Acasa Actualitate-InternaSocial Guvernul a aprobat plata în avans a pensiilor

Guvernul a aprobat plata în avans a pensiilor

scris de Misu Andrei
150 Afisari

Guvernul a aprobat joi, actele normative pentru plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute d e legi speciale.

„Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale. La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern şi un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale. Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii: Pensii urmează să ajungă până pe 3 mai

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că pensiile vor fi virate înainte de Paște, urmând să ajungă la în conturile pensionarilor în zilele de 2-3 mai, iar Poșta Română le va livra până în ziua de 3 mai, inclusiv.

Estimările noastre sunt că atât Poşta Română, cât şi instituţiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat, situaţie în care toţi românii vor primi pensiile înainte de Paşti. Data la care le vor primi pe cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenţie, iar data la care vor livra pensiile factorii poştali, până la 3 mai, inclusiv”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a menţionat că a discutat atât cu reprezentanţi ai Poştei Române, cât şi ai instituţiilor bancare astfel încât pensiile să fie plătite în avans în luna mai.

„Aspectele care ţin de noi sunt procedurile astfel încât să fie viraţi la timp banii către cei cu care noi lucrăm şi de asemenea, ca toate aceste aspecte instituţionale să fie făcute la timp. Mai departe, organizarea internă, atât a băncilor, cât şi a Poştei Române, ţine de dânşii. Ceea ce pot să vă spun este că atât instituţional, cât şi informal, cu fiecare dintre aceşti parteneri am discutat deja încă de miercuri după-amiaza, de când domnul premier ne-a trasat sarcina, atât nouă, cât şi celorlalţi colegi din Guvern care ţin de declanşarea acestor proceduri, astfel încât pensiile să fie plătite înainte de Paşti”, a precizat ministrul Muncii.

Poșta Română urmează să trimită pensiile

Casa Națională de Pensii Publice va vira până pe 30 aprilie sumele necesare către Poșta Română și băncile comerciale.

„Devansarea plăţii pensiilor înainte de sărbătorile de Paşte presupune un efort susţinut pentru care vreau să le mulţumesc tuturor celor implicaţi, colegilor din minister, Casei Naţionale de Pensii Publice şi caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenţii şi, nu în ultimul rând, reprezentanţilor Poştei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, citată în comunicat.

Pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Compania Naţională Poşta Română SA suma de 1,961 miliarde lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339,359 milioane lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6,347 miliarde lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683,898 milioane lei din bugetul de stat, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult