Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Cod Rosu pe Olt

UPDATE Cod Rosu pe Olt

scris de Ziua Veche
73 afisari

.

UPDATE, joi, 18.45: Hidrologii au instituit joi dupa-amiaza codul rosu de inundatii si pe sectorul Tomesti – Sancraieni al Oltului, in judetul Harghita, pastrand avertizarea pentru anumite tronsoane ale Siretului si extinzand-o pentru un nou segment al Prutului.


„Se instituie cod rosu pe raul Olt, pe sectorul Tomesti – Sancraieni, judetul Harghita, pe raul Prut, sectorul Stanca Aval – amonte Ungheni, aferent judetelor Iasi si Botosani, si se mentine pe Siret, pe sectorul Lespezi-Dragesti (judetele Iasi, Neamt si Bacau) si pe sectorul sendreni-Dunare (judetul Galati), pe raul Prut, pe sectorul Oroftiana-Acumularea Stanca Costesti (judetul Botosani) si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati)”, se precizeaza intr-o actualizare a avertizarii hidrologice deja in vigoare, informeaza Mediafax. Actualizarea care introduce codul rosu de inundatii pe Olt este valabila de joi dupa-amiaza pana vineri dupa-amiaza. Hidrologii mentin sub avertizare cod portocaliu pentru inca cel putin o zi raurile din bazinul Sucevei, dar si sectorul Ungheni – Dranceni al Prutului, sectoarele Zvoristea – Lespezi si aval Dragesti – sendreni ale Siretului, segmentul Sancraieni-Hoghiz al Oltului si tronsonul Dorohoi – Dangeni al raului Jijia. Cod galben au primit sectoare ale raurilor Moldova, Bistrita, Crasna, Mures, Tarnava Mare si Tarnava Mica, Olt, Negru, precum si apele din bazinul superior al Prahovei. Trotusul, Barladul, Bahluiul si afluentii Prutului raman si ei sub cod galben cel putin pana vineri.

 

 

UPDATE, joi, 12.45: Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu (PDL) a declarat, joi, la RFI Romania, ca subiectul apararii impotriva inundatiilor „nu trebuie discutat”, ci acceptat, atunci cand se impart banii in ministere si ca prevenirea inundatiilor trebuie sa fie un domeniu prioritar. „Pe viitor, ministrii sa inteleaga ca domeniul de aparare impotriva inundatiilor este prioritar. Atunci cand se fac impartirile de bani in ministere, sa fie un subiect care sa nu fie discutat. Toata lumea sa accepte ca intai se aloca fonduri pentru acest domeniu si ministrii trebuie sa vada in teren ceea ce se intampla”, a declarat presedintele Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, citat de Mediafax.

 

Sulfina Barbu a mai spus ca multi ministri nu stiu nici macar cum arata un dig si cat este el de important: „Nu cred ca stiu multi ministri cum arata un dig si cat este el de important, chiar daca poate fi important o data la zece ani! Nu cred ca stiu multi ministri cum arata o acumulare! E bine sa vada in teren lucrurile acestea”.

Fostul ministru al Mediului crede ca solicitarea premierului ca toti ministrii sa plece in zonele inundate este o idee buna. „Eu cred ca este un lucru foarte bun si prim-ministrul a procedat corect, pentru ca trebuie sa fie in teren si sa vada situatia la fata locului. Din birou se vad lucrurile altfel”, a spus Sulfina Barbu.

Ea mai considera ca autoritatile din plan local ar trebui sa faca simulari mai dese cu populatia din zonele expuse inundatiilor. Sulfina Barbu mai vorbeste despre anumite „carente institutionale” in gestionarea situatiei.

———————————————————-

UPDATE miercuri 19.00: Ucraina pierde teritoriu in favoarea Romaniei din cauza inundatiilor, a declarat ministrul ucrainean pentru Resurse Naturale, Viktor Boiko, citat de agentia Ukrinform, preluata de Mediafax. Ministrul ucrainean a adaugat ca, in timpul inundatiilor, cursul Dunarii se modifica si, tinand cont de faptul ca frontiera este stabilita de-a lungul cursului apei, Romania castiga teritoriu. „In prezent, digul romanesc este la 300-400 de metri distanta de malul romanesc al Dunarii”, a precizat acesta. Ministrul ucrainean a facut aceste declaratii in conditiile in care nivelul apelor Dunarii continua sa creasca, pe fondul inundatiilor, in zona Vilkovo, din regiunea Odesa. Update. 15.15: Inundatiile din ultimele zile au ridicat numarul persoanelor decedate la 22 cazuri, iar alte aproximativ 7.000 de persoane au fost evacuate, potrivit datelor prezentate miercuri în sedinta de guvern. La aceasta se adauga 2.917 locuinte inundate si 206 case distruse.

Ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a declarat anterior ca, marti, citat de Mediafax, au fost efectuate demersuri pentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europene, care poate fi accesat în doua situatii – în situatie de forta majora, daca pagubele depasesc trei miliarde de euro, ceea ce nu este cazul României, sau daca într-o perioada limitata de timp pagubele depasesc 0,6% din PIB, care este situatia României. Potrivit ministrului, astfel va putea fi accesat un ajutor de 75 milioane euro. El a mai declarat ca, la fel ca în 2004 si în 2006, Ministerul Muncii va acorda fiecarei familii care are membri decedati în inundatii un ajutor social de 50 de milioane de lei vechi.

CITIT AICI SITUATIA constata de M.A.I. la ora 08.30.

UPDATE miercuri 12.10: In ultimele 24 de ore, au acţionat 1.155 angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de alţi peste 1.800 angajaţi din cadrul M.A.I., M.Ap.N., serviciilor voluntare şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. În total, s-a intervenit cu 456 mijloace de intervenţie, din care 178 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, anunta Ministerul Administratiei si Internelor.

Potrivit MapN, 250 de militari cu 22 de mijloace auto din Ministerul Apărării Naţionale acţionează, în prezent (n.red. – 30 iunie), în judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău şi Botoşani pentru sprijinul populaţiei afectate de inundaţii.

In judeţul Neamţ, militari din Batalionul 43 Transport şi din Batalionul 634 Infanterie evacuează persoane şi bunuri materiale din localităţile Tămăşeni, Adjudeni şi Răchiteni şi acţionează pentru consolidarea malurilor râului Siret la Podul de la Gâdinţi şi în zonele care au primit avertizare de cod roşu de inundaţii.

Militari din Batalionul 498 Paraşutişti, din Batalionul 631 Tancuri şi Batalionul 635 Apărare Antiaeriană acţionează în localităţile Săuceşti şi Letea Veche pentru evacuarea persoanelor sinistrate şi pentru înălţarea digurilor de protecţie, continuând astfel misiunea aviatorilor de la Baza 95 Aeriană şi a militarilor de la Comandamentul 115 Comunicaţii, care au acţionat în zonă până în această dimineaţă.

In cursul nopţii, echipajul unui elicopter IAR 330 L al Bazei 95 Aeriene, aflat în misiune între localităţile Lespezi, din judeţul Iaşi, şi Filipeşti din judeţul Bacău, a supravegheat unda de viitură de pe râul Siret, în vederea atenţionării la timp a populaţiei şi a autorităţilor locale pentru evacuarea zonei.

.La Hălăuceşti, în judeţul Iaşi, militari de la Batalionul 198 Logistic acţionează pentru salvarea şi evacuarea persoanelor şi bunurilor afectate de inundaţii şi înalţă digul de protecţie, iar la Dorohoi, în judeţul Botoşani, se continuă decolmatarea drumurilor de acces.

In ultimele 24 de ore, circa 350 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au intervenit, la solicitarea autorităţilor publice locale, în judeţele Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Bacău pentru salvarea populaţiei afectate de inundaţii şi pentru limitarea efectelor acestora în localităţile calamitate.

UPDATE miercuri 11.00: Douazeci si una de persoane au decedat din cauza inundatiilor, in ultimele sapte zile. In judetele Iasi, Suceava si Neamt a fost decretata stare de alerta din cauza riscului crescut de inundatii, transmite Radio Romania Actualitati. In judetele Iasi, Suceava si Neamt a fost decretata stare de alerta din cauza riscului crescut de inundatii. Masura a fost luata de ministerul de interne, dupa ce hidrologii au instituit cod rosu pe Siret, Prut, raurile din bazinul Sucevei, cursul superior al Jijilei si pe raul Negru. Avertizarea este valabila pana joi iar autoritatile au decis evacuarea populatiei din zonele cu pericol de inundatii.

Meteorologii au prelungit atentionarea cu cod galben de ploi insemnate cantitativ pana joi la ora 9.00 pentru aproape toata jumatatea de est a tarii. Sunt vizate 18 judete: Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Brasov, Prahova, Harghita, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Botosani, Iasi, Valsui, Galati, Braila, Buzau, Tulcea.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, de miercuri de la ora 9.00, pana joi la ora 9.00, in Moldova, in nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si in zona Carpatilor Orientali, cantitatile de apa vor continua sa fie insemnate, depasind local 25 de litri pe metru patrat si izolat 40 de litri pe metru patrat.

UPDATE miercuri 09.30: Doua persoane sunt date disparute dupa ce masina in care se aflau a fost luata de o viitura, marti seara, in zona localitatii Fenes din judetul Caras Severin, transmite Mediafax. Zece trenuri care circula pe magistrala Bucuresti Nord – Timisoara Nord au fost anulate din cauza inchiderii traficului intre statiile Teregova si Armenis, in judetul Caras-Severin, in urma inundarii liniei, a anuntat, marti, CFR Calatori. Pericolul inundatiilor pe cursul raului Siret a trecut, iar unda de viitura nu a produs pagube in localitatile riverane, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, prefectul Mihai Archip. Cele aproape 6.000 de persoane care au fost evacuate marti seara au inceput sa revina la casele lor. “Ramanem in continuare in alerta, dar putem spune ca riscul inundatiilor a trecut. Monitorizam Siretul si tinem legatura cu autoritatile din amonte pentru a sti situatia in fiecare moment”, a precizat prefectul Mihai Archip. Peste 11.000 de persoane din comunele Doljesti, Tamasesni, Sabgna, Gadinti, Ion Creanga, Horia, Icusesti si cartierul romascan Nicolae Balcescu au fost vizate de masura evacuarii, ca urmare a codului rosu instituit pe raul Siret. De asemenea precipitatiile abundente care au cazut, marti, pe teritoriul judetului Botosani au impus noi evacuari de persoane in zonele inundabile ale mai multor rauri si parauri, a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

.UPDATE 18.25: Ministrul Blaga a estimat ca inundatiile vor provoca pagube mai mari de 0,6 % din PIB, adica aproximativ 75 de milioane de euro. Un ultim bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta arata ca judetele Botosani, Suceava, Galati, Braila si Tulcea sunt cele mai afectate, transmite Radio Romania Actualitati.  

UPDATE 16.50: Debitul Siretului ar urma sa ajunga, miercuri dimineata, la 2.000 de metri cubi pe secunda in zona Lespezi, dublu fata de valoarea inregistrata marti dimineata, cresterea fiind generata de intrarea pe cursul românesc al unui vârf de viitura venind dinspre Ucraina, transmite Mediafax.

 

Peste 200 de jandarmi actioneaza pe raza judetelor Botosani si Suceava pentru salvarea si evacuarea populatiei aflate in zonele inundate precum si pentru limitarea efectelor inundatiilor. Pe 29 iunie, aproximativ 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Suceava actioneaza pentru limitarea efectelor inundatiilor in localitatile Zamostea, Zvoristea, Dornesti, serbauti, Satu Mare. De asemenea, in localitatile Darmanesti si Calinesti, peste 30 de cadre ale scolii Militare de Subofiteri Jandarmi Falticeni intervin in sprijinul populatiei.
Actiunile sunt in continuarea celor de ieri când aproximativ 40 de jandarmi au participat la actiunea de cautare a persoanei disparute din localitatea Todiresti si au intervenit in sprijinul autoritatilor locale din Liteni si Dolhasca. La inceputul saptamânii, aproximativ 60 jandarmi au intervenit pentru limitarea efectelor inundatiilor, salvarea si evacuarea persoanelor din localitatile Gramesti, Zvoristea, Darmanesti si Zamostea.
In comuna Zamostea, unde o viitura a afectat numeroase gospodarii si locuinte, 21 de persoane, batrâni si copii, au fost evacuate din locuinte si au fost cazate la Caminul cultural din comuna. Pentru transportul persoanelor evacuate, jandarmii, dotati cu cordeline si veste de salvare, au folosit, in unele cazuri, barci pneumatice. In judetul Botosani, cu ocazia actiunilor de salvare, jandarmii au folosit mijloace specifice de interventie in astfel de situatii (barca de salvare, lopeti etc.) reusind sa evacueze din zonele inundate sapte copii, 19 femei si 21 de barbati in municipiul Dorohoi
In localitatea Hiliseu- Horia jandarmii, au reusit sa salveze de furia apelor doi barbati in vârsta ramasi izolati in propriile locuinte.
Efectivele de jandarmi din cadrul I.J.J. Botosani au actionat in sprijinul populatiei in localitatile: Cosula, Padureni, Hiliseu-Horia si municipiul Dorohoi. In municipiul Dorohoi efectivele de jandarmi au actionat pentru organizarea dispozitivelor de blocare a zonei afectate de inundatii si pentru interzicerea patrunderii autovehiculelor sau persoanelor. Incepând cu ora 02.00, jandarmii au inceput sa execute in sistem integrat cu lucratori ai Politiei Municipiului Dorohoi, misiuni de mentinere a ordinii publice in zonele afectate de inundatii in municipiul Dorohoi.
Patrulele mixte jandarm-politist vor executa misiuni de mentinere si-n cursul zilei de astazi.

.De asemenea, peste 50 de militari din Ministerul Apararii Nationale actioneaza in prezent in judetele Botosani si Neamt pentru sprijinul populatiei afectate de inundatii. La Dorohoi, judetul Botosani, militari din Batalionul 335 Artilerie “Alexandru cel Bun” au evacuat 15 familii impreuna cu bunurile materiale si actioneaza pentru decolmatarea cailor de acces. Militari din Batalionul 634 Infanterie “Petrodava” din Piatra Neamt sunt desfasurati in zona localitatii Gâdinti, lânga municipiul Roman, pentru consolidarea digului râului Siret. De asemenea, militari din cadrul Batalionului 43 Transport din Roman participa cu doua autocamioane, in localitatile Tamaseni, Adjudeni si Rachiteni, judetul Neamt, pentru evacuarea populatiei afectate de inundatii.

In ultimele 24 de ore, alti 100 de militari din Ministerul Apararii Nationale au intervenit, la solicitarea autoritatilor publice locale, in judetele Botosani si Galati, pentru salvarea populatiei afectate de inundatii si pentru limitarea efectelor acestora in localitatile calamitate.
Ministerul Apararii Nationale, prin structurile specializate din Statul Major General, monitorizeaza permanent situatia din tara, iar unitatile de interventie continua sa fie pregatite pentru a interveni, la cererea autoritatilor publice locale, potrivit planurilor de cooperare intocmite pentru situatii de urgenta.

———

UPDATE 14.20Optsprezece persoane au murit in urma inundatiilor din ultima perioada. Hidrologii au instituit cod rosu de inundatii pe raul Siret, pe segmentul Sendreni – Galati, transmite Radio Romania Actualitati.

UPDATE 11.15: Zece persoane au murit si noua sunt date disparute in nordul Moldovei, in urma inundatiilor din ultimele zile. In 10 judete din nord estul tarii a fost prelungit codul galben de ploi, transmite Radio Romania Actualitati. Din cauza efectului combinat al deversarilor de la acumularile din amonte si al remuului de pe Dunare, hidrologii au instituit cod rosu pe raul Siret, segmentul Sendreni – Galati. Aceasta avertizare presupune risc de viituri majore, cu amenintare directa asupra sigurantei persoanelor si bunurilor. Se lucreaza inca de luni la suprainaltarea unui dig de protectie cu saci de nisip si pamant pe digul de aparare al Siretului, pe raza localitatii sendreni, pe o lungime de 3,5 km. Si in intervalul urmator precipitatiile vor afecta nordul si centrul Moldovei si zona Carpatilor Orientali.

Sase persoane au decedat, iar una este data disparuta în urma inundatiilor produse în judetul Botosani în cursul serii de luni si al noptii de luni spre marti, potrivit unui bilant provizoriu al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Cinci dintre victime sunt din municipiul Dorohoi, iar cadavrele acestora au fost descoperite, marti dimineata, în casele care au fost inundate ca urmare a iesirii din matca a paraului Buhai. Cea de-a sasea este un barbat din comuna Ibanesti, care a fost luat de viitura, în timp ce încerca sa salveze un animal. Un copil de 15 ani a fost dat disparut la Dorohoi.
Totodata, peste 1.700 de persoane din 13 localitati au fost evacuate din cauza apelor. Autoritatile locale le-au pregatit persoanelor evacuate din calea apelor locuri de cazare în sali de sport si scoli. Circulatia rutiera pe mai multe drumuri nationale, judetene, comunale si satesti din zonele afectate a fost întrerupta timp de mai multe ore din cauza inundatiilor, transmite Agerpres.

.Bilantul distrugerilor produse de inundatii s-a agravat si în Suceava, unde doua persoane au decedat, una a fost ranita iar alte opt persoane sunt date disparute; opt persoane sunt izolate în podurile caselor; 13 case sunt distruse; 936 de case au fost avariate; peste 402 de case sunt izolate; peste 8 km drumuri judetene au fost distruse si peste 17 km avariate (Calafindesti); peste 25 km drumuri comunale distruse si peste 135 km avariate; 0,72 km drumuri nationale avariate; 9 poduri distruse; 21 poduri avariate; 3 podete distruse; 84 podete avariate; peste 100 de metri de aparari de maluri distruse si peste 100 de metri avariate; aproximativ 1166,5 ha teren agricol si pasune inundate; 7 stalpi de înalta tensiune si 5 stalpi de joasa tensiune distrusi.
Sunt blocate si drumurile Zvoristea – Zamostea – Gramesti – DJ291 A; Patrauti – DJ 280 V; serbauti – DJ 290 D, DJ 178 B; Dragomirna – DJ 208 D; Arbore – DJ 209 V, DJ 178; Iaslovat – DN 2K; Darmanesti – DJ 209 D; Cacica – DJ 209 L; Vicovu de Jos – DN 2 E; Gura Humorului – Ilisesti – DN 17; Comanesti – DJ 178 A; Fratauti – DJ 178 C; Marginea – DJ 209 K.
Cele mai afectate localitati sucevene au fost Arbore, Balaceana, Bilca, Boroaia, Brodina, Cacica, Cajvana, Calafindesti, Comanesti, Darmanesti, Dornesti, Dragomirna, Draguseni, Fantana Mare, Frasin, Forasti, Fratautii Noi, Fratautii Vechi, Galanesti, Granicesti, Gura Humorului, Hantesti, Horodnicul de Jos, Horodnicul de Sus, Iaslovat, Ilisesti, Marginea, Manastirea Humorului, Mitocul Dragomirnei, Moldovita, Musenita, Partestii de Jos, Patrauti, Pojorata, Putna, Radauti, Straja, Stroiesti, Sucevita, serbauti, Todiresti, Udesti, Ulma, Vama, Vatra Moldovitei, Veresti, Vicovul de Jos, Vicovul de Sus, Voitinel, Zamostea, Zvoristea.
În tara, inundatiile au produs pagube materiale importante si în Iasi, Neamt, Valcea, Bacau, Tulcea si judetele riverane Dunarii, unde mii de hectare de teren au fost inundate.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prelungit marti dimineata cu înca 24 de ore atentionarea meteorologica cu cod galben de ploi. Potrivit meteorologilor, de marti de la ora 9.00 si pana miercuri la ora 9.00, în nordul si centrul Moldovei si în zona Carpatilor Orientali, inclusiv în partea montana a judetelor Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures si Harghita, cantitatile de apa vor continua sa fie însemnate, depasind local 25 de litri pe metru patrat si izolat 50 de litri pe metru patrat.
Atentionarea cu cod galben vizeaza zece judete: Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Suceava, Neamt, Bacau, Botosani, Iasi, Valsui.

ANM precizeaza ca fenomene de instabilitate atmosferica vor fi si în celelate regiuni ale tarii, pe arii mai restranse.
Initial, ANM a emis o atentionare cu cod galben de ploi de luni de la ora 9.00 si pana marti la ora 9.00 pentru zona de est si nord-est a tarii.

0 comentariu

calugarul nonstop 20-07-2010 - 16:28

baaa, voi mai stiti bancuri noi cu Bula? ia ete aici

Horatiu 20-07-2010 - 16:51

Doamna Udrea merita tot respectul pentru cat de bine isi face treaba si cu cata daruire munceste. Bravo!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult