Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Grevă spontană la CFR

UPDATE – Grevă spontană la CFR

scris de Z.V.
103 Afisari

UPDATE – Activitatea feroviară a fost reluată miercuri după-amiază în regionalele București, Craiova, Cluj, Iași, Galați și Constanța și se poartă discuții în prezent pentru încetarea protestului spontan cu angajații din anumite stații de pe raza de activitate regionalelor Brașov și Timișoara, informează, miercuri, CFR SA.

Trenurile care au fost oprite în stațiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulație, iar cele care au staționat în gările de pe traseu își vor continua parcursul până la destinațiile finale.

„Precizăm faptul că, în urma discuțiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei și salariații care au declanșat acest protest spontan, s-au dat asigurări că vor fi analizate și se vor căuta soluții pentru revendicările și problemele salariaților, aceștia fiind informați că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli va fi negociată și promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienți de ierarhizare care să reflecte în mod echitabil importanța funcțiilor și a meseriilor la compania CFR SA. În același timp, salariațiilor li s-a atras atenția că mesajul lor a fost înțeles, dar că o continuare a acestor forme de protest este în afara legii, aduce prejudicii importante companiei și afectează toți pasagerii care și-au programat călătoria pentru ziua în curs”, se spune într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, conducerea CFR SA a respectat toate termenele legale în ceea ce privește etapele de negociere cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv de muncă), precum și prevederile legale pentru elaborarea și promovarea bugetului companiei pentru acest an.

„Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA menține deschis dialogul social și negocierile transparente cu reprezentanții salariaților pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, o nouă rundă de negocieri fiind programată începând cu ora 15:00”, se mai spune în comunicat.
O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite pe șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA.

Trenurile au fost oprite pe regionalele București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași și Galați.

UPDATE – Circulația unui număr de aproximativ 140 de trenuri era afectată miercuri, la ora 10:00, de protestul declanșat de o parte dintre angajații feroviari, unele trenuri fiind în parcurs, în timp ce altele nu se mai pot forma din gările terminus.

În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 10:05 întârzieri de peste 120 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploiești Sud) și 100 minute la plecări (IR 1573 spre Galați). Casele de bilete în Gara de Nord erau închise.

CFR Călători a anunțat că persoanelor care doresc să renunțe la călătorie li se va restitui, la cerere, contravaloarea biletelor.

O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite în șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA.

„Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA informează că o parte dintre angajații feroviari au declanșat un protest spontan începând cu ora 7:00, acțiune care afectează graficul de circulație al trenurilor. Călătorii sunt rugați ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară, la telefon 021/9521”, afirmă compania.

Sindicaliştii din partea de infrastructură au oprit lucrul pentru două ore. Sunt nemulţumiţi de faptul că a expirat contractul colectiv de muncă. De cealaltă parte, conducerea CFR spune că protestul încalcă procedurile legale și că ei au propus încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă, dar fără rezultat. 

Marius Mureşan, lider sindical regional la Cluj, a explicat la Digi24 că sunt nemulțumiți de faptul că a expirat contractul de muncă colectiv azi-noapte și în cele 45 de zile pe care le-au avut la dispoziție pentru negocieri cu CFR nu au reușit să ajungă la un acord.

„În nenumărate rânduri i-am avertizat pe cei de la companie că pot apărea manifestații necontrolate ca cele de astăzi dacă nu se încheie contractul colectiv de muncă. S-a ajuns ca la calea ferată aproape jumătate din salariați să lucreze pe salariul minim și aici a fost cea mai mare nemulțumire. Noi am cerut să fie o creștere echitabilă pentru toți. Dacă la funcționarii de bază au crescut undeva în jur de 16% să fie transpusă și corelată cu activitatea și munca depusă și de ceilalți”, a spus liderul de sindicat.

De asemenea, Marius Mureșan a explicat că s-au purtat discuții înainte de ora 07.00 cu angajații de la CFR Cluj și li s-a explicat ce înseamnă un protest spontan, dar ei au fost hotărâți să oprească lucrul.

„Dacă e un protest necontrolat poate să dureze mai mult. Nu pot să zic. Depinde de starea lor de fapt. Azi de la ora 15.00 ne întâlnim cu cei de la CFR pentru continuarea negocierilor”, a adăugat liderul de sindicat. 

Printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Galați.

Potrivit unui comunicat al companiei, protestul are loc în contextul în care administrația și federațiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017 — 2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunțat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creșterea a fondului de salarii cu 22,5%, creștere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaților.

„Menționăm faptul că administrația a propus partenerilor sociali încheierea unui Acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecție socială angajaților, relații de muncă echitabile, precum și un cadru normal și legal de funcționare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”, spune CFR SA.

Conform sursei citate, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) și a respectat termenele legale pentru elaborarea și promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administrație (CA) și aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și transmis ministerelor pe circuitul de avizare și aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA menține deschis dialogul social și negocierile transparente cu reprezentanții federațiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00. De asemenea, compania atrage atenția salariaților că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, și afectează transportul pasagerilor care și-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulație din Mersul Trenurilor. Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment și îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiții optime de reluare a circulației trenurilor”, se spune în comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult