Acasa Actualitate-InternaSocial Inghiti o capsula cat cireasa si filmeaza tot ce ai pe dinauntru!

Inghiti o capsula cat cireasa si filmeaza tot ce ai pe dinauntru!

scris de Ziua Veche
35 afisari

Ziuaveche.ro a fost de fata la experimentul care a avut loc la Institutul ”Matei Bals”, unde unul dintre angajati, dar nu oricine, ci tocmai persoana care se ocupa de achizitiile de aparatura medicala, a fost de acord sa inghita asa-numita capsula endoscopica. Cum ar fi sa aveti nevoie de o endoscopie si sa va fi dorit altceva decat suportarea unui furtun cam gros, care sa-ti intre pe gat pana in stomac?


Toata lumea e stresata cand vine vorba de endoscopie. Ei bine, cercetarea in medicina, pentru identificarea unor tehnici mai facile de investigare, mai bune, mai avansate, cu mai multa marja de exploatare, continua sa surprinda. In locul monstrului de furtun, se poate inghiti, acum, o simpla capsula care-si face treaba mai bine, filmeaza tot si nu te deranjeaza cu nimic.

Cum e capsula? Prin comparatie, cam cat o cireasa. Si lumineaza ca un licurici. De ce lumineaza? Pentru ca odata ce ai inghitit-o, ea incepe sa filmeze tot traseul pe care eu il scurtez ca sa nu enervez pe nimeni cu abundenta de termeni anatomici: esofag, stomac, intestine, rect si, pa!, afara cu ea dupa finalizarea tranzitului.

Asta inseamna ca timp de 8-9 ore, capsula isi vede de treaba ei si, ca un spion adevarat, filmeaza tot ce intalneste pe traseu. Inclusiv stenozele, care s-ar putea sa le intalneasca in plimbarea prin corpul uman.

Experimentul la care am asistat m-a facut sa-mi amintesc de un film vechi, stiintifico-fantastic, in care o naveta spatiala, cu un echipaj medical la bord, era minimalizata pana la intrarea ei in serul unei seringi si, dupa injectare, circula prin corpul omului pentru a depista ce probleme avea bolnavul, ca sa opereze la fata locului ”ruptura”, dupa care a iesit printr-o lacrima.

Uite ca acum, aceasta endo-capsula face o treaba asemanatoare, fara sa fie nevoie de transformari fantasmagorice ca cele din filmul amintit.

 

Prezentarea acestei tehnici de investigare care inlocuieste endoscopia clasica a fost facuta de doctoral italian Attilio Citrino. In fata personalului medical strans, marti, in amfitreatrul institutului, si a directorului spitalului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Citrino a desfacut capsula din ambalaj, iar domnul Ispravnic – pacientul voluntar, a fost pus sa imbrace o vesta usoara, in captuseala careia se afla 14 canale de conexie si un cablu necesar pentru emisie-receptie. Pacientul a luat capsula si a inghitit-o imediat, cu apa. N-a avut nici cea mai mica greata sau discomfort. Capsula a fost activata inainte de a disparea pe gatul pacientului. Ea poate fi deconectata, in sensul ca nu mai lumineaza, si e conectata din nou in perioada in care medical decide ce anume il intereseaza din ”traseu”, in functie de suferinta persoanei, pentru a identifica, cert, cauza. Practic, capsula poate filma totul. Dupa ce este recuperata capsula endoscopica, filmul se descarca in maximum 10 minute.

Pe parcursul experimentului, am urmarit figura pacientului-voluntar. Nici macar nu a transpirat. Se uita curios, din cand in cand, la aparatul micut, scos din buzunarul stand al vestei, pe ecranul careia se vedea cum ii arata propriul esofag. Aparatul putea fi dat din mana in mana, medicilor, si totul se transmitea pana la distanta maxima de 8 metri.

 

Am fost curiosi sa aflam, in afara confortului oferit, ce alta diferenta mai exista intre endoscopia clasica si acest mijoc nou investigativ, iar dr. Citrino a explicat ca se pot depista foarte bine si problemele ascunse ale colonului. Prof. Streinu-Cercel ne-a spus ca aceasta metoda se poate folosi cu success in foarte multe cazuri: enterite cronice, boli cronice de colon, formatiuni tumorale.

Bine-bine, o fi mai usor, dar cat de costisitor? Depinde de posibilitatile financiare ale fiecaruia. Pacientul trebuie sa suporte costul acestei capsule, adica 450 de euro. De ce? Simplu. Pentru ca nu poate fi refolosibila (normal, doar va imaginati pe unde intra si pe unde iese!).

 

Nota: Nu va putem oferi imagini pentru ca nu avem acordul pacientului.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult