Acasa Actualitate-InternaSocial Indemnizaţia de şomaj va fi între 75% şi 90% din indicatorul social de referinţă, de 500 lei

Indemnizaţia de şomaj va fi între 75% şi 90% din indicatorul social de referinţă, de 500 lei

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Indemnizaţia de şomaj va fi stabilită la un nivel cuprins între 75% şi 90% din indicatorul social de referinţă, în prezent în valoare de 500 lei, fără să mai fie raportată la nivelul salariului minim, modificarea urmând să fie discutată în Coaliţie şi, ulterior, în Guvern, au declarat surse oficiale.  Indemnizaţia de şomaj reprezintă în prezent 75% din salariul de bază minim brut pe ţară,la care se adaugă un procent cuprins între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.


„Se discută acum ca salariul minim să fi înlocuit cu indicatorul social de referinţă, iar indemnizaţia de şomaj să fie calculată la 75% din acest indicator sau poate la 80-90%”, au declarat agenţiei MEDIAFAX sursele citate. Potrivit acestora, Ministerul Muncii vrea să încurajeze astfel şomerii să îşi găsească loc de muncă, considerând că actualul sistem de calcul al indemnizaţiei de şomaj nu încurajează reinserţia pe piaţa muncii a acestora.

„Dacă se menţine legată indemnizaţia de şomaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizaţia medie de şomaj să fie egală cu veniturile nete, iar diferenţa dintre salariul net şi indemnizaţia de şomaj să fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu există niciun fel de stimulare pentru şomeri să meargă spre un loc de muncă, nu îi deteremină nimic, pentru 10 lei în plus, să se ducă să îşi caute un loc de muncă. Ideea Guvernului este să mărească un pic ecartul, ca să fie activi pe piaţa muncii”, au arătat sursele.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, că indemnizaţia de şomaj ar putea scădea din 2011 şi nu va mai fi calculată în funcţie de salariul minim, ci de un indicator social de referinţă stabilit anual, măsură propusă pentru a încuraja munca. „Şomajul va fi calculat în funcţie de un indicator social de referinţă, pentru a stimula munca. Indemnizaţia ar putea reprezenta 50 sau 75 la sută din acest indicator, care va fi stabilit anual de Guvern”, a spus ministrul Muncii, într-o întâlnire informală.

În prezent sunt aproximativ 700.000 de şomeri, iar statul cheltuie anual cu aceste plăţi 4,1 miliarde de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult