Acasa Actualitate-InternaSocial Interviu cu şeful de la Meteo despre iarnă şi cod roşu

Interviu cu şeful de la Meteo despre iarnă şi cod roşu

scris de Ziua Veche
430 Afisari

Interviu cu ION SANDU şeful de la Meteo despre iarnă şi cod roşu

Ce factori au influenţat episodul de iarnă severă cu care ne confruntăm, cât va mai dura iarna şi ce înseamnă atenţionarea de cod roşu – despre toate acestea a vorbit Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-un interviu acordat ziarului „Puterea”.

Cât va mai dura iarna?

În următorul interval, vom avea în continuare aspect autentic de iarnă şi sunt aşteptate ninsori, mai ales în partea de est şi de sud a ţării. În acest moment semnalele indică faptul că primăvara nu va debuta cel puţin până în jurul datei de 1 martie – data calendaristică a debutului acestui anotimp.

Ce înseamnă fiecare dintre cele trei coduri emise pentru anotimpul de iarnă?

În situaţiile de viscol se emite atenţionare cod galben dacă sunt prognozate: ninsoare însoţită de vânt cu viteze la rafală de 50-70 km/h şi vizibilitate sub 100 m. Avertizarea cod portocaliu presupune prognozarea de ninsoare însoţită de vânt cu viteze la rafală de 70-90 km/h şi vizibilitate sub 50 m, iar în cazul codului roşu se prognozează vânt la rafală de peste 90 km/h şi vizibilitate aproape de zero. În toate situaţiile, fenomenele trebuie să fie anticipate a se produce pe arii extinse şi în cea mai mare parte a intervalului temporal de valabilitate a atenţionării sau avertizării. În situaţiile în care ninsoarea abundentă nu este însoţită de vânt, criteriile pentru emiterea atenţionărilor/avertizărilor sunt: atenţionare cod galben când stratul de zăpadă este de 10-30 cm în 24 de ore, 30-50 cm pentru codul portocaliu şi peste 50 cm în 24 de ore în cazul codului roşu, toate aceste valori urmând să se înregistreze în cea mai mare parte a zonei avertizate.

A fost emis vreodată cod roşu pe timp de iarnă?

 Codul roşu nu a fost niciodată emis în timpul iernii. Pragurile pentru acest cod sunt calculate, pentru orice fenomen meteorologic, în funcţie de extremele climatologice ale acestuia.

 Citeste mai mult pe PUTEREA

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS