Acasa Actualitate-InternaSocial Invierea lui Vanghelie!

Invierea lui Vanghelie!

scris de Ziua Veche
2 afisari

Anul acesta, din motive obiective, nu am mai ajuns in noaptea de Inviere la bisericuta Otetari, la care ma duc de-o viata.La doi pasi de blocul meu se afla biserica Sf. Treime-Ghencea, situata la intersectia dintre Calea 13 Septembrie si strada Sebastian. Cateva mii de scaune din plastic fusesera deja instalate pe partea carosabila, iar politia oprise circulatia pentru a permite credinciosilor sa asiste la slujba.

 

De pe toate strazile din zona, grupuri – grupuri, oamenii se indreptau spre biserica deasupra careia se zbateau haotic fasciculele de la patru proiectoare ce pareau sa caute un inamic nevazut pe cerul instelat.

Daca in spatele scenei unde urma sa se savarseasca Sfanta Slujba a Invierii Mantuitorului nu s-ar fi vazut biserica, puteai sa juri ca urma sa asisti la un spectacol de divertisment. Un intreprinzator, care nu cred ca a tinut post, isi prelungise programul la shaormaria de pe coltul supermarketului de la Prosper si nu mai facea fata comenzilor. Cativa nemancati, cu gandul la cele sfinte, dar cu ceva goluri prin stomac, se inghesuisera sa isi cumpere un kebab, atenti insa sa nu scape din mana lumanarea cumparata de la supermaket.

Ca sa treaca timpul mai usor, corul bisericesc inalta spre cer cantari pe doua voci. Doua ecrane imense, de-a dreapta si de-a stanga scenei, completau decorul pregatit pentru momentul in care soborul de preoti urma sa cheme credinciosii sa ia Lumina.

Fix la miezul noptii, soborul de preoti si-a facut aparitia pe scena si cu ajutorul unor lumanari imense a dat Lumina mult asteptata miilor de oameni stransi in mijlocul strazi.

Intre credinta, atmosfera de show si senzatia de falsitate nu putea sa lipseasca si putina propaganda politica. Chiar daca preotul nu i-a rostit numele, Vanghelie a fost prezent la invierea de la Biserica Sf Treime-Ghencea, prin osanalele ridicate de parohul lacasului de cult. Acesta a tinut sa specifice in mai multe randuri ca organizarea evenimentului din noaptea respectiva, lucrarile de restaurare a bisericii (apropo, ati mai auzit de biserica cu incalzire prin pardoseala?-n.a.) si alte proiecte sunt sustinute de primarul de la 5.

La un moment dat, enoriasii au fost bulversati de aparitia pe cer a zeci de luminite care se aliniasera frumos si defilau la o inaltime de cateva sute de metri in dreapta bisericii. “Minune Dumnezeiasca!”, murmurau cei mai in varsta. “Vin martienii!”, susoteau pustani. Eu cred ca nu erau decat niste baloane cu heliu de care cineva legase mici felinare. Efectul a fost insa pe masura. Pentru cateva minute, oamenii au fost mai atenti la ce intampla pe cer decat la predica preotului. Si aparitia OZN-urilor s-a suprapus peste momentul in care preotul il lauda pe Vanghelie. Numai ca primarul n-a fost de vazut. Chiar, oare unde a disparut de vreo trei saptamani – de cand a inceput scandalul Voicu – Primarul de la 5?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult