Jale mare la Herghelia Mangalia | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Jale mare la Herghelia Mangalia

Jale mare la Herghelia Mangalia

scris de Doru Dragomir
33 afisari

Au mai ramas doar 9 armasari de prasila, caii nu mai au mancare si balariile acopera hipodromul. Consiliul Judetean Constanta a adoptat o hotarare pentru trecerea hergheliei in subordinea sa. Decizia finala va fi luata, insa, de Guvernul Ponta.

Putina lume stie ca Herghelia de la Mangalia face parte din prada Romaniei de dupa primul razboi mondial. Caii au fost adusi din Ungaria, la fel ca si grajdurile. La momentul respectiv s-a amplasat langa Mangalia (la numai 3 km), tinandu-se cont de conditiile geoclimaterice de formare si mentinere a rasei arabe. Si s-a dovedit ca inaintasii nostri au avut dreptate; de-a lungul timpului, aici s-a dezvoltat calul arab de Mangalia, cu calitati deosebite. Practic, herghelia, care este cea mai mare din sud-estul Europei, a aparut oficial in anul 1926. Atunci, la Mangalia, pe langa primii cai adusi din Ungaria, au fost adusi cai de rasa de la alte herghelii din tara: Jegalia, Cislau sau Radauti. Intre anii 1936 si 1941, au fost importati din Polonia noi linii de armasari pur-sange: El-Sbaa si Nedjari.

Suprafata hergheliei depaseste 500 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, pentru necesarul de hrana al cailor.

Baza materiala proncipala este formata dintr-un hipodrom pentru curse de galop, o baza hipica pentru antrenament si concursuri de obstacole, baza de agrement, sediu administrativ si teren agricol. Cine intra pe site-ul oficial va afla ca aici armasarii pur-sange sunt antrenati zilnic de 8 jockei. Antrenamentul de 8 ore pe zi alterneaza reprize de trap, galop, galop intins si plimbari usoare.

Cu toate acestea, la inaugurarea sarbatorii Zilele Recoltei si Vinului, desfasurata la Constanta in prezenta secretarului de stat de la ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu si a presedintelui Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, membrii asociatiei crescatorilor de cai din Dobrogea, Hippontica, au declarat ca isi doresc ca herghelia de la Mangalia sa isi recapete stralucirea de altadata. Tot cu acel prilej, Nicusor Constantinescu a precizat ca autoritatile judetene au vrut sa integreze herghelia de la Mangalia in circuitul turistic, insa Romsilva (adminstratorul hergheliei) nu a dat curs solicitarilor CJ.

Cu aceasta ocazie, ministrul secretar de stat Gheorghe Albu a avansat ideea potrivit careia hipodromul sa treaca in administrarea Consiliului Judeţean. „Cea care a distrus calul a fost industrializarea, fenomen ce a luat amploare pe timpul comunismului, cand s-a luat decizia sa fie sacrificat un numar mare de cabaline“, a precizat Albu.

Dupa acest eveniment, Consiliul Judetean a facut verificari la herghelie, iar rezultatele i-au determinat sa initieze o hotarare de Consiliu Judetean pentru a trece obiectivul din subordinea Romsilva in administrarea consiliului. In sedinta ordinara a CJ pe 25 octombrie, toti consilierii judeteni, indiferent de la ce partid politic provin, au votat hotararea. Astfel ca, daca Guvernul Ponta va accepta proiectul initiat de consilierii judeteni din Constanta, herghelia Mangalia va trece in subordinea Consiliului Judetean. In expunerea de motive, presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, a precizat: „Este dezastru la herghelia Mangalia. Caii nu au mancare, balariile sunt cat hipodromul. 30% dintre cai sunt bolnavi si mai sunt doar 9 armasari de prasila. Trebuie sa valorificam acest obiectiv, sa-l introducem in circuitul turistic, sa organizam curse si sa le cotam la casele de pariuri. Se poate organiza si o cursa de anduranta pe grindul Chituc, cu participare internationala. Sa atragem crescatorii de cai, romani si straini” – a precizat Constantinescu.

Dupa ’90, herghelia s-a chinuit sa se mentina pe linia de plutire

A fost dificil, pentru ca mereu s-a invocat lipsa banilor. Un cal da rasa bine ingrijit si antrenat poate trai in jur de 30 de ani. „Recordman”-ul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila” varsta de 34 de ani, în 1946.

Odinioara o pepieniera de cai pur-sange arab, herghelia Mangalia a devenit, dupa revolutie, o „problema” de care toata lumea a incercat sa scape. Pierderile hergheliei s-au cifrat, aproape an de an, la circa un milion de lei. Pentru a supravietui, s-au scos la vanzare mai multi cai, dar nici aceasta „inginerie” nu s-a dovedit a fi o afacere profitabila. Anul aceasta, in februarie, au fost scosi la vanzare 49 de cai pur-sange arab, ponei si semigeri. Pretul de pronire a licitatiei a fost intre 2.000 si 10.000 lei (cu TVA inclus). S-a reusit vanzarea a 30 de cai, cu sume cuprinse intre 5.000 si 7.000 de lei; in plus, s-au dat si cativa cai batrani, de peste 20 de ani, sau cu diverse afectiuni, pentru sacrificare.

In 2009 s-au vandut 32 de cai, iar in 2010 numarul acestora a scazut la opt. Tot in acest an s-au inchiriat 40 de cai pentru monta publica, insa numai cateva primarii din judet s-au aratat interesate.

In prezent, la Herghelia Mangalia mai sunt in jur de  300 de cai pur sange arab si cativa semigrei, la care se adauga si opt ponei. Nu s-a investit cu adevarat la herghelie, pe partea de grajduri si alte anexe, de zeci de ani. In an ul 2004 s-au facut cateva lucrari de intretinere apoi, cativa ani mai tarziu, mici renovari.

In loc de concluzii…

Ca mai toate institutiile de stat, si Herghelia de la Mangalia se confrunta cu grave probleme financiare. Pe de alta parte, in opinia consilierilor judeteni, „nu trebuie sa hotarasca Bucurestiul ce cal moare, si ce cal traieste”. Astfel ca, acum mingea este in terenul guvernantilor. Asteptam sa vedem ce hotarare se va lua.

1 comentariu

karadeniz 27-10-2012 - 13:17

La prima vedere ar părea că celor din conducerea CJC chiar le pasă de soarta acestei herghelii. Dacă ar fi fost așa puteau să se implice de foarte multă vreme. nu cred că Romsilva ar fi refuzat un ajutor.
Probabil că herghelia va trece la CJC, se vor lua ceva măsuri de repunere pe linia de plutire, după care criza ce tot vine, leptospiroza ce afectează peste 75% din cai și alte probeleme ce se vor inventa la momentul oportun vir duce la micșorarea drastică a acestei herghelii. Cele cinci de ha vor fi prea multe, o parte dine ele vor trece în patrimoniul privat se vor vinde la prețuri de nimic și pe ele se vor construi hoteluri, vile, moluri, îmbogățind ș mai mult clanul Mazăre/Constantinescu &co.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult