Acasa Actualitate-InternaSocial Importam zilnic doua milioane metri cubi de gaze supliment

Importam zilnic doua milioane metri cubi de gaze supliment

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Cantitatea de gaze naturale importata va fi suplimentata zilnic cu doua milioane metri cubi, pana joi, a declarat, astazi, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban.

 

 

„In zilele de marti, miercuri si joi importurile de gaze naturale vor fi suplimentate zilnic cu doua milioane metri cubi”, a spus Serban, citat de Agerpres. Acesta a precizat ca, din informatiile detinute, temperaturile extrem de scazute se vor inregistra doar pana joi. In aceste conditii, comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale ar putea ridica situatia de urgenta instituita luni.

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, resursele de gaze naturale pentru ziua de astazi ajung la 67,1 milioane de metri cubi, presiunile in reteaua de transport gaze naturale inregistrand valori ce asigura alimentarea in conditii de siguranta a tuturor localitatilor, cu prioritate a consumatorilor casnici.

Din totalul resurselor, productia interna de gaze naturale este de 32,1 milioane de metri cubi, extractia de gaze naturale din depozite de 25 milioane de metri cubi/zi, iar importul prin statia SMG Isaccea se situeaza la un nivel de 10 milioane de metri cubi/zi.De asemenea, centralele termoelectrice, pentru care s-a decis trecerea la utilizarea de combustibil alternativ, functioneaza in parametri normali, gazele naturale fiind directionate, cu precadere, catre consumatorii casnici.

Reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri au discutat astazi cu reprezentantii companiilor intermediare in importul de gaze naturale pentru Romania – Wintershall si Conef – despre posibilitatea suplimentarii importurilor de gaze naturale.

Potrivit secretarului de stat in MECMA, Tudor Serban, aceasta intalnire a venit in conditiile in care autoritatile romane au declarat situatie de urgenta, pe fondul temperaturilor extrem de scazute inregistrate in ultimele zile. serban a subliniat, insa, ca exista problema preturilor, deoarece gazele naturale de import au un pret dublu fata de cel din productia interna.

 

Unde se poate, se taie 

 

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a declarat, luni, situatie de urgenta din cauza temperaturilor extrem de scazute din ultimele zile. Acest lucru inseamna, pe de o parte, oprirea furnizarii gazelor naturale pentru consumatorii intreruptibili si, pe de alta parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite SNTGN Transgaz sa gestioneze operativ sistemul, astfel incat populatiei sa i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, caldurii si apei calde in conditii de siguranta.

In conformitate cu Legea 346/2007 privind masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a solicitat Comisiei verificarea intrunirii conditiilor pentru declararea situatiei de urgenta, din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor.

Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilor de declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu data de 25 ianuarie, ora 14,15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa ia masurile operative necesare, in conformitate cu prevederile Planului de masuri pentru situatii de urgenta in anul gazier 2009 – 2010.

 

Videanu : Importanta e presiunea, nu dimensiunea 

 

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat luni, la finalul sedintei de Guvern, ca Romania are stocuri suficiente de gaze, dar sistemul tehnic de extractie din depozite asigura cantitati reduse de gaze, deoarece, din cauza temperaturilor joase scade foarte mult presiunea. „Din cauza temperaturilor reduse de afara scade foarte mult presiunea in conducte. Nu se pune problema cantitatii de gaze, ci a presiunii lor”, a explicat Videanu. Ministrul Economiei a precizat ca instituirea situatiei de urgenta a fost determinata de temperaturile reduse si a fost necesara pentru asigurarea securitatii aprovizionarii populatiei cu gaze si pentru asigurarea agentului termic pentru populatie.

„In prezent putem asigura cetatenii ca nu sunt probleme pentru asigurarea gazelor pentru activitatea casnica. La agentul termic, am inlocuit aprovizionarea cu gaze cu combustibil alternativ. Mai dificil e in Bucuresti, unde presiunea este scazuta”, a spus Videanu, subliniind ca declararea situatiei de urgenta era necesara pentru a reduce sau inchide consumul industrial si asigurarea cu prioritate a aprovizionarii populatiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult