Acasa Actualitate-InternaSocial Guvernul blochează majorarea pensiilor până în 2014

Guvernul blochează majorarea pensiilor până în 2014

scris de Șt. C
4 afisari

Guvernul va bloca până în anul 2014 majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui „cadru sustenabil” de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale.

Guvernul blochează până în 2014 majorarea unor pensii

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul va amâna până în anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivând că aceste majorări determină cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

Având în vedere că lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinţe grave în ceea ce priveşte acordarea drepturilor de asigurări sociale şi majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se propune amânarea până în anul 2014 a aplicării acestor prevederi, în ceea ce priveşte acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 şi aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011„, se arată în document.

Strategia a fost aprobată miercuri de Guvern.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult