Acasa Actualitate-InternaSocial Italia: Ghid pastoral catolic privind relatia cu crestinii ortodocsi

Italia: Ghid pastoral catolic privind relatia cu crestinii ortodocsi

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Conferinta episcopala italiana a emis saptamana trecuta un ghid pentru preoti in care sunt prevazute principiile de abordare pastorala a credinciosilor rasariteni necatolici. In aceasta categorie sunt inclusi si romanii ortodocsi care se afla in Italia, transmite Radio Romania Actualitati. Documentul a fost elaborat in urma unui Congres al reprezentantilor tuturor episcopiilor catolice italiene, care a avut loc saptamana trecuta la Ancona.


Ghidul pastoral contine indrumari in ceea ce priveste conditiile in care un preot catolic poate administra sacramentele unui credincios ortodox. Preotii catolici sunt sfatuiti sa abordeze relatia cu ortodocsii astfel incat asupra lor sa nu planeze suspiciunea de prozelitism, adica intentia de a-i atrage la catolicism.

La intalnirea de la Ancona a participat si episcopul ortodox roman pentru Italia, Siluan, care considera ca documentul catolic despre relatia pastorala cu ortodocsii reflecta pozitia clasica a Bisericii catolice fata de ortodoxism. „Documentul reprezinta un indrumar al recomandarilor cu privire la raportarea pastorala fata de ortodocsi. „Acest indrumar practic reflecta pozitia clasica a Bisericii Catolice, adica Biserica Catolica socoteste Biserica Ortodoxa si chiar a subliniat acolo, la inceput, in introducere ca Biserica Ortodoxa crede si marturiseste ca ea este biserica una, sfanta, soborniceasca si apostoliceasca si crede in plinatatea adevarului si a sfintelor taine in ea si Biserica Catolica o recunoaste ca atare”, a declarat Episcopul Siluan.
Ghidul pentru preotii catolici recomanda ca, in cazul in care li se solicita de catre un credincios ortodox administrarea sacramentelor: botez, spovedanie, impartasanie, maslu, sa indrume respectiva persoana catre un preot ortodox dintr-o structura canonica, de la care sa primeasca tainele. In situatia in care un asemenea preot nu exista, preotul catolic poate sa impartaseasca sacramentele unui ortodox in cazul in care constata indeplinirea a trei conditii: cererea spontana din partea ortodoxului, buna lui vointa si nevoia spirituala urgenta.  

In cazul casatoriilor mixte, preotii catolici pot cununa un catolic cu o ortodoxa cu conditia ca partea catolica sa se angajeze sa faca tot posibilul ca botezul copiilor sa se faca in Biserica Catolica. Episcopul Siluan spune ca si din partea ortodoxa exista o deschidere reciproca in ceea ce priveste casatoriile mixte. „Canoanele, formal, interzic casatoria ortodocsilor cu neortodocsi. Insa conditiile actuale, concrete, in care ne aflam ne pun in situatia de a reconsidera aceasta situatie. Ne gandim si la partea ortodoxa care nu trebuie pedepsita. Daca partea catolica spune ca nu doreste sa renunte la identitatea ei, dar doreste si este de acord sa primeasca Sfanta Taina a Casatoriei in Biserica Ortodoxa si sa-si creasca copii in credinta ortodoxa, atunci noi dam o dispensa prin care sa se savarseasca Sfanta Taina a Cununiei in Biserica Ortodoxa a unui ortodox cu un catolic, cu un crestin catolic care dovedeste ca are certificat de botez si mai ales ca nu a mai fost casatorit, nu mai are o alta casatorie”, a declarat Episcopul ortodox roman pentru Italia, Siluan Span.

0 comentariu

sanda 08-07-2010 - 15:01

imi racesc gura de pomana. Sunt domnisoara, nu doamna. Si cand voi fi doamna, nu va fi asa simplu, ci cu titlu. Doamna Domnului Dan. Adica, in acronim, DDD. Pai nu? Oricum, domnule Pena, azi sunt trista, niciun cuvintel despre capitanul de plai?!

Dan Diaconescu 08-07-2010 - 15:17

Domnisoara, pe caldura si saracia asta? Cum poate cineva sa o creada? Sunt convins ca madam Sanda nu mai e domnisoara de la 11 anisori, iar acum, la cei peste 40?, si-a dat kilometrajul la zer de vreo cinci ori! De i-ar vorbi „pasarica”! Si am pune in text ce zice ea, am scrie vreo zece volume a cite o mie de pagini!

Dolanescu 08-07-2010 - 16:12

In numele forumistilor, te rog s-o controlezi pe doamna Sanda daca e donshoara. Ai de la noi 3 ore pentru aceasta treaba, si-ti platim noi camera de hotel si celelalte.

Te bagi?

Mahud Salam Suleiman 08-07-2010 - 16:23

Huooo, jos pedelistii-coministi-pedelisti!

Amantul lui Sanda 08-07-2010 - 16:27

Nu va e rusine? Sanda e domnisoara respectabila si devreme acasa. Normal ca e domnisoara. Nici nu stiti ce greu ii este sa ramina asa. Are niste mincarimi ca n-o astimpara nici peria de sirma pe care o tine sub perna. La un moment dat a avut si o cateluse, o ciuaua, pe care o dresase sa faca anumite giumbusluguri, dupa care a alungat-o de-acasa ca mai rau o atzitza. Asa ca, intr-o dupa-amiaza, „si-a luat inima-n dinti” (ca are), si s-a lasat deflorata de un mecanic de lift care tocmai facea revizia la blocul ei. Omul a fost dibaci si si-a facut treaba in cinci minute. De-atunci, donshoara Sanda, tot donshoara este, dar ca sa nu afle vecinii si popa Teaca care o mai … si el, vorba aia din cind in cind, spovedeste, e rosie in obraji si cu pofta de viata. E (re)cunoscuta-n cartier cit de donshoara este si de aceea lumea o stimeaza, mai ales arabul de la Ada-Kalleh, din colt, care o initiaza cite doua ore pe zi in islamism la el acasa. Sarmanul arab, de la 98 de kile, a ajuns la 63. In curind o sa dea faliment. Lumea l-a admonestat si l-a sfatuit sa n-o mai invete pe Sanda islamism, dar el a spus ca nu poate deoarece Sanda este foarte „silitoare”. Sanda stie poanta. De vreo saptamina il roaga pe arab sa isi mai ia niste elevi, ca doar cu el lectiile sunt monotone. Asa am intrat si eu in plasa si ma puse dracu sa iau si eu lectii de islamism. Nenorocire mare. Toata ziua, Sanda se roaga cu fundu-n sus, iar noi, stam la coada ei sa o sustinem. Dupa vreo patru ore, zbiara la noi ca nu suntem buni pentru rai! Deasta zic: domnule ff, nu stii ce pierzi; sanda e-o buna profesoara. Vedea-t-as elevul ei. Asta da blestem, nu-i asa?

obelix 08-07-2010 - 17:08

.araom al apa itad ii ac ciz ue rad ,dnac ni dnac nid ,etatperd is era un ac ciz uN .murof ep eiretsi ataraveda o tacsi a ac dav rad ,atsa adnaS etse enic uits un uE

xileob 08-07-2010 - 17:40

“.enub ep” iam anuS. “!adzip ni alup itad ii” : eciz ia anib iam ac derc ue, itseserg ac derc uE ? “araom al apa itad ii” : ac iciZ.

sanda 09-07-2010 - 10:06

si uite cate comentarii. Domnilor, pardon, mai animalelor, dejectiile voastre nu au ce cauta aici. Puteti vorbi la misto, dar nu urat. Se prea poate sa fim interzisi cu totii din cauza unor indivizi care isi expun problemele sexuale aici. Daca nu puteti in realitate, nu trebuie sa aratati ca nu puteti nici virtual. Halal!

Dan Diaconescu 09-07-2010 - 11:39

„Sabdo, Sando, stai cirlig pe la spate sa ti-o-nfig” statea scris pe un banner la intrarea in hotel. Ne-au si iesit vorbe, „donshoara” Sanda. Apropo, cit porti la Sanda-le? Tot 43? Tomnai venish de la Constanta cu aveonu personal si me-a aratat secretzara imeilurili de la tine. Te maninca rau de tot, dar n-am cum sa te scarpin. Mai mirosi inca a peste stricat. Da-te cu creme, spala-ti michelinurile alea multe de pe burta si pe urma inroleaza-te la noi la partid; o sa-ti gasim si noi pe vreunul in criza si satul de „minerii” ca sa te potoleasca. Sa nu uiti sa te barbieresti si sa-ti dai cu ceara de albine pe mecla.

Ca veni vorba, nu cumva astia de la ziua veche ti-au dat poza, acolo jos, la articolul „Revista presei. Bugetul, vaca politica de muls” ? Ca prea semeni!

sanda 09-07-2010 - 12:24

Niste badarani labagii, care se excita la comentariile mele. Nu-i asa bai putza?

Dan Diaconescu 09-07-2010 - 12:28

Tu, Sando, reusesti sa exciti, poate, doar niste maidanezi, ca in rest, sa fim seriosi, la felul cum arati, nici pe Tatulici nu-l mai gidili.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult