Acasa Actualitate-InternaSocial Incendiu devastator la clubul Bamboo. Zeci de victime

Incendiu devastator la clubul Bamboo. Zeci de victime

scris de S. P.
25 afisari

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineață, la clubul Bamboo din Capitală. Pompierii au activat Planul roșu de intervenție.
bamboo foc mareClubul Bamboo nu avea toate actele în regulă pentru autorizație de funcționare, a declarat la Digi24 viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu. „Cred că a funcționat și cu bunăvoința fostelor autorități”, a spus oficialul.
„Nu ştiu ce autorizaţie avea, ştiu ce autorizaţii nu avea. Nu avea autorizaţie de funcţionare şi nu avea autorizaţia de construire recepţionată, ăsta era şi unul dintre motivele pentru care nu o avea pe cea de funcţionare”, a declarat Dan Cristian Popescu.
El a mai spus că clubul Bamboo a fost amendat anul trecut pe acest motiv și urma să fie amendat din nou, pe aceleași motiv, următoarea etapă fiind suspendarea activității. „Problema e că suspendarea este scriptică. Primăria nu are competenţă să continue demersurile. Atunci când activitatea e suspendată, ANAF-ul trebuie să vină să confişte încasările în perioada în care activitatea e suspendată”, a precizat viceprimarul.

„Avea un plan de acțiune la incendiu avizat la ISU. Aveau documentația depusă la noi pentru autorizație de funcționare, dar incompletă. Se prevalează de astfel de lucruri. Depun dosarul şi mai trag de timp. În luna ianuarie ar fi fost amendaţi. Nu s-a ajuns la ei cu cei de la control”, a explicat viceprimarul.

ACTUALIZARE. Administratorul Clubului va fi chemat pentru audieri la Secția 7 de poliție, potrivit Digi24.

foc bamboo incendiu bamboo bamboo bamboo1 incendiu devastator bambooACTUALIZARE. 38 de persoane au fost aduse inițial la spitalele din București. 21 dintre acestea au fost transportate de ambulanțe, 17 au venit cu mijloace proprii, a precizat Raed Arafat.

ACTUALIZARE. Persoana care era în stare gravă și era intubată din cauza intoxicației cu fum are o evoluție bună și acum este conștientă, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

31 de persoane au fost spitalizate inițial, dar ulterior au plecat acasă, astfel încât la ora 7:30 mai erau internate doar opt. Dintre acestea, una este în stare gravă.

Trei răniți sunt internați la spitalul Floreasca, patru la Pantelimon, un rănit la Colentina, iar un altul la Elias.

ACTUALIZARE. A fost deschis un dosar penal la Tribunalul București. Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorilor li s-au alăturat și polițiști de la Serviciul Omoruri. Pentru moment, este investigată infracțiunea de „distrugere”. La fața locului sunt criminaliști care fac fotografii și prelevează probe.
Avocaţii clubului spun că există toate documentele necesare funcţionării clubului, în condiţiile în care clubul a fost renovat anul trecut.
ACTUALIZARE. Linie telefonică specială pentru situația victimelor – 021.206.40.50

ACTUALIZARE. Pompierii spun că în interior au fost găsite materiale inflamabile, ceea ce explică violența incendiului.

ACTUALIZARE. Ionuț Andreescu, locatar din apropierea clubului Bamboo, a povestit la Digi24 că alarma de incendiu s-a declanșat cu puțin înainte de ora 4:00. A observat ca peretele blocului vecin era roșu, a ieșit pe balcon și a început să filmeze. La un moment dat, flăcările ajungeau până la nivelul etajelor 4-5. „Norocul nostru, al locatarilor, a fost că n-a bătut vântul dinspre lac spre bloc, ca de obicei”, a povestit Ionuț Andreescu.
El s-a plâns că taxiurile care staționează în preajma clubului s-ar putea să fi îngreunat accesul mașinilor pompierilor, care au ajuns în 10-15 minute. „Știu sigur că nici măcar noi, locatarii, n-aveam acces cu mașinile mici, darminte camioanele sau mașinile de intervenție!”, a spus Ionuț Andreescu.

„Am văzut că pompierii au căutat surse alternative pentru apă și noi le-am pus la dispoziție doi hidranți și complexul vecin de lângă noi”, a adăugat Ionuț Andreescu.

ACTUALIZARE. Pompierii mai acționează la stingerea unor focare, dar incendiul este sub control, a anunțat Raed Arafat. Clădirea este total prăbușită, nu putem exclude existența unor victime până când nu vom verifica ruinele, e posibil ca asta să dureze până mâine. Colegii pompieri vor rămâne aici, rămân și echipaje medicale restrânse.

ACTUALIZARE. La Spitalul Pantelimon au rămas internați doi cetățeni români și doi cetățeni israelieni.

ACTUALIZARE, ORA 6:18 Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, spune că 20 de persoane sunt transportate către unități spitalicești, dar în jur de 20 de persoane s-au prezentat la spital cu propriile mijloace. O singură persoană este grav rănită, a suferi arsuri pe căile respiratorii, este intubată, la Floreasca.

Multe victime care s-au prezentat singure la spital au fost consultate și au plecat acasă. Astfel, la Floreasca, de pildă, din 16 persoane care s-au prezentat au rămas internate trei.

La Spitalul de Arși nu sunt persoane internate, nu au fost victime cu arsuri.

Există posibilitatea să existe în club persoane care să nu se fi putut autoevacua.

S-au făcut verificări în spate, în zona lacului, nu au fost găsite victime.

Clădirea clubului a fost distrusă în totalitate, nu se mai poate recupera nimic.

ACTUALIZARE. Potrivit reporterului Digi24 aflat la fața locului, Maria Moiș, focul încă nu a fost stins, arde mocnit și este mult fum. Mulți dintre cei care aveau mașini parcate în apropiere de Bamboo vin să și le mute, pe măsură ce află de incendiu, de teamă să nu se extindă.

ACTUALIZARE. „Am ieșit printre primii și mirosea a instalații electrice încinse. De câteva minute nu mai funcționa aerul condiționat. Nu a luat foc de la țigări”, scris pe Facebook o utilizatoare a rețelei sociale.

ACTUALIZARE, ora 6:00 Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, la Digi24: „În acest moment acționăm de pe laterale, focul este generalizat, flăcările sunt foarte mari. Ne concentrăm în acest moment pe stingerea și salvarea persoanelor. Nu știm câte persoane se aflau în interior. La sosirea primului echipaj, se începuse evacuarea. Nu excludem posibilitatea să mai fi rămas persoane înăuntru. Am constituit echipe de căutare-salvare.

Vizavi de club sunt blocuri de locuințe, acestea nu sunt în pericol nici din cauza flăcărilor, nici din cauza fumului. Lângă club există însă un altul, iar aici există posibilitatea de extinderea.

Planul roșu a fost declanșat la ora 4:00”.

ACTUALIZARE. Un martor ocular spune că s-a fumat în club, „s-a fumat palmat”, deși ospătarii atrăgeau atenția clienților să n-o mai facă.
ACTUALIZARE. Potrivit unui martor ocular, focul ar fi izbucnit dintr-odată și ar fi cuprins tot clubul. Nu s-a auzit nicio explozie în prealabil, dar, spune martorul, este exclus să fi pornit de la o țigară. Se pare că totul ar fi pornit de la scena unde se aflau dansatoarele.

ACTUALIZARE. Sunt 22 de răniți, informează Digi24. Unele dintre persoane au mers cu mașinile proprii la spitale.

ACTUALIZARE. Potrivit Agerpres, există cel puțin o victima intubată, în stare gravă.

Agenția citează surse medicale potrivit cărora alte persoane au fost transportate de la locul incendiului cu ambulanțele și la spitalul de urgență Universitar Colentina, unele dintre acestea suferind atacuri de panică.

ACTUALIZARE. Două dintre victime au fost duse la Spitalul Pantelimon, zece la Floreasca. Dintre ele, trei sau patru suferă de hipotermie, iar restul sunt intoxicați cu fum, potrivit Digi24.

ACTUALIZARE. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat sâmbătă dimineața pentru Agerpres că până la acest moment nu are informații despre eventuale decese. El a spus că niciuna din cele 12 persoane îngrijite de echipajele de intervenție nu se află în stare foarte gravă.

„Avem 12 persoane, în acest moment nimeni nu este în stare gravă. Sunt echipe suficiente deplasate la fața locului. Încă focul nu este stins. Avem echipe de căutare-salvare pe apă, pentru că avem informații că unii s-ar fi aruncat în apa rece. Avem echipe de la pompieri care caută acum”, a spus șeful DSU.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Sănătății, Florian Bodog, se află la sediul MAI, la centrul de coordonare.

Sute de persoane au fost evacuate. Incendiul a suprins întreaga suprafață a clubului, iar în acest moment intervin pompierii.

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al ISU București, la fața locului a fost constituit un punct de triaj al victimelor. Există posibilitatea să existe persoane surprinse în interior de flăcări.

Intervenția la fața locului este îngreunată de riscul iminent de prăbușire în totalitate a clădirii.

Clubul Bamboo din Capitală a ars în totalitate, iar clădirea este prăbușită în cea mai mare proporție, anunță, sâmbătă dimineață, Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

La fața locului acționează, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, peste 20 de autospeciale de stingere, 27 echipaje SMURD, 4 autospeciale pentru victime multiple, un Spital Mobil și Descarcerare Grea.

Pompierii din turele libere au fost chemați la serviciu pentru a interveni.

Clubul Bamboo a mai ars din temelii în anul 2005.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult