Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Incendiu forestier de proporţii în Harghita

UPDATE – Incendiu forestier de proporţii în Harghita

scris de Laurentiu Banches
13 afisari

UPDATE ora 16,25 Aproximativ 100 de persoane, pompieri militari şi civili, vânători de munte, jandarmi, silvicultori şi voluntari continuă eforturile de stingere a incendiului de pădure din apropierea comunei Plăieşii de Jos.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciubotariu, la faţa locului se află 22 de pompieri profesionişti de la Detaşamentul Miercurea Ciuc, 25 de militari de la Brigada 61 Vânători de Munte, şase jandarmi, 30 de pompieri civili de la serviciile voluntare din Plăieşii de Jos, Sânmartin şi Sânsimion, zece cetăţeni de la composesoratul Casinul Nou, şase jandarmi şi opt silvicultori, de la Ocolul Silvic Miercurea Ciuc. Forţele de intervenţie se ajută de motofierăstraie, motopompe, tractoare, autospeciale sau autocamioane de intervenţie.

Potrivit sursei citate, este vorba de 30-40 de hectare, dar estimarea nu este exactă, întrucât un fum dens acoperă zona şi vizibilitatea este scăzută. Alina Ciubotariu susţine că incendiul este localizat şi se lucrează la lichidarea lui.

Prefectul Harghitei, Cristina Augusta Urzică, s-a aflat la faţa locului, după ce a condus şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din Plăieşii de Jos, în cadrul căreia s-a decis suplimentarea forţelor de intervenţie.

——————————

Flăcările incendiului produs luni, care s-a extins în dimineaţa zilei de marţi, au cuprins cel puţin 50 de hectare de pădure tânără din zona comunei Plăieşii de Jos, din judeţul Harghita.

Incendiu de padure de proportii in Harghita (foto:benning.army.mil)

Pentru stingerea incendiului au fost mobilizaţi la faţa locului luni, peste 90 de pompieri militari, civili, voluntari şi silvicultori, cărora li s-au alăturat în noaptea de luni spre marţi şi vânătorii de munte şi jandarmii harghiteni. Intervenţia de luni a fost, de cele mai multe ori, imposibilă, din cauză că incendiul se manifesta la o altitudine de aproape 1300 de metri, pe un teren foarte accidentat, iar vântul bătea cu putere şi îşi schimba rapid direcţia. De asemenea, din cauza fumului dens şi toxic exista riscul ca cei care participau la stingerea flăcărilor să se intoxice.

Şeful Ocolului Silvic Miercurea Ciuc, Janos Levente, care administrează pădurea respectivă, a anunţat, potrivit Agerpes, că este dificil să fie făcută o evaluare a pagubelor din cauza fumului dens care acoperă zona, însă a precizat că cel puţin 50 de hectare de pădure au fost afectate. În dimineaţa zilei de marţi, 10 iulie a fost convocat, la sediul Primăriei Plăieşii de Jos, şi comitetul local pentru situaţii de urgenţă pentru a se dispune măsurile necesare în vederea stingerii incendiului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult