Acasa Actualitate-InternaSocial Iarna ne arde la facturi

Iarna ne arde la facturi

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.Facturile la intretinere vor fi mai mari cu cel putin 20 % in luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, din cauza gerului si a cresterii pretului la gigacalorie, a declarat Radu Opaina, presedintele Federatei Asociatiilor de Proprietari din Romania. ‘’Este imposibil’’, a replicat directorul RADET, Bogdan Becheanu, care a spus ca intreaga cantitate de agent termic facturata la populatie este mai mica cu 1,5% decat in ianuarie 2009.


Potrivit lui Opaina, valoarea facturilor la intretinere va creste diferit de la judet la judet, in functie de pretul practicat pentru gigacalorie, cele mai mari scumpiri fiind asteptate in judetele Arad, Alba, Vrancea – in municipiul Focsani, Vaslui, Constanta – in Mangalia, Sibiu si Brasov. Cea mai mica majorare a facturilor la intretinere, de 20 la suta, se va inregistra in Bucuresti, a precizat presedintele Federatei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Opaina a explicat ca estimarile facute se bazeaza pe cresterea preturilor din 2009, ale caror efecte se vor resimti acum, dar si pe faptul ca in luna ianuarie au fost multe zile geroase, potrivit Mediafax.

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in 27 ianuarie, proiectul de hotarare prin care municipalitatea subventioneaza marirea pretului la gigacalorie, astfel incat bucurestenii sa plateasca acelasi pret, ca in 2009, la energia termica.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, dupa aprobarea proiectului, ca in cazul in care ELCEN va decide o alta marirea a pretului gigacaloriei, municipalitatea nu va mai avea resurse pentru a suporta acest lucru.

Astfel, la cele aproximativ 450 de milioane de lei pe care Primaria Capitalei le platea pentru subventionarea cresterii pretului gigacaloriei se mai adauga alte aproximativ 100 de milioane de lei reprezentand ultima majorare a acestui pret.

„Doresc sa anunt cetatenii Capitalei ca facturile pe luna ianuarie 2010 nu vor depasi valoarea celor din ianuarie 2009”, spunea, in ianuarie, directorul RADET, Mihai Becheanu. Tarifele la energia termica livrata de ELCEN in Bucuresti si Constanta au fost majorate, la 1 ianuarie, cu 9%, respectiv 10%, printr-o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), adoptata la sfarsitul anului trecut, pe baza solicitarilor companiei.

 

RADET : Ba e mai ieftin

 

Directorul RADET Bucuresti, Bogdan Becheanu, a declarat vineri ca este imposibil ca factura la intretinere in luna ianuarie sa fie cu 20 la suta mai mare decat in decembrie 2009, deoarece cantitatea de agent termic facturata la populatie este mai mica cu 1,5 la suta decat in ianuarie 2009. El a precizat ca pot aparea, la anumite apartamente, consumuri mai mari, din cauza zilelor geroase din ianuarie, dar cantitatea de agent termic facturata la populatie pentru aceasta luna este mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor comunicate Mediafax de catre RADET, in ianuarie 2010 a fost facturata, catre abonatii casnici, o cantitate de 747.185,97 de gigacalorii, comparativ cu 758.742,45 de gigacalorii in 2009.

Cea mai mare cantitate de agent termic facturata la populatie este in Sectorul 3, de 182.713,75 de gigacalorii (comparativ cu 190.222,08 in 2009), urmata de Sectorul 6, de 168.908,92 gigacalorii (fata de 170.158,62 anul trecut).

In Sectorul 2 a fost facturata o cantitate de 133.388,1 gigacalorii, in Sectorul 4 cantitatea facturata este de 131.467,05 gigacalorii, in Sectorul 5 este de 72.148,22 gigacalorii, iar in Sectorul 1 se inregistreaza cea mai redusa cantitate de agent termic facturata, de 58.559,93 gigacalorii.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult