Acasa Actualitate-InternaSocial Ilie Năstase este de acord cu Nicolas Sarkozy în problema ţiganilor.CNCD s-a autosesizat

Ilie Năstase este de acord cu Nicolas Sarkozy în problema ţiganilor.CNCD s-a autosesizat

scris de Ziua Veche
11 afisari

.UPDATE ora 16,00-Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, joi, şi a început o investigaţie vizându-l pe fostul tenisman Ilie Năstase, după ce acesta ar fi făcut afirmaţii „posibil discriminatorii” la adresa romilor şi a etnicilor maghiari din România. Fostul tenisman Ilie Năstase a mărturisit că, în opinia sa,  preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy “are dreptate în problema ţiganilor” şi a susţinut că statul francez nu făcut altceva decât să îşi sprijine cetaţenii. Mai mult, Năstase a afirmat că, dacă ar fi fost preşedintele României, i-ar fi trimis pe ţigani în Harghita, schimbând astfel componenţa etnică a zonei.

 

Preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Astalosz, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, alături de colegii săi, va analiza dacă declaraţiile lui Năstase reprezintă „o instigare la ură rasială” şi dacă „vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare îndreptate împotriva comunităţii rome”.

Ancheta CNCD va fi instrumentată în maximum 90 de zile şi, conform procedurii, Năstase ar urma să fie citat pentru a fi audiat de membrii forului.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Ilie Năstase riscă o amendă, cuantumul acesteia urmând să fie stabilit prin decizia CNCD.

„Avem posibilitatea ca, în eventualitatea în care se demonstrează că fapta domnului Năstase este una de natură penală, să sesizăm Parchetul, însă noi nu am uzat, până acum, de această prerogativă şi nu o vom face nici în cazul domnului Năstase”, a mai declarat preşedintele CNCD.

“Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor. Da, aceasta este părerea mea. Văd că unii politicieni din România şi din alte ţări îi condamnă pe francezi, vorbesc despre drepturile omului şi libera circulaţie. Pe mine m-ar deranja să stea cineva cu cortul în faţa casei mele, să mă agaseze prin cerşit, să-mi sperie copiii care se joacă. Francezii nu au nimic cu cei care îşi văd de treabă, dar când vii la Paris să dai în cap, să furi atunci n-ai la ce te aştepta”, a declarat Năstase, la Paris, pentru ProSport. El a mai afirmat că şeful statului francez şi-a apărat cetăţenii, aşa cum ar trebui să facă şi preşedintele României, apreciind că problema romilor trebuie rezolvată de români, nu de francezi.

Sarkozy a apărat cetăţenii francezi, aşa cum ar trebui să facă şi preşedintele României. Am ajuns să merg pe Champs Elysees cu mâna pe buzunar de teama hoţilor. Mai nou s-au şmecherit, îşi lasă barbă şi se îmbracă precum musulmanii, ca să pară că sunt altcineva. Problema ţiganilor din România ar trebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sau austriecii”, a mai spus Năstase. El a adăugat: „Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români. Le-aş crea condiţii. În felul acesta s-ar schimba şi componenţa etnică a zonei. Ceauşescu a greşit. Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aş vrea ca şi românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cu maghiarii din România”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult