Acasa Actualitate-InternaSocial Infotrafic: Cod galben ANM – Ceaţa îngreunează traficul rutier

Infotrafic: Cod galben ANM – Ceaţa îngreunează traficul rutier

scris de Z.V.
3 afisari

Administratia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de ceaţă, valabilă vineri dimineaţă, pentru 22 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

ANM: Cod Galben de ceaţă în Bucureşti şi 22 judeţe

Avertizarea ANM cod galben este valabilă pentru judeţele Sibiu, Braşov, Alba, Covasna, Harghita şi Mureş, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Vrancea, Bacău, Neamţ, Galaţi, Vaslui şi Iaşi, inclusiv E85 şi pentru zona de câmpie din sudul judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.  În aceste judeţe se va semnala „ceaţă, ce determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m şi izolat sub 50 m”, astfel, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră, traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă pe mai multe drumuri din judeţele Giurgiu, Brăila, Buzău, Sibiu, Alba, Mureş, Teleorman, Giurgiu, Harghita, Covasna, Constanţa precum şi pe autostrăzile A1, A2 şi A3.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Centrul Infotrafic recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă. Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Centrul Infotrafic reaminteşte de obligaţia conducătorilor de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizbili în trafic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult