim de zăpadă în Bucureşti, e adevărat, de 30 de centimetri, dar suprapus acest strat cu celelalte fenomene, situaţia nu este de panică, dar nici nu este de stat cu mâinile în sân, şi nici nu este de a privi liniştit la ce se întâmplă. Copiii în primul rând nu merg toţi către unităţile şcolare cu maşina mică a părinţilor, cei mai mulţi merg ori pe jos – unii chiar distanţe mari – , ori cu mijloacele de transport în comun. Vă puteţi imagina cam ce situaţie va fi mâine, mâine pe la prânz, marţi dimineaţa, marţi după-amiaza cu aceşti copii, unii dintre ei mici, lăsaţi în ger, în viscol, în zăpadă”, a argumentat primarul general.

Totodată, edilul Capitalei a făcut un apel către toate instituţiile care au responsabilităţi să ia măsuri pentru a garanta siguranţa cetăţenilor.

„Fac un apel cât se poate de direct, ferm şi responsabil către toate instituţiile care au responsabilităţi pentru garantarea securităţii, integrităţii vieţii cetăţenilor. Am văzut deja, în municipiul Bucureşti sunt panouri care stau să cadă, vântul se va intensifica, urgent luaţi măsuri! Dacă proprietarii sau administratorii acestor panouri publicitare nu iau măsuri, luaţi dvs. – Poliţia locală municipală, poliţiile locale de sector – urgent! Măsuri având în vedere că va fi ger şi temperaturi foarte scăzute, pentru reacţii foarte rapide în cazul unor avarii. (…) RATB-ul – măsurile care se impun în astfel de situaţii, astfel încât timpul de aşteptare al călătorilor să fie cât mai redus”, a adăugat Firea.

Potrivit primarului Capitalei, şi sâmbătă noaptea şi duminică s-a acţionat pentru ca oamenii străzii să nu fie lăsaţi sub cerul liber, dar şi pentru condiţii bune de circulaţie.

„Au fost convinşi – pentru că cu unii este o problemă să fie convinşi – să meargă la adăposturi. Avem centre sociale, avem cămine suficiente, avem locuri, deci nu este o dificultate din această perspectivă în care oamenii străzii în general din zona Gara de Nord, Romană, Universitate să meargă la aceste adăposturi, să primească hrană caldă, îmbrăcăminte, medicamente dacă este nevoie. În noaptea trecută s-a intervenit şi vom face în continuare acest lucru, împreună cu operatorii de salubritate, astfel încât mâine dimineaţă să nu fie absolut niciun fel de problemă nici cu gheţuşul, nici cu poleiul, nici cu zăpada. S-a intervenit mai bine de această dată decât în episoadele trecute. A trebuit să dăm sancţiuni la episoadele meteo trecute. (…) Vă rog să nu faceţi economii. Iată că avem fenomene extreme, cel puţin calendaristic, la început de primăvară şi nu aş vrea să aud că la un sector un operator de salubritate care are contract de deszăpezire a făcut economie exact acum. (…) Identificaţi de pe acum gurile de canal, când încă nu sunt acoperite de un strat gros de zăpadă, astfel încât în premieră să funcţioneze şi aceste utilaje pentru topit zăpada, să nu mai aibă capitala ţării un aspect total inestetic şi neîngrijit cu acele mormane foarte mari de zăpadă în zonele centrale”, a arătat Gabriela Firea.

Şi autotităţile din judeţul Constanţa au anunţat închiderea şcolilor, luni, în timp ce în judeţele Dolj şi Giurgiu cursurile în şcoli, grădiniţe şi licee vor fi suspendate şi luni, şi marţi.

Cursurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) vor fi suspendate luni însă Universitatea din Bucureşti (UB), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila”, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), dar şi Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) vor desfăşura activitatea didactică după programul normal.

„Ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile conducerea SNSPA a hotărât suspendarea activităţii didactice în ziua de luni, 26 februarie 2018. Cursurile stabilite pentru această dată vor fi reprogramate”, a informat Biroul de presă al SNSPA.

Prorectorul USAMV, Răzvan Teodorescu, a declarat că luni se vor derula cursurile instituţiei de învăţământ superior după program normal.

„În acest moment considerăm că nu se impune suspendarea cursurilor la UB. Urmărim însă evoluţia vremii. Mâine conducerea UB se va întâlni şi va lua o decizie dacă este cazul”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Universităţii din Bucureşti, Mirabela Amarandei.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a spus că la Universitatea Politehnica din Bucureşti cursurile se vor ţine după program normal, urmând ca luni să se ia decizia cu privire la întreruperea sau nu a cursurilor, dacă va fi necesar, pentru zilele de marţi sau miercuri.

Cursurile se vor desfăşura normal luni şi la UMF „Carol Davila”, potrivit prorectorului Viorel Jinga.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult