Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE. Igaş le-a tăiat norma de hrană la poliţişti

UPDATE. Igaş le-a tăiat norma de hrană la poliţişti

scris de A.B.
39 afisari

UPDATE. La ora 13,30, ministrul de Interne, Traian Igaş, va susţine o conferinţă de presă la sediul ministerului.

Ministrul de Interne Traian Igaş a semnat miercuri un ordin prin care valoarea normei de hrană a scăzut de la 700 de lei la 150 de lei.

Traian Igas (Agerpres)

Traian Igas (foto: Agerpres)

În urma acestei măsuri salariul angajaţilor din MAI va fi redus considerabil. De la 1 iunie, poliţiştii vor avea un salariu mai mic. Sindicaliştii consideră că ordinul este ilegal, pentru că ar încălca prevederile contractului colectiv de muncă.

Salariile agenţilor de poliţie sunt cu 530 de lei mai mici, deci o să avem salariul de poliţist sub 1.000 de lei. Acest ordin e ilegal total. Dacă nu se revine asupra acestui ordin, probabil că, începând de săptămâna viitoare, veţi asista la proteste de mari proporţii„, a declarat Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

UPDATE ora 11.47Liderul Pro Lex, Vasile, Lincu, a declarat că s-a interesat la Ministerul Administraţiei şi Internelor în legătură cu această măsură şi i s-a comunicat că măsura a fost luată pentru că nu sunt fonduri pentru plata integrală a acestor venituri.

Lincu a făcut referire la Legea 69/2010 care prevede că MAI are obligaţia, pentru a se încadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantum fix, respectvi salariul de merit ţi de execelenţă. Liderul sindical a susţinut că în continuare se vor da aceste salarii de merit şi de excelenţă.

El a precizat că un salariu de excelenţă înseamnă 50% din venitul salarial şi este acordat pentru cinci la sută din personal, 90% dintre cei care-l încasează fiind şefi.

Vasile Lincu a mai spus că salariul de merit reprezintă 20 la sută din salariu şi este plătit pentru 30 la sută din efectiv.

Potrivit lui Lincu, acest salariu de excelenţă înseamnă un salariu primit de un poliţist în execuţie.

El a precizat că în nota ministerului se arată că diferenţa oprită din norma de hrană va fi dată la sfârşitul lunii iunie sau luna viitoare, dar a subliniat că acest lucru este posibil să nu se întâmple pentru că nu sunt fonduri.

Premierul Emil Boc a solicitat Corpului de Control să efectueze o anchetă la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), legată inclusiv de modul de calcul al salariilor pentru unii angajaţi. Acest control a fost demarat din 19 mai.

Ministrul de resort, Traian Igaş, a declarat, marţi, că restructurarea MAI trebuie făcută neapărat, întrucât în caz contrar există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI.

Acesta a mai precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană.

Întrebat dacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreşte să discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vor fi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect.

Traian Igaş declara, luni, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salarii reduse cu 30 la sută dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fi derulat.

Camera Deputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi „pentru”, 132 „împotrivă” şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.

21 comentarii

Traian 02-06-2011 - 18:36

Dupa parerea mea GREVA sau DEMISIILE IN MASA sunt singurele solutii in aceasta tara guvernata de cea mai mare densitate de idiotenie din univers pe metru cub.

muresan ana 02-06-2011 - 20:41

Acuma nu cred ca putem sa le facem nimic dar cred ca NOI, nu o sa avem mintea scurta si cind o sa vina in 2012 acesti parveniti la cersit voturi SA-I PENALIZAM ca si pe taranisti sa nu intre nici in parlament..,, JOS CU EII”

Alin 03-06-2011 - 11:05

Da e si idiot Igas asta „România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană.” la numar comenteaza dar la ce salarii si ce dotari au, ca sunt cu mult peste noi nu comenteaza.
Un politist comunitar va avea dupa noua reducere de la 1000 la 500 ron/ luna dintre care 300 ron ii va cheltui ca sa ajunga zilnic la servici.
Eu zic ca e bataie de joc ….

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult