Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE: Jumatate dintre copii petrec zilnic cel mult o ora cu parintii lor

UPDATE: Jumatate dintre copii petrec zilnic cel mult o ora cu parintii lor

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

 

Unul din doi copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi, confom unui studiu Gallup, studiu care a stat la baza campaniei „Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei”, lansata miercuri, la Clubul Taranului in Capitala.


 

 

„Buna ziua! Sunt Ioana si am 14 ani. V-am sunat pentru ca parintii mei ma bat, mai ales mama. Desi mai am inca 4 frati, parintii numai pe mine ma lovesc si îmi adreseaza cuvinte jignitoare. Din aceasta cauza am plecat de acasa si locuiesc la rude sau dorm câaeodata afara, pe strada. La scoala nu mai merg din clasa a V-a. Va rog sa ma ajutati!”

 

„Ma numesc Diana , am 11 ani si am apelat Telefonul Copilului pentru a va povesti faptul ca Danut, colegul meu de banca, este batut de tatal sau. Cred ca aseara Dinu a fost batut foarte rau, deoarece are mai multe rani la nivelul fetei si mainilor. L-am intrebat de a patit insa mi-a spus ca s-a batut cu fratele sau. Nu l-am crezut, deoarece fratele sau are 8 ani si nu poate sa-i lase astfel de urme. Mai mult, am vazut niste pete de sange pe hainele lui. Azi dimineata, Danut a fost adus la scoala de mama sa si am vazut ca si aceasta avea vanatai pe fata. As vrea sa-mi spuneti cum il pot ajuta pe Danut?”.

 

Sunt numai doua exemple din apelurile copiilor la Telefonul Copilului (organizatie non guvernamentala cu scop de a proteja copiii impotriva oricarei incercare de incalcare a drepturilor lor si a oricarei forme de abuz, oferind asistenta gratuita prin linia telefonica 116 111).

 

Copii singuri, copii abuzati, copii ai caror parinti sunt in divort, plecati la munca in strainatate sau ocupati zi lumina cu serviciul. Majoritatea copiilor ce apeleaza Telefonul Copilului o fac pentru ca simt nevoia acuta de comunicare si de repere, potrivit Laviniei Mandache, membru al ONG-ului respectiv. Potrivit unui sondaj realizat de Gallup, la initiativa Romtelecom, in luna ianuarie a acestui an, 49% din copiii chestionati au raspuns ca petrec in medie o ora pe zi dintr-o saptamana impreuna cu parintii. Mai mult, in timpul petrecut impreuna, copiii si parintii comunica foarte putin si interactioneaza la un nivel superficial.

 

Anul trecut, principalele cauze ale apelurilor la Telefonul Copilului au fost:

 

-Contextul social actual pe fondul crizei economice, care a dus la somajul parintilor, precedat de cele mai multe ori de tensiuni si violente in familie

-Parinte/parinti plecat(i) in strainatate la munca; copilul ramas in grija: celuilalt parinte, bunicilor, rudelor, concubinului, concubinei sau in grija chiar a unor prieteni de familie

-Relationarea deficitare a parintilor cu proprii copii; parintii nu stiu sa gestioneze conflictele sau sa depaseasca situatia ded criza

-Lipsa comunicarii intre copii si parinti

-Separarea sau divortul parintilor

-Decesul parintilor

-Violenta in familie

 

O voce mica poate ascunde probleme mari

 

Din 2001 si pana in prezent au fost inregistrate 1.503.888 de apeluri, din care un numar de 27.624 au necesitat interventia institutiilor abilitate, incadrate in categorii ca: violenta in familie, copil fara adapost, abandon, cazuri de discriminare, consum de droguri, parinti avand copii cu nevoi speciale, persoane care au denuntat cazuri de abuz asupra copiilor, parinti solicitand sprijin material etc. De asemenea, numarul de cazuri sesizate de copii in 2009 (1042) a fost cu 174, 93% mai mare decat in 2008.

„Studiul Gallup a fost initiat in urma rapoartelor Telefonului Copilului, care au evidentiat in 2009 o crestere a numarului de apeluri realizate de copii doar pentru a comunica cu cineva(…) Aceasta problema afecteaza o intreaga generatie de viitori adulti”, a declarat pentru ziuaveche.ro Cristina Popescu, director PR Romtelecom.

Rezultatele studiului au mai aratat ca doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu parintii, intr-o zi de weekend. Parintii a 38% dintre cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia, chiar daca aceasta activitate este cea mai des mentionata intre preocuparile copiilor in relatia cu adultii.Cele mai importante subiecte pe care copii doresc sa le discute cu parintii lor sunt scoala (27%), planurile de viitor (10%) si problemele, sentimentele si dorintele (9%). Cei mici vorbesc rar sau niciodata cu parintii despre planurile lor (31%), despre sentimentele pe care le au (26%) sau despre problemele pe care le au (16%). Un procent ridicat discuta rar sau niciodata despre subiecte care le influenteaza dezvoltarea, in timp ce aproape jumatate dintre copii (45%) apreciaza ca petrec foarte putin timp cu parintii.

Pe de alta parte, o analiza comparativa pe regiuni arata ca in Muntenia copii au cel mai ridicat interes sa discute cu parintii despre scoala, in comparatie cu cei din Moldova sau Transilvania.In plus, studiul a relevat faptul ca mai ales copii din mediu rural manifesta un interes mai mare decat cei de la oras pentru a discuta despre problemele legate de scoala.

 

Modelele copiilor: parintii, urmati de Hannah Montana si Ronaldo

 

Totodata, principalele activitati pe care copii vor sa le desfasoare impreuna cu parintii sunt joaca si discutiile, dar se inregistreaza diferente considerabile intre asteptarile copiilor si ceea ce se intampla cu adevarat. Studiul mai arata ca principalele modele ale copiilor sunt parintii (32%) insa ele sunt urmate imediat de vedete, prezentate in principal de mass-media: staruri pop ai copiilor (spre exemplu Hannah Montana) sau fotbalisti (Ronaldo). La intrebarea „la cine apelezi cand ai probleme?”, peste o treime din copii au raspuns ca nu apeleaza la ajutor atunci cand au probleme cu parintii.

„Multi dintre adultii de azi sunt prea preocupati sa fie parinti buni, responsabili si sa le ofere ceea ce ei nu au avut, dar uita sa se uite la problemele reale ale copiilor: nevoia lor, incepand din clipa in care s-au nascut, de conectare, de comunicare. Cand un parinte nu comunica cu copilul, el creste nu ideea ca nu apartine nimanui. Pe de alta parte, cand parintii nu comunica sau amana raspunsurile dar acest subterfugiu nu-i anihileaza copilului curiozitatea si el va cauta raspunsurile in alta parte. Si atunci apare pericolul sa afle raspunsuri gresite”, a declarat pentru ziuaveche.ro Anda Pacurar, psihoterapeut, colaborator al campaniei.

„Problemele pe care le au copii care apeleaza numarul 116 111 sunt legate in cea mai mare parte de nevoia de comunicare, a carei lipsa ascunde diverse forme de abuz asupra lor”, a declarat si Catalina Florea, director executiv al asociatiei Telefonul Copilului.

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult