Acasa Actualitate-InternaSocial În 2011 au fost cu 27% mai multe intervenţii SMURD decât în 2010

În 2011 au fost cu 27% mai multe intervenţii SMURD decât în 2010

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Numărul intervenţiilor SMURD a crescut în 2011 cu peste 27% faţă de anul 2010, ceea ce înseamnă în medie aproximativ 500 de intervenţii pe zi, potrivit bilanţului activităţii desfăşurate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anul trecut.

ambulanta_smurdAcest lucru a fost determinat de creşterea numărului de echipaje SMURD, de o mai bună coordonare cu servicii medicale de ambulanţă, dar şi de creşterea nivelului de încredere a populaţiei în acest serviciu. În 90 la sută dintre intervenţii a fost acordată asistenţă adulţilor, potrivit bilanţului IGSU, citat de Agerpres. În restul de 10 la sută dintre intervenţii a fost acordată asistenţă copiilor, conform aceluiaşi bilanţ.

Timpul mediu de răspuns a fost de nouă minute, iar cel de intervenţie de 40 de minute. Cele mai multe intervenţii au fost în municipiul Bucureşti, unde au fost aproape 52.000, şi în judeţele Cluj, Mureş, Constanţa şi Timiş. Cifrele includ şi intervenţiile unităţilor de descarcerare.

În ceea ce priveşte tipurile de intervenţii medicale, 43 la sută reprezintă afecţiuni medicale generale, 25 la sută traumatisme, 7 la sută intervenţii la accidentele rutiere, 6 la sută afecţiuni cardiace, celelalte fiind intoxicaţii, afecţiuni neurologice-psihiatrice, etc. În 2011 au fost operaţionalizate şapte echipaje în trei judeţe şi au fost create premisele generalizării serviciilor SMURD la nivelul întregii ţări. În România acţionau, la sfârşitul anului 2011, 199 de echipaje SMURD la nivelul municipiului Bucureşti şi 36 în judeţe. Numărul ambulanţelor variază de la judeţ la judeţ, existând încă un important număr de judeţe fără ambulanţe de Terapie Intensivă.

În cursul anului 2012 au fost operaţionalizate serviciile SMURD din judeţele Tulcea, Covasna şi Gorj, urmând, în timp foarte scurt, cele din judeţele Teleorman şi Caraş-Severin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult