Acasa Actualitate-InternaSocial Incep grevele generale

Incep grevele generale

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Greva generala din 31 mai va fi o greva declansata in sectorul de educatie si in administratia publica pe termen nedeterminat, a declarat, miercuri, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, citat de Agerpres.


Potrivit acestuia, greva din 31 mai va fi si una de solidaritate sustinuta si de alte sectoare bugetare, in perspectiva unei greve generale care va fi declansata in momentul in care motiunea de cenzura anuntata de opozitie va fi votata in Parlament. Liderul sindical a anuntat ca este asteptat momentul grevei generale, la o data care depinde de momentul in care Guvernul va fi in Parlament si se va vota motiunea de cenzura.

„Noi am zis ca va fi data de 4 iunie, dar nu depinde de noi, ci de momentul in care Guvernul va fi in Parlament si se va vota motiunea de cenzura. Am ales acest moment deoarece este singurul in care noi, miscarea sindicala, mai putem face ceva”, a spus Petcu, subliniind ca asteapta sprijin din partea intregii miscari sindicale, a pensionarilor, societatii civile, dar si din partea parlamentarilor.

„Este momentul zero, momentul adevarului. Daca se voteaza motiunea de cenzura inseamna ca ne indreptam catre un stat totalitar. Daca avem castig de cauza, poate avem o sansa reala in relansarea dialogului social si constructia unui parteneriat social roman”, a mai adaugat Marius Petcu.

In paralel cu aceasta greva, liderul sindical a anuntat ca vor fi organizate si alte actiuni complementare, cum ar fi un lant umanitar in jurul Parlamentului, un filtru sindical si al pensionarilor la cele patru intrari din Parlament si, evident, „vom umple balcoanele pentru a vedea cum voteaza alesii nostri”.

De asemenea, CNSLR Fratia va declansa si o initiativa cetateneasca, respectiv infiintarea unui comitet de initiativa, publicat deja in MO, pentru strangerea de semnaturi din toata tara astfel incat, daca va iesi aceasta lege, sa fie demarata o initiativa cetateneasca pentru „demolarea ei in perioada urmatoare”. Potrivit presedintelui CNSLR Fratia, la greva de solidaritate din 31 mai vor participa cei din sectorul sanitar si functionarii publici, dar si sindicalistii de la Gaz Romania.

„Greva de solidaritate nu se va desfasura doar pe 31 mai, ulterior, pe 1 iunie, vor intra alte sectoare, care raman in greva toata saptamana, impreuna cu cei din educatie, respectiv cei de la RATB, Metrorex, CFR, Petrochimie, dar si alte cateva sectoare private, cum ar fi industria constructiilor de masini si a lemnului”, a mai spus Marius Petcu. 

 

Mecanismul reducerilor salariale impus de Guvern este unul care vrea sa genereze la nivelul intregii economii si societati romanesti o politica salariala, iar acest model este deja transformat in realitate in mediul privat, a declarat, miercuri, liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, la sediul Consiliului Economic si Social (CES). Liderul BNS a dat ca exemplu compania Romtelecom, care, potrivit declaratiilor sale, „a operat deja exact in acelasi sistem”.

In opinia acestuia, aceasta „incapatanare pe care executivul o manifesta la adapostul declaratiilor presedintelui Traian Basescu si anume aceea de a merge cu reducerea otova a salariilor in sectorul bugetar de la cel mai mic la cel mai mare cu 25 la suta este o masura antieconomica, total contraproductiva, care in nici un caz nu va duce la reformarea sistemului”.

In alta ordine de idei, Costin a precizat ca toate actiunile de protest decise de sindicate sunt legale. „Tot ceea ce facem dorim sa se inscrie in respectarea legalitatii. Unii dintre voi sunteti mirati si va intrebati cum este cu greva de solidaritate, dar de ce o zi si nu doi ani de acum inainte? Pentru ca niste smecheri din tara asta si-au permis in anii trecuti sa amputeze drepturile si libertatile sindicale, le-au calcat in picioare, au facut ca legislatia in vigoare sa fie extrem de restrictiva si nu o spune Costin sau Hossu, ci o spune Organizatia Internationala a Muncii, care a trimis aici o echipa tehnica”, a spus sindicalistul.

Acesta a adaugat ca echipa OIM a elaborat un raport tehnic cu privire la drepturile si libertatile sindicale, care a ajuns pe masa guvernului, insa de care ”guvernul nici nu vrea sa se atinga, nici nu vrea sa auda”.

„Nu putem face nici revolte si nu ne-am propus niciodata sa facem revolte si revolutii, ci ceea ce v-am comunicat acum este un calendar de actiuni de protest care se vor inscrie in prevederile legale. Respectam intrutotul legea”, a subliniat Costin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult