Acasa Actualitate-InternaSocial Investiţii prioritare în Sănătate: terapie intensivă şi oncologie

Investiţii prioritare în Sănătate: terapie intensivă şi oncologie

scris de Ziua Veche
4 afisari

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două domenii: terapie intensivă şi oncologie.


“Din ceea ce eu am văzut personal în spitale eu voi propune ca una din priorităţi să fie pe domeniul oncologic, care este un domeniu în care, din păcate, atât infrastructura sanitară, cât şi dotările sunt necorespunzătoare, cu două trei excepţii – Institutul din Cluj, care este de nivel european, anul viitor vom termina construcţia Institutului oncologic din Iaşi, care va avea o infrastructură la nivel european şi la Bucureşti sunt lucrări de amploare, dar reabilitarea secţiilor de oncologie la spitalele judeţene este absolut necesară. (…) În privinţa finanţării oncologiei, cred că este o obligaţie a statului”, a adăugat Cseke Attila, citat de Agerpres. Prezent la audieri, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a precizat că, în prezent, există 80.000-90.000 de bolnavi oncologici. “O să venim cu propunerea ca programul de radioterapie să fie deschis mai ales pe piaţa privată. Ar trebui stabilite nişte centre cu competenţe clare”, a completat Duţă.

Peste 11 milioane români nu plătesc asigurări de sănătate

Cseke Attila a mai susţinut că, din punctul său de vedere, s-ar impune crearea unui fond separat pentru contribuţiile la asigurările sociale. “Din punctul meu de vedere s-ar impune un fond separat unde se plăteşte contribuţia. Toate aceste discuţii cu privire la banii care se reţin sau nu se reţin la Ministerul de Finanţe cred că trebuie eliminate. (…) Cred că este un sistem mult mai corect, prin care orice cetăţean poate vedea unde se duc banii lui. (…) Este un sistem, din punctul meu de vedere, de preferat”, a afirmat ministrul. El a pledat şi pentru găsirea unor soluţii pentru ca numărul celor exceptaţi de la plata contribuţiilor să fie redus. “Excepţiile s-au perpetuat de-a lungul anilor, am ajuns în 2008-2009 la peste 11 milioane cetăţeni care nu plătesc contribuţiile dar care, conform legii, au calitatea de asigurat. Acest lucru este în analiză la Ministerul Sănătăţii. Sigur, sunt anumite categorii care nu vor putea fi puse la plată – tineri, elevi, copii care nu au niciun fel de venit, nu pot fi obligaţi. Dar avem şi alte categorii de exceptaţi, care primesc indemnizaţii de la stat: revoluţionarii, persoanele condamnate politic, (…) sunt mai multe categorii. Cred că acele categorii vor trebui să plătească contribuţii”, a arătat Cseke, care nu a dorit să se pronunţe dacă pensionarii ar trebui să fie excluşi din această categorie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult