Acasa Actualitate-InternaSocial In 2009, romanii au avut 292 de ani de concedii medicale. Creste contributia la Fondul de Sanatate

In 2009, romanii au avut 292 de ani de concedii medicale. Creste contributia la Fondul de Sanatate

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Adina Geana a anuntat ca lucreaza, impreuna cu Ministerul Sanatatii, la un proiect pentru completarea Legii 95 din 2006, in care unul dintre puncte vizeaza modificarea contributiei la sanatate de la 10,7%, impreuna angajat si angajator, la 14%, cat a fost initial, informeaza Mediafax.

„Daca s-ar accepta aceasta crestere a contributiei, atunci valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) ar creste cu 20%”, a declarat Adina Geana, la seminarul „Pana unde trebuie sa investeasca statul in Sanatate si de unde ar trebui sa intervina investitorii privati?”. Adina Geana a mai spus ca din cei 21 de milioane de locuitori, 11,6 milioane sunt scutiti de la plata contributiei la FNUASS. „Banii in 2010 vor fi repartizati catre toate sectoarele in limita fondurilor existente. Am preconizat o colecta de 1,4 miliarde de lei pe luna. in primele trei luni, ianuarie-martie, am colectat lunar cate 1,1 miliarde de lei, iar in aprilie 0,9 miliarde de lei. Avem practic voie sa utilizam bani, dar nu ii avem. Necesarul ar fi de 1,7 miliarde de lei pe luna” , a explicat Adina Geana.

Ea a precizat ca la FNUASS se colecteaza in prezent 60% din necesar. „Poate pare melodramatic, dar nu avem solutii pentru extinderea colectarii. Exista categorii pentru care a inceput executarea silita”, a adaugat directorul CNAS. Mai mult, ea a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu are datorii catre furnizorii de servicii medicale.

Geana s-a referit si la problema concediilor medicale, aratand ca in 2009 au fost eliberate in total concedii medicale cumulate pentru 292 de ani, „cifra de Cartea Recordurilor”. „Un pacient a avut chiar doua trei concedii medicale in aceeasi perioada, de la medici diferiti”, a mai spus directorul CNAS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult