Acasa Actualitate-InternaSocial Jumatate dintre romani regreta comunismul

Jumatate dintre romani regreta comunismul

scris de Ziua Veche
11 afisari

Aproape jumatate dintre romani (45%) regreta caderea comunismului releva un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Cercetarea, prezentata de Agerpres, a fost realizata in perioada 1-3 iulie pe un esntion de 1406 persoane si are o marja de eroare de +/-2,7%. Partea buna a sondajului ar fi aceea ca totusi 50% dintre cetatenii au declarat ca NU regreta caderea comunismului, chiar daca 38% considera ca traiesc mai rau decat in perioada comunista. In ceea ce priveste criza economica parerile sunt impartite si mai degraba pesimiste: 45% dintre subiecti sunt de parere ca actuala criza va dura mai mult de trei ani, in timp ce doar 21% considera ca e va dura doi ani.


 

Romanii refuza sa faca vreun sacrificiu

Romanii nu sunt dispusi sa faca nici un sacrificiu pentru a scoate tara din criza. Astfel, 68% dintre cetateni nu ar dona nici un leu pentru a grabi iesirea din criza, in timp ce doar 29% s-au declarat dispusi sa o faca. Cetatenii nu accepta nici sacrificii precum reducerea numarului de posturi din administratia locala – masura pe care o resping 44% dintre ei – si nici reducerea numarului de posturi din administratia publica centrala – masura impotriva careia s-au pronuntat 43%.

Romanii apreciaza ca niciun partid politic nu va reusi sa scoata tara din criza. La intrebarea “Exista un partid politic in care va puneti increderea ca ar putea reusi sa scoata tara din criza?” 52% dintre romani considera ca nu, iar 42% au raspuns “da”.

Intrebati de unde ar putea obtine bani in situatia in care s-ar confrunta cu evenimente nedorite sau cu o boala in familie, 27% dintre cei romani au spus ca se vor imprumuta de la prieteni, 23% au rezerve proprii, iar 11% au raspuns ca au asigurare. Mai mult de jumatate, respectiv 55%, dintre romani au spus ca nu au ce vinde in situatia in care criza s-ar adanci si ar ramane fara venituri si numai 42% au spus ca ar putea sa vanda cate ceva, in cele mai multe cazuri masina, locuinta sau pamantul.

Cat priveste nivelul de trai prezent fata de cel din perioada comunista, 38% au spus ca traiesc mai rau, 33% au apreciat ca traiesc mai bine, iar 23% considera ca traiesc la fel. In schimb, intrebati cum cred ca traiesc ceilalti oameni fata de perioada de dinainte de ‘89, 54% dintre cetatenii sunt de parere ca se traieste mai rau, 23% mai bine, iar 9% la fel.

0 comentariu

indisciplinatu 22-07-2010 - 13:00

Replica de mai sus e dintr-un film a lui Pintilie…asadar, tovarasu bokk ne explica chestii-socoteli cu generatiile…abureli, tipic comunist,..limbaj superfluu in care tampenia e la loc de cinste.
Cu jurnalistii au ei ce au,..antenele,etc….dar la gramada intra toti cei care mai incearca sa mai sustina moral prin acte culturale reale pe cei multi dar nu si prosti care n-au ales pe cine stim noi!!!
Sunt un fost militar care admira breasla creatorilor de orice culoare si crez ar fi, pentru ca fara ei vom fi exact ca in ferma animalelor,…deja tarcurile sunt sunt facute dupa alegerile din 2008 si 2009,..si asteapta sa fie populate!!!
Personal,am ramas fara loc de munca a doua oara iar in plus acum o sa-mi taie din pensie cred ca jumatate, asa ca sa ma satur de viata pe care am avut-o,..plina de „huzur si nesimtire”!!
Il anunt pe pityk si pe chelbos ca nu am inca 70 si ceva de ani si sa nu mai am prea multe zile,…indiferent cati ani va dura, 10/15 si chiar 20 de ani, imi voi recupera toate drepturile pe care le-am dobandit legal, nu din mila unuia sau altuia!!!…si am toate sansele,inclusiv in tara la instantele noastre.
judecatoresti
Si fereasca dzeu sa cer si daunele la care sunt indreptatit…tara de kkt….s.c.u.i.p. pe toti conducatorii actuali!!!

ana 24-07-2010 - 20:06

esti o rusine pentru tara.oamenii au avut incredere in tine. um ai tu curajul sa-mi tai un drep dobandit?o sa mor de foame din cauza ta si o sa dorm in strada?noi suntem vinivati ca voi ati cheltuit banii pe care tot noi i-am dat tarii?nu eu, nici tata nici vecina mea nici mamaia de la tara nu ti-am luat banii din buget, tu si hotii pe care ii sustineti cu atata mesimtire.mi-e greata cand te vad nenorocitule

curiosu 24-07-2010 - 20:25

domnu indisciplinatu si d-na ana vi se ia un drept? dreptu la o pensie mare? la care ati cotizat cu 2-3 lei pe vremea lu ceausescu? interesant. sa-mi explice si mie cineva dreptu de a avea o pensie mare si dreptu de a avea o pensie mica. v-ati gandit vreodata cum ar fi daca nu ati mai lua pensia deloc? ca nu sunt bani sa v-o plateasca? ati aflat ca trei milioane de fraieri care mai au loc munca duc in spinare sase milioane de pensionari care vorbesc mizerabil?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult