Acasa Actualitate-InternaSocial Ţiganii repatriaţi din Franţa vor să plece în Germania, Marea Britanie şi Spania

Ţiganii repatriaţi din Franţa vor să plece în Germania, Marea Britanie şi Spania

scris de Ziua Veche
18 afisari

Ţiganii din comunele Fântânele şi Cojasca (Dâmboviţa), repatriaţi din Franţa după ce au primit un ajutor de 300 de euro, au declarat că, în faţa sărăciei şi discriminării cu care se confruntă în România, nu au altă opţiune decât să plece în Marea Britanie, Germania sau Spania, relatează Sky News preluat de Mediafax.

   În Fântânele „este uşor să vezi de ce pleacă”, afirmă postul, precizând că majoritatea caselor nu au apă curentă şi electricitate, dar că pe străzi există „maşini cu numere de înmatriculare străine, care amintesc percepţia multora că Europa Occidentală oferă o viaţă mai bună şi mai uşoară”.
   Iordan Marian, unul dintre „miile de romi deportaţi din Franţa”, potrivit postului, a declarat că a fost „împins” de poliţişti francezi într-un avion, după ce aceştia au desfiinţat tabăra în care locuia. Cu cei 300 de euro primiţi, a cumpărat odorizante de maşină pe care afirmă că vrea să le vândă pe străzile Londrei, „destinaţia sa favorită”. „Suntem membri ai Uniunii Europene (UE) şi avem drepturi. Avem nevoie de bani, avem nevoie de mâncare. Putem trăi în România, dar nu avem locuri de muncă, iar în acest sat fiecare familie are câte zece copii”, a declarat Iordan.
   Romii devin o problemă socială tot mai mare pentru Uniune. În prezent, în Europa există 12 milioane de romi, dar numărul lor creşte rapid. Potrivit unor surse, romii ar urma să reprezinte 40 la sută din forţa de muncă, până în 2040, lucru care în opinia unora reprezintă un dezastru pentru viitorul economic al unei ţări, potrivit postului. Uniunea şi statele membre se află sub presiune, pentru a oferi programe de asistenţă financiară şi de educaţie. „Însă este clar că politica preşedintelui (francez, Nicolas) Sarkozy (…) nu va oferi soluţia”, comentează Sky News.
   Însă, aşa cum sugerează străzile pustii ale comunei Cojasca, dreptul la liberă circulaţie al romilor, ca cetăţeni europeni, este un drept pe care aceştia îl folosesc, în continuare. Aproximativ 90 la sută dintre romii deportaţi din Franţa au părăsit această localitate şi se îndreaptă către Marea Britanie, Germania sau Spania, „în speranţa că aceste ţări reprezintă o opţiune mai uşoară”.
   Nu există nici o îndoială că romii sunt „proscrişi” şi că majoritatea trăiesc excluziunea socială ca pe un mod de viaţă, conchide postul, adăugând că extinderea blocului european către Europa de Est a creat beneficii strategice şi economice pentru Unine, dar romii cred că în acest preţ este inclusă şi scoaterea lor din sărăcie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult