Acasa Actualitate-InternaSocial Harghita şi Covasna, mii de oameni la Ziua Naţională a României

Harghita şi Covasna, mii de oameni la Ziua Naţională a României

scris de M.A.
27 afisari

Trei mii de persoane au participat de 1 Decembrie la prima paradă militară cu tehnică uşoară de luptă organizată, în ultimii 23 ani, la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Naţionale a României. De asemenea, în Covasna, câteva sute de persoane au participat la manifestările organizate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Harghita şi Covasna, mii de oameni la Ziua Naţională a României

Harghita şi Covasna, mii de oameni la Ziua Naţională a României (foto: ascorbrasov.ro)

În centrul oraşului Miercurea Ciuc, în piaţa din faţa statuii Ostaşului Necunoscut au venit, purtând steaguri în mâini, persoane de toate vârstele care au asistat la ceremonialul militar şi religios. Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuţi la datorie şi a fost sfinţit un drapel naţional care i-a fost înmânat prefectului judeţului.

Prezent la eveniment, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a făcut referire, în discursul său, la articolul 1 din Constituţie care consfinţeşte faptul că România este stat naţional şi unitar ‘la care nimeni nu poate atenta’ şi a reiterat faptul că panourile electorale în care se vorbeşte de federalizarea României sau de autonomia Transilvaniei reprezintă o jignire pentru români. ‘Bannere cu diferite sloganuri în judeţele Harghita, Covasna sau Mureş nu-şi au locul. Ba, mai mult, unii încearcă să-i jignească pe români şi pe cetăţenii României (…) de toate etniile (…) cu sloganuri care să vizeze federalizarea României sau autonomia Transilvaniei. Acestea sunt jigniri şi sunt jigniri care se fac în perioada premergătoare Zilei Naţionale a României.(…) Unii îşi închipuie că vor candida pentru alte Parlamente. Eu cred că ei candidează pentru Parlamentul României. Şi atunci când candidezi pentru Parlament juri pe Constituţie, juri că respecţi Constituţia, inclusiv articolul 1′, a subliniat ministrul Mircea Duşa, transmite Agerpres.

El a făcut un apel la politicieni cerându-le să nu-i mai învrăjbească pe românii şi maghiarii care trăiesc în Harghita în bună înţelegere.

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a pledat pentru convieţuire paşnică, indiferent de etnie, convingeri şi porniri personale. ‘La fel ca în orice zi, această zi trebuie să reprezinte ziua unirii cetăţenilor harghiteni într-un singur crez, acela al convieţuirii paşnice, indiferent de etnie, convingeri şi porniri personale. Să nu uităm niciodată istoria noastră, să nu uităm tradiţiile noastre şi frumoasele calităţi ale neamului nostru – bunătatea sufletească şi dragostea’, a spus Adrian Jean Andrei.

În încheierea ceremonialului a avut loc, în premieră în ultimii 23 ani, o paradă militară cu tehnică de luptă, alături de care au defilat efective militare de vânători de munte, poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Parada a fost primită cu aplauze de cei prezenţi, cei mai încântaţi fiind copiii, mai ales că mulţi dintre ei au văzut maşini de luptă doar la televizor.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au continuat la Miercurea Ciuc cu un spectacol folcloric desfăşurat la Casa de Cultură municipală şi se vor încheia, în cursul serii, cu ceremonialul de retragere cu torţe a efectivelor militare din Garnizoana Miercurea Ciuc şi o Horă a Unirii.

Tricolorul României peste panoul ilegal SIC-Terra Siculorum

Câteva sute de persoane au participat sâmbătă la manifestările organizate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe în cinstea Zilei Naţionale a României. Festivităţile au început cu un Te-Deum la Catedrala Ortodoxă şi au continuat cu un marş prin centrul oraşului până la statuia lui Mihai Viteazul unde au avut loc ceremoniile militare şi religioase. În fruntea alaiului s-au aflat călăreţi îmbrăcaţi în costume populare româneşti şi preoţi ortodocşi, iar pe tot traseul mulţimea a fluturat steaguri tricolore şi a cântat cântece patriotice.

În alocuţiunea rostită în faţa statuii Voievodului, prefectul Codrin Munteanu a evocat memoria înaintaşilor care au înfăptuit unirea, a vorbit despre datoria urmaşilor de a păstra unitatea naţională şi credinţa strămoşească şi a făcut un apel la respectarea valorilor. Acesta a mai spus şi că România este un stat care respectă minorităţile naţionale, care le-a acordat drepturi depline, fiind din acest punct de vedere un model european.

Defilarea armatei, jandarmilor şi pompierilor care a încheiat manifestările a fost întâmpinată cu ropote de aplauze de cei prezenţi, care au cântat la unison ”Treceţi batalioane române Carpaţii”. Mulţimea a asistat şi la un spectacol de poezie, cântece şi dansuri populare româneşti, printre interpreţi numărându-se şi solişti veniţi din alte judeţe ale ţării.

Autorităţile locale şi judeţene aflate sub culorile UDMR nu au participat nici anul acesta la Ziua Naţională. De altfel, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a şi declarat, în urmă cu câteva zile, că va participa la festivităţi doar atunci când maghiarii şi secuii vor primi autonomia promisă pe 1 Decembrie 1918 sau dacă se va alege o altă dată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale.

În noiembrie, liderii UDMR Covasna au amplasat în apropierea Prefecturii Covasna şi a Pieţei Mihai Viteazul un panou inscripţionat cu cuvintele ”SIC-Terra Siculorum” (varianta latină a Ţinutului Secuiesc), dar înaintea începerii manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naţionale organizatorii l-au drapat cu un uriaş drapel tricolor.

Manifestări dedicate Zilei naţionale au avut loc şi în alte localităţi din judeţul Covasna, printre care Târgu Secuiesc şi Breţcu. În cursul după-amiezii este programat un spectacol de gală la Centrul de cultură Arcuş şi vor avea loc ”baluri ale Unirii” la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului

6 comentarii

Tom Cc 02-12-2012 - 08:42

LA MULTI ANI ROMANIA !!
ROMANIA ESTE SI VA F STAT NATIONAL UNITAR SI INDIVIZIBIL !! sa moara de necaz si oftica iredentistii maghiari !!!

andra 02-12-2012 - 15:01

Multumesc tuturor celor care v-ati exprimat gandurile bune fata de Romania! Pace si intelegere si comunitatilor voastre va doresc!

digital 02-12-2012 - 11:22

în sfărșit,cineva s-a găsit să le dea peste nas,acestor bozghorași care și-au prea luat-o-n kap!
ar fi indicat să se facă lobby de către forțele usl,ca maghiarii să nu se prezinte la vot,așa cum a făcut kiorul la referendum!
poate nu mai ajung oranjgutanii ăștia în parlament!

andrei 02-12-2012 - 12:37

Sa va fie rusine!bozgori nesimtiti traiti in romania respectati tara in care traiti daca nu va convine nu va tine nimeni sa plecati in ungarialandia lichelelor ce sunteti, capuselor, parazitilor LA MULTI ANI ROMANIA !!
ROMANIA ESTE SI VA F STAT NATIONAL UNITAR SI INDIVIZIBIL

jojo 02-12-2012 - 14:14

Eu, sunt ROMAN,traiesc in Ardeal de 60 de ani, am avut in aceasta perioada foarte multi prieteni maghiari, oameni seriosi si de buna credinta, uscaturile, ca cel care a legat o ata de un ghemotoc de carpe sant putine, ei stiu ca nici maghiari lor nu-i primeste, sunt socotiti romani care stiu romaneste,daca se duc acolo ei fac cele mai mizerabile munci care aici nu le-ar face pentru nimic un lume. Aceasta invrajbire, (daca o pot numi asa) pleaca de la niste capete inferbintate , care in disperare ca nu mai acced la guvernare le vand maghiarilor tot soiul de gogosi. Acestia sunt oameni politici. Vor autonomia >/? cine-i deranjeaza, vor scoli in limba materna? o refuza ei insasi , fiindca nu se poate munci cu limba lor decat in tinutul Secuiesc , facultati ,au ., si toate celelalte drepturi ca toti cetateni romani.Daca capetele astea inferbantate ar fi puse un pic la rece, s-ar bucura chiar ei , unguri.Apelative ca: bozgor jmputit, topoare, huni e.t.c.multi dintre ei nu le merita, va asigur.

ProTranslatio - Agentie de traduceri 02-12-2012 - 22:53

La multi ani Romania! Sa auzim despre TARA numai cuvinte frumoase, in orice limba ar fi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult