Acasa Actualitate-InternaSocial Institutul Cantacuzino: Echipǎ OMS ancheteazǎ producția vaccinului antigripal

Institutul Cantacuzino: Echipǎ OMS ancheteazǎ producția vaccinului antigripal

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

După verificări, specialiştii vor stabili măsuri pentru eliminarea deficienţelor, pentru ca pe viitor vaccinul să fie produs în mod corect, fără niciun fel de risc.

Institutul Cantacuzino: Echipǎ OMS ancheteazǎ producția vaccinului antigripal

O echipă de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns luni, 24 februarie, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru a verifica linia de producţie a vaccinului antigripal, după ce 400 de mii de doze nu au mai putut fi puse pe piaţă, din cauză că au o concentraţie mare de alergeni.  După verificări, specialiştii vor stabili măsuri pentru eliminarea deficienţelor, pentru ca pe viitor vaccinul să fie produs în mod corect, fără niciun fel de risc.

Agenţia Naţională a medicamentului anunţa recent că vaccinul antigripal produs la Cantacuzino ar contine o substanţă periculoasă.  La solicitarea ministerului sănătăţii, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vor încerca să elimine disfuncţionalităţile de la linia de producţie, astfel încât pe viitor să nu mai fie probleme în producerea lui.

Ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, a spus că a depus toate eforturile ca activitatea de la Cantacuzino să fie reluată. „Ministerul a solcitat tuturor organismelor cu atribuţii legale clarificarea situaţiei privind vaccinul  gripal şi stabilirea măsurilor pentru eliminarea posibilelor deficienţe în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în  anul 2014, fără niciun fel de risc”, a declarat Eugen Nicolăescu, conform Radio Romȃnia Actualitǎți. Totodată, ministerul sănătăţii i-a cerut oficial Curţii de Conturi să ancheteze modul în care Institutul Cantacuzino a folosit banii publici şi să stabilească valoarea prejudiciului, iar cei găsiţi vinovaţi să plătească.

Până se va clarifica situaţia, dozele deja produse sunt păstrate în stoc până la expirare, pentru a fi utilizate în cazul unei pandemii.  Amintim că, până săptămâna trecută la noi în ţară cazurile de gripă erau sporadice.  În schimb, în Ungaria epidemia ia proporţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult