Acasa Actualitate-InternaSocial Hartile faradelegilor din Capitala

Hartile faradelegilor din Capitala

scris de Ziua Veche
52 afisari

 

 

.Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA) Facultatea de Stiinte Politice (Departamentul de Sociologie) a alcatuit un studiu intitulat Cartografierea Sociala a Bucurestiului, in care sunt prezentate hartile infractionalitatii, furturilor din mijloacele de transport in comun, prostitutiei si drogurilor din Capitala dar si a curselor ilegale de masini.


Harta infractionalitatii a rezultat in urma anchetei bazata pe interviuri realizate cu politisti care lucreaza direct pe strada dar si cu taximetristi. Cele trei culori reprezinta severitatea evaluata de subiecti a infractiunilor pornind de la culoarea rosu, foarte grave, la galben- cele mai putin grave. Se observa o dispunere concentrica, in oglinda, a infractionalitatii. 

Studiul mai arata ca doar un sfert din populatia Bucurestiului raporteaza la politie actele deviante in care sunt victime si, de regula, doar pentru situatii deosebit de grave. Principalele motive pentru care populatia nu raporteaza la politie agresiunile sunt: lipsa de gravitate a faptei (23,4%) , ineficienta politiei (16, 7%) , lipsa de incredere in politie (5%), frica (4,1%), birocratia (3,5%). Totodata, aproape trei sferturi din plangerile declarate de bucuresteni la politie nu au fost rezolvate pana in prezent. 

Prin metode similare a fost alcatuita si harta furturilor din mijloacele de transport in comun. In afara liniilor trecute pe harta au mai fost semnalate:

Linii de tramvai: 16,32, 36

Linii de autobuz: 104,105, 131, 182, 220, 226, 282, 330, 331, 335, 682.

La intrebarea „Daca ati observat vreodata un furt din mijloacele de transport in comun, ce ati facut?”, aproape jumatate din populatie declara ca nu a fost martora la un astfel de incident. Cei care au avut o atitudine civica (atentionarea victimei, alertarea celor din jur) reprezinta un procent de doar 25%., restul avand atitudini pasive. De observat ca jumatate din bucuresteni au fost cel putin odata martori la un furt din mijloacele de transport in comun.

 

Pe baza intervievarii politistilor, taximetristilor si a altor categorii de persoane a fost realizata si harta drogurilor in Capitala, care reprezinta acele zone intrate in perceptia publica ca zone in care se pot gasi cu usurinta traficanti de droguri. Se poate observa ca exista o anumita corelatie cu harta infractionalitatii.

 

In privinta hartii prostitutiei, ea cuprinde zone in care se pot gasi usor prostituate sau bordeluri denumite cel mai adesea „saloane de masaj”. Punctele albastre de pe harta indica cele mai importante bordeluri, asa cum sunt ele denumite de intervievati.

 

Harta curselor ilegale de masini cuprinde zonele unde au loc, noaptea, aceste activitati, potrivit intervievatilor. Au fost mentionate generic si alte zone, cum ar fi Soseaua de Centura, Baneasa pe DN1, Gradina Zoologica.

Toate detaliile si hartile pot fi vazute in acest document.

0 comentariu

Stefan 20-07-2010 - 15:38

Ca profesor e foarte slab si confuz, ca sociolog nu face doi bani.
Ma intreb cum poate unul ca el consilia.
Subsecretar de stat a fost doar 2 saptamani, nimanui nu i-a tebuit asa ceva in Romania….pentru Moldova o fi ceva mai bun ca cei de acolo, dar ma indoiesc ca poate face ceva real. E o retea de interese in gasca liberalo-democrata a RM. Oamenii , calitatea lor, nu prea mai conteaza.

calugarul nonstop 20-07-2010 - 16:31

Stefan, poate si ai argumente impotriva calitatii lui Dungaciu. Sau doar te-a picat?

calugarul nonstop 20-07-2010 - 16:53

Nene Stefane.Nu te mai chinui.
Eu acum ma duc sa frec putin organul.
De aceea ma numesc nonstop.Ma excit singur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult